בי"ס מיוחד לילדים דיסלקטים – בי"ס ג'מיסי בבולטימור ארה"ב

    Jemicy School – Educating students with Dyslexia

כשליש מהילדים המאובחנים ADHD יש גם קושי למידה (נמצא גן משותף לדיסלקסיה ולהפרעת
 קשב וריכוז). קשיי קשב וריכוז אף אם הם קלים הם מחמירים את לקויות למידה (המולדים) ואז הילד פחות מצליח בלימודים, נעשה מתוסכל יותר, וחוסר הבטחון העצמי שלו גדל, וגוברים קשייו החברתיים, וכל זה מחמיר את הפרעת הקשב והריכוז שלו. לפיכך ילדים עם הפרעת קשב וריכוז קלה המלווה בקושי למידה, מדורגים בקלסיפיקציה שלי בדרגת חומרה קלה-בינונית הזקוקים לטיפול: רגשי, לימודי ותרופתי ל- ADHD.
הטיפול בדיסלקטים וקושי למידה אינו מאורגן וממוסד דיו כדי לתת מענה הולם לכל הנזקקים. לפיכך סיקרן אותי לבדוק מה נעשה וכיצד מטפלים בילדים עם דיסלקסיה ולקות למידה בארה"ב.
לשם כך, במסגרת פגישותי בבי"ח ג'ונס הופקינס בעיר בולטימור ארה"ב, סיירתי היום יום שישי 4.5.2012 בבי"ס ג'מיסי לילדים דיסלקטים שהינו בי"ס ייחודי ומיוחד המוכר ברחבי ארה"ב כבין המובילים בתחום זה.
הבי"ס מיועד לילדים דיסלקטים או עם שוני/הבדלים בלמידה בתחום אחד או יותר מתחומי:  קריאה, הבעה בכתב, איות וכתיבה, וארגון. לומדים בו 300 תלמידים: 90 בי"ס יסודי, 90 חטיבת ביניים, 120 בתיכון, וסטודנטים כהכנה ללימודים באוניברסיטה. 40% מהתלמידים בנות, ו-60% בנים. כשליש מילדי ביה"ס מטופלים תרופתית להפרעת קשב וריכוז. חלק הפסיקו טיפול תרופתי כשלא היה בו יותר צורך. מגיעים לבי"ס תלמידים מכל רחבי ארה"ב וגם מחוצה לה כמו יפן. 
מחוייבות משותפת למורים תלמידים והורים: להעריך ולכבד את עצמך ואת האחרים בקהילת ביה"ס; לתרום להתקדמות בלימודים; להראות יושרה אקדמית; ולהוכיח אחריות להופעה של הקמפוס. 
שיטות ההדרכה וההוראה הינן מיוחדות ומותאמות לילד. לומדים בכיתות של 3-5 תלמידים, וחיזוק למידה בתחומים החלשים אצל הילד נעשה בקבוצות של 3 תלמידים ולא אחד מול אחד, כך שיש אינטרקציה ביניהם ואחד לומד משגיאות רעהו.  הילדים אינם עוסקים רק בלימודים, אלא במגוון נרחב של פעילויות, ספורט לענפיו השונים, אומנויות למיניהן, סרטים, טיולים, ומחנאות בחופשים, וכל דבר שמהנה מועיל ומפתח את הילדים. האווירה בבי"ס של קייטנה לימודית כייפית.
הביקור במקום חוויה בפני עצמה, לראות את הילדים מלאי שמחת חיים מתרוצצים ומשחקים בחופשיות בחצר בי"ס, ומאידך גיסא, הנם ישובים וקשובים ברצון  בכיתות. ומנומסים להפליא. משנכנסתי לכיתה א' כל ילד קם ממקומו בתורו ניגש אלי לחץ את ידי והציג את שמו ובירך אותי לשלום.
מנהל בי"ס יהודי חם שבילדותו דיסלקטי ולדבריו נבאו לו שלא ייצא ממנו דבר, והנה למד והצליח ובי"ס זה פרויקט חייו. שאלתיו מה דעתו להקים בי"ס כזה בישראל, הוא השיב לי שזו משאת חייו! הלוואי ותתגשם. 
צוות המורים עם השכלה רחבה שהוכשרו להוראה המיוחדת בבי"ס ג'מיסי עצמו ורכשו בו את ניסיונם. היחס בין מורים לתלמידים הוא 1:4 כלומר כיום יש 75 מורים על 300 תלמידים. היה לי לעונג רצוף לשבת בקרב תלמידי כיתת יסודי, בחטיבת ביניים ובתיכון ולעקוב אחר תהליך ההוראה וההדרכה לילדים בגילים השונים.
מי שיזדמן לבולטימור ועוסק בתחום יוכל ללמוד ולהנות מביקור בבי"ס זה, ולהיווכח כיצד אפשר לטפל בכשרון חריצות מסירות ובאהבה בילדים עם מוגבלויות ולקצור הצלחה. חלק מבוגרי בי"ס זה מתקבלים ללימודים באוניברסיטאות מבוקשות. (אגב, קרובת משפחה הלומדת בבי"ס זה שנתיים וכיום היא בכיתה א' נוכחתי אצלה בשיפור דרמטי ממש לא יאומן).
למתעניינים בתחום זה, להלן מצורף אתר בי"ס בו ישנו פרוט התכנים, הלימודים והפעילויות:
http://www.jemicyschool.org
למשנתם בקצה המזלג על דיסלקסיה : מתאפיינת בקשיי לימוד בתחומי: קריאה, הבעה בכתב, איות וכתיכה וארגון. לילד דיסלקסי יש חולשה באחד או יותר מהתחומים הנ"ל, ומאידך יכול לגלות כשרון בתחום אחר.
בלבול בכיוונים: אינם בטוחים בין שמאל לימין, אינם יכולים לקרוא במרוייק מפה. קשיים בעריכה ברצף: קושי בקריאה ובאיות, שמים מילים ומשפטים בסדר הלא נכון, משמיטים משפטים בקריאה, או בכתיבה, מתקשים לזכור את סדר האלף בית. קשיים במילים קטנות: מדלג בקריאה על אותיות קטנות, מוסיף מילים קטנות שאינן מופיעות. קריאה וכתיכה משונה: נחוש פרוע של מילים ללא היגיון, כתיבה מוזרה. דיבור מאוחר: מתקשה להבין מילים פשוטות, בגיל שנה אינו דובר מילים, רוכש עד 200 מילים בגיל שנתיים, רוכש עד 900 מילים בגיל שלוש שנים, אינו מדבר חופשי בגיל 4 שנים, דיבור עם שגיאות בגיל 5 שנים. דיסגרפיה: קשיים בכתיבה. קשיים במתמטיקה: מתבלבל בסימונים מתמטיים דומים, קשיים במונחים מקצועיים במתמטיקה.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s