האם לשכוח תינוק ברכב עלול לקרות לכל אחד מאיתנו, או שמא לא?
המקרים האחרונים שקרו בארץ של שכיחת תינוקות במכוניות, קרו לאנשים נורמטיביים מהשורה, דומים לכל אחד מאיתנו – האומנם?
אולם בכל זאת נוכחנו לדעת גם שישנם מאפיינים שחזרו על עצמם אצל אנשים אלה:
1. דעתם הוסחה, ממצבים שונים כמו משיחת טלפון, ממטרתם הראשונה החשובה ביותר.
2. חוסר ריכוז ומיקוד במשימה העיקרית – האחריות להסעתו של התינוק והכנסתו לפעוטון.
3. שכחה, שוכחים בגלל הנסיבות הנ"ל מה היה תפקידם מלכתחילה עם יציאתם מהבית.
4. מרגישים עומס בעבודה וסדר יום שלהם צפוף במטלות שונות, והם טרודים אז זה קורה להם.
5. מחשבות נודדות וטורדניות על משימות באות העומדות בפניהם, כמו פגישות חשובות בעבודה.
6. עוברים ממשימה למשימה, משימתם הראשונה נשכחת והם עוברים לחשוב, להכין, ולבצע משימה אחרת.
7. מצויים בלחץ וחרדה, לחוצים להגיע בזמן כדי לא לאחר ולחוצים לקראת משימותיהם הבאות.
8. יותר אבות מאמהות, המקרים האחרונים של שכחת תינוקות במכוניות קרו רק אצל אבות. התעורר דיון צבורי ער מדוע זה קורה לאבות בלבד, וניתנו הסברים שהדגישו את השוני בין אבות לאמהות באופי, ביחס, וביכולות התנהלות ואחריות לילדיהן התינוקות. הסבר רפואי סטטיסטי , שעפ"י הנתונים כיום הפרעת קשב וריכוז פוגעת פי 3 יותר בגברים מאשר בנשים. ובד"כ הפרעת קשב וריכוז בגברים מופיעה במידת חומרה קשה יותר בגברים מאשר בנשים, אם כי גם אצל נשים יכולה להופיע הפרעה חמורה. אם נבדוק את העבר אני מניח שנמצא גם נשים ששכחו את ילדיהן במכונית אם כי כנראה פחות מגברים ייתכן בגלל הסיבות הנ"ל.
9. ילדים עם ADHD לוקחים סיכונים ועלולים להיפגע.
א. מאפיינים כנ"ל הם סימפטומים שכיחים בהפרעת קשב וריכוז. להערכתי, אם נבדוק אנשים אלה נמצא שייתכן והם לוקים בקשיי קשב וריכוז, ואפילו קלים שכנראה מסתדרים איתם איכשהו בהתנהלות יום יומית, אולם עלולים ליפול בפח ולהיכשל במשימות פשוטות יחסית, שייגרם בעטיין אסון איום, כמו מוות של תינוק.
ב. בארץ, רק בשנים האחרונות חלה מודעות לאבחון מבוגרים להפרעת קשב וריכוז, שקרה בד"כ לאחר אבחון ילדיהם והגברת מודעותם על עצמם. אולם להערכתי עדיין רוב מכריע מהמבוגרים אינם פונים לאבחון. שכיחות ADHD במבוגרים בארה"ב הנזקקים לטיפול היא 5% , ואילו אצלנו נראה שהמספר רחוק מזה.
ג. מה עלינו לעשות למניעת שכחת תינוקות במכוניות? ממליץ בפני משרד הבריאות לעודד ביצוע מחקר ארצי על תופעה זו, כדי לחקור קלינית רפואית את כל המקרים של שכחת תינוקות (גם אלה שלא מתו) שקרו בשנים האחרונות בארץ כדי להגיע למאפיינים הקליניים שלהם ולהסיק מסקנות בהתאם. בחמש השנים האחרונות (2008-2013) קרו 205 מקרים של שכחת תינוקות במכוניות ומתוכם 12 תינוקות/ילדים מתו.
ד. בינתיים עלינו הרופאים להיות ערניים וכל חשד קל בהורה, יש לשאול שאלות מכוונות ולהפנותו לייעוץ.
ה. נדהמתי להאזין לרופא ילדים בכיר שהופיע בחדשות בטלוויזיה וטען בתוקף שיש להעמיד לדין הורים על רשלנות פושעת ולהחמיר איתם את מידת הדין.הוא הגן על דעתו זו בשצף קצף. לי נראו טיעוניו כהזויים. מרופא ציפיתי שינתח את התופעה מהיבט רפואי קליני, אולם הוא הופיע כמקטרג חמור ולא כרופא.
בקשר מסוים לנ"ל, להלן מחקר על:
אנשים הלוקחים ריטלין מודעים יותר לטעויות שלהם
Understanding Brain Performance: People who take Ritalin are far more aware of their Mistakes. University of Melbourne 2012
מחקר שפורסם בשנת 2012 ובוצע ע"י רוב הסטר מהמחלקה למדעי פסיכולוגיה לחקר המוח, באוניברסיטת מלבורן (University of Melbourne), חקר כיצד המוח מנטר את התנהגותו בעת ביצוע טעויות. נמצא כי מנה יחידה של ריטלין (מתילפנידאט) גורמת לפעילות רשתית ספציפית במוח המשפרת את המודעות לשגיאות. תוצאה זו נצפית במספר סינדרומים קליניים כמו מחלת אלצהיימר, סכיזופרניה, והפרעת קשב וריכוז (ADHD). ממצאי המחקר הוכיחו כי פעילות באותם חלקים של המוח אשר מטפלים בטעויות אנוש, הכוללים את (dorsal anterior cingulated (dACC ו- (inferior parietal lobule (IPL, הנם שונים באנשים בהקשר למודעותם לטעויותיהם. החוקרים הוכיחו קלינית כי מנה יחידה של מתילפנידאט הפועלת ע"י הגדלת רמת הקטכולאמינים במוח, משפרת דרמטית את המודעות לטעויות אצל אנשים בוגרים בריאים. החוקרים השתמשו בfMRI כדי להוכיח שלמתילפנידאט יש יכולת להעלות את המודעות ההכרתית על ביצוע טעויות ע"י חיזוק ההפעלה השונה ב- dACC ו- IPL בהשוואה לפלצבו ולתרופות אחרות.