הפרעת ספקטרום אוטיסטי Autism Spectrum Disorder ב DSM-5

הפרעת ספקטרום אוטיסטי  (Autism Spectrum Disorder (ASD

 לפי DSM-V  (כפי שפרסמתי באתרי עוד בחודש מרס 2012)

אוטיזם זו הפרעה נוירו התפתחותית בה מח הילד לא התפתח בצורה האופיינית, ומבנה הקשר הנוירוני אינו בדרך הרגילה. שלושת המאפיינים הבולטים באוטיזם הם: 1. פגיעה באינטראקציה החברתית 2. חסר קומוניקציה 3. דפוסי התנהגות מוגבלים וחוזרים. האיתילוגיה: גנטית נוירו-התפתחותית, מהתפתחות מוגבלת עד פיגור שכלי, ו"לחץ" סביבתי. עדיין 70% ממקרי אוטיזם אינה ידועה הסיבה לגורם ההפרעה.טיפול תרופתי מכוון מטרה לסימפטומים. נדרשים מחקרים נוספים לפענוח איתיולוגיה של אוטיזם ולהבנת גישה טיפולית מכוונת מטרה. בעתיד צפוי לחול שינוי משמעותי במידע על גנטיקה של ASD שיוביל למודל סיסטמי, לבדיקות גנטיות למשפחות בסיכון, ולפיתוח טיפולים ייחודים ל ASD.
בשנה הבאה לאחר שנים רבות של מחקרים, יחולו שינויים בולטים בתחום הארגון ובמבנה האבחוני של אוטיזם עפ"י DSM-V אשר צפוי להתפרסם במאי 2013.
לא יהיו יותר קטגוריות אטיפיות והפרעות נפרדות כפי שקורה כיום ב DSM-IV. אלא יאחדו את ארבעת ההפרעות הנ"ל ויכלילו אותן כהפרעה אחת בלבד בשם Autism spectrum  הכולל:
1.  אוטיזם קלסי.   2. אספרגר.
3.  PDD-NOS Pervasive Developmental Disorder
Childhood Disintegrative Disorder (CDD)  .4
עפ"י  DSM-V  היה אפשר לצפות לתפיסה תהיה נרחבת ומופשטת, אלא שלא. התפיסה שהתגבשה לאור מחקרים רבים התוותה לריכוז, צמצום והתמקדות רצינית יותר לאוטיזם הקלסי . מדוע בעצם מצמצמים? כי מחברים את המאפיינים
של קומוניקציה ואינטרקציה חברתית יחד (סעיפים 1-2 לעיל), מכיוון שתמיד הם מופיעים יחדיו. זה יאפשר פחות גמישות לאבחון. וכנראה יפחית את העלייה במספר אבחוני אוטיזם.
כיום לפי  DSM-IV  יש 12 סימפטומים לאבחון אוטיזם המחולקים בשלוש קבוצות, 4 סימפטומים בכל קבוצה. לאבחון אוטיזם נדרשים רק 6 סימפטומים מתוך ה-12, כאשר לפחות יש 2 סימפטומים מקבוצה ראשונה ואחד לפחות מקבוצה שנייה ושלישית. התוצאה יותר מאובחנים.

ואילו על פי  DSM-V  יהיו 7 סימפטומים לאבחון אוטיזם המחולקים בשתי קבוצות: אחת, גרע בקומוניקציה ואינטראקציה חברתית. שנייה, דפוסי התנהגות מוגבלים וחוזרים. ולאבחון יידרשו 5 סימפטומים מתוך 7. התוצאה פחות מאובחנים.   

 הקריטריונים ABCD החדשים הנדרשים לאבחון
הפרעת הספקטרום האוטיסטי (
ASD) לפי DSM-V

A.   גרע תמידי בתקשורת ובאינטראקציה חברתית. לאבחון אוטיזם נדרשים כל 3 קריטריונים אלה:
1.  חסר באינטראקציה חברתית רגשית, בטווח של גישה חברתית לא נורמאלית וכשלון בשיחה, לבין הפחתה בשיתוף התעניינות ברגשות ובתגובה לאינטראקציה חברתית.
2.  חסר בקומוניקציה התנהגותית לא מילולית לצורכי אינטראקציה חברתית. בטווח מחסר בקומוניקציה במילים וללא מילים, דרך אבנורמליות בקשר עיין ושפת גוף, עד חסר טוטאלי בהבעת פנים והבעת מחווה.
3.  גרע לפתח ולשמור על יחסים התואמים לרמת ההתפתחות. ולהתאים את ההתנהגות למצבים חברתיים שונים, ולהשתתף במשחקים דמיוניים וליצור חברים, עד לחוסר עניין באנשים בכלל.
B.   דפוסי התנהגות מוגבלים וחוזרים. לאבחון אוטיזם נדרשים לפחות שני קריטריונים מתוך הארבעה:
1.   דיבור סטריאוטיפי חוזר. תנועות מוטוריות או שימוש באובייקטים.
2.  דבקות מוגזמת ברוטינה. ריתואליזציה (לעשות הצגה) של התנהגות במילים וללא מילים. התנגדות קיצונית לשינויים כמו אותו אוכל, שאלות חוזרות, ומצוקה קיצונית לשינויים קטנים.
3.  מוגבל מאד בהתעניינות. שקיעה בהרהורים על אובייקט לא רגיל, ומקובע באינטנסיביות בהתעניינות בו.
4.  תת-תגובה או תגובת יתר לעוצמה חושית. גילוי אדישות לקור, חום וכאב. תגובה נגדית לקולות מיוחדים. נוגע ומריח חפצים באופן מוגזם. נמשך לאורות ולאובייקטים מסתובבים.
C.   הסימפטומים חייבים להופיע מוקדם בילדות.
D.   הסימפטומים מגבילים ופוגעים בפעילות היומיומית.
כיום על פי הקריטריונים הקיימים של DSM-IV  אף אם מיישמים אותם מילה במילה, עדיין קורה הרבה פעמים שקלינאי אחד יסכים לאבחנה, וקלינאי שני לא. מאידך אבחנות המאושרות ע"י שני קלינאים הן מתאימות גם לקריטריונים של DSM-V.
DSM-V  יותר מדויקים ומבוססי מחקר והם מבטיחים שלא יותאמו ויתלבשו על ילד שאין לו את ההפרעה.
יש כבר טוענים שבעשיית אבחנה מדויקת יותר מעלים את רף האבחון לאוטיזם. חלק מילדים המאובחנים כיום "יאבדו" את האבחנה עם המעבר ל DSM-5. לפיכך הורים חוששים, שרבים מילדיהם ינופו מהאבחנה ולא יזכו מהמדינה (בארה"ב) לשרותי חינוך, סיוע והדרכה נרחבים הניתנים לחולה אוטיזם ומשפחתו.
בדקו לניסיון מה יקרה עם מקרי האוטיזם בעזרת קובץ הנתונים בארה"ב ואלה התוצאות:
א. באבחון קלינאים נמצא ש  97% אובחנו PDD לפי DSM-4, ואילו 44.6% אובחנו עם ASD לפי DSM-5.
ב. מה ההבדלים שיקרו באבחון DSM-5?  במקרים המאובחנים אוטיזם – 72% יתאימו בקריטריונים החדשים לאבחנת ASD. במקרי אספרגר – 24% בלבד יתאימו לאבחנת ASD. ובמקרי PDD-NOS  –  רק 16% יתאימו לאבחנת ASD.
הערותיי: מעל לשנה עד לפרסום DSM-5 וכבר דיבורים רבים נשמעים בעד ונגד. אני סבור ש DSM-V באוטיזם יעשה סדר קליני מעשי והגיוני. DSM-V  להפרעת קשב וריכוז אינו מרמז עדיין על שינויים דרסטיים, אבל יש מספיק זמן שיחול גם בו שינוי משמעותי. בתהליך כזה תיעצר עלייה מסחררת באבחון אוטיזם והפרעת קשב וריכוז.
ד"ר שלומי ענתבי, רופא מנהל מרפאה להפרעת קשב וריכוז. טל. 03-9676869

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s