הערכה קלינית בילדי גן מסייעת לחזות הפרעת קשב וריכוז (ADHD) בבית הספר
Clinician Observations of Preschoolers' Behavior Help to Predict ADHD at School Age, Sarah O'Neill, City College of New York, at Queens College (CUNY), Springer's Journal of Abnormal Child Psychology Oct. 1, 2013
מסקנת המחקר, כדי להעריך הפרעת קשב וריכוז בילדי גן אין להסתמך על מקור אחד, אלא יש לקבל מידע על התנהגות הפעוט בגן מהגננת, בבית מהורים, והערכת רופא קלינאי. מחקר זה מסתמך על דרוג התנהגות ילדי גן בגיל 3-4 שנים ע"י הורים, גננת, ורופא, לקביעת הפרעת קשב וריכוז וחומרתה בהגיע הילדים לגיל 6 שנים. במחקר זה עקבו במשך שנתיים אחר התנהגות 104 ילדים בגיל 3-4 שנים. הורים וגננות דרגו והעריכו את ילדי הגן, והרופאים דרגו את הילדים מבלי שיהיו חשופים לדרוג של ההורים והגננות. כשהילדים הגיעו לגיל 6 שנים נמצא כי 53.8% מהם אובחנו עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD). האפשרות לקביעת אבחנה זו גדלה כאשר שלושת המדרגים, הורים גננות ורופאים, נתנו דרוג גבוה לילדים אלה בהיותם בגיל 3-4 שנים. דרוג הורים נמצא כקריטי להערכה בצירוף לדרוג הגננות או לדרוג הרופאים.דרוג הרופאים לבד לא היה מועיל דיו. ודרוג הגננות היה עם משתנים רבים,כי ילד בגן יכול לא לשבת וחסר מנוחה, אולם זה לא בהכרח נמשך גם בבי"ס.זה תלוי בהגדרות הכיתה, במספר התלמידים,ובציפיות המורה להתנהגות ילד בכיתה.
במחקר נמצא כי שילוב הערכת ילד בגן ע"י רופאים, הורים וגננות מניב תוצאות טובות יותר לאבחון הפרעת קשב וריכוז בכיתה א' בבי"ס. מכאן חשיבות מכרעת בתהליך אבחון רופא לקבלת הערכת הורים ומורים. אבחון מוקדם בילדי גן מאפשר ביצוע תוכנית התערבות מוקדמת חינוכית ורפואית.
הערותיי: המחקר אמנם אינו מחדש, קדמו לו מחקרים רבים, אולם דרכי ביצועו ייחודיות ומסקנותיו יישומיות: אלף, הערכה קלינית בילד בהיותו בגן מסייעת לחזות הפרעת קשב וריכוז בילד בכיתה א' בבי"ס. בית, המחקר מחדד את ההכרח בקבלת הערכת גננת והורים בתהליך אבחון קליני של רופא. רופא שיאבחן לבד עלול לשגות באבחון.
גילוי הפרעות פסיכיאטריות בילדי גן
Detecting Psychiatric Disorders in Preschoolers: Screening with the strengths and difficulties Questionnaire. Turid Suzanne Berg-Nielsen, Trondheim, Norway, Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, Volume 52, Issue 7 , Pages 728-736, July 2013
מטרת העבודה לבחון יעילות מיפוי הפסיכופתולוגיה בילדי גן גילאי 3-4 שנים, ע"י השוואת החיזוקים והקשיים בממצאי השאלונים מול המידע הדיאגנוסטי, ולקבוע את הערך הנוסף של דירוגי השפעה והמידע מהורים. 845 ילדים בגיל 4 שנים נבחנו במרפאה קהילתית בטרונדהיים נורווגיה, ע"י DSM-4 ו- Preschool Age Psychiatric Assessment interview מול שאלוני הערכה. הפרעות רגשיות והתנהגותיות זוהו עי הערכת שאלוני הורים ב- 88.8% מהמקרים (בטווח 87%-90.6%) עם רגישות 65%. ערך חיזוי שלילי של 97.9%, וחיזוי חיובי של 24.2% בשכיחות של 5.2%. הורים זיהו יותר קשיי התנהגות 79.3% מאשר בעיות רגשיות 54.2%, בחיזוי שלילי של 96.4% וחיזוי שלילי של 25.9%, בשכיחות של 6.7%. דיוק החיזוי לא הוכח בדירוג מידע הורים. מסקנת המחקר: תוצאות המחקר מראות שהפרעות רגשיות והתנהגותיות ניתן לסקור ולמפות באותה יעילות בילדי גן (בני 4 שנים), כמו אצל ילדים בוגרים יותר ובמבוגרים.
הערותיי: עוד תרומה מסוימת לפרובלמת מיפוי ואבחון ילדים פעוטים בפסיכופתולוגיה.