מדוע טיפול עם ריטלין בילד בן 9 שנים עשה פעולה הפוכה?
הופנה אלי להתייעצות ילד בן 9 שנים שוקל 36 קג' המתקשה בלימודים שאובחן עם הפרעת קשב, והחל בטיפול עם ריטלין, אולם האם הפסיקה אותו לאחר זמן קצר בגלל פעולה הפוכה.
באנמנזה, הסתבר שלפי המלצת ביה"ס הוא ביצע אבחון פסיכו-דידקטי "שקבע" כי לילד יש הפרעת קשב. לאור זה בי"ס לחץ על ההורים שילדם יקבל טיפול. מאחר ותור לרופא קשב ארוך מידי, ניגשה האם לרופא ילדים, שהמליץ לטפל עם ריטלין 40 מג' LA. האם הפסיקה את הריטלין לילד מכיוון שעשה פעולה הפוכה.
באבחון קליני אבחנתי שבעייתו העיקרית של הילד היא לקות למידה ואילו קשיי קשב וריכוז קלים בלבד. הסתבר לי כי לילד קשיים בכתיבה, בקריאה, בהבנה, וחשבון מכיתה א'-ב', משמע יש לו לקויות למידה, שלא נגרמו ע"י הפרעת קשב קלה שאבחנתי בילד, עם מנת משכל ממוצעת. המלצתי בשלב זה על מתן עזרה אינטנסיבית בלימודים מאחר והילד נמצא באיחור לימודי קל לעומת רמת הכיתה. בנוסף, לאור פגיעה בתפקוד רגשי, תסכול וחברתי המלצתי על טיפול רגשי. לא מצאתי כנחוץ להמליץ על טיפול תרופתי.
מסקנותיי: 1. אין לטפל בתרופות רק על סמך אבחון פסיכודידקטי. 2. כל שכן שלא הייתי ממליץ לרופא ילדים לתת ריטלין על סמך אבחון פסיכו-דידקטי. 3. אם בכל זאת מחליט רופא הילדים לטפל בתרופות ממליץ להתחיל במינון הדרגתי נמוך. 4. טיפול במינון התחלתי גבוה של 40 מג' LA גרם קרוב לודאי לפעולה הפוכה בילד. 5. אם הילד היה נזקק לטיפול הייתי ממליץ לתת ל 2-4 שבועות ריטלין 10 מג' LA וא"כ לעבור למינון של ריטלין 20 מג' LA אשר לתחילת הדרך יכול להספיק. כי יש לדעת שריטלין ללימודים מספיק מינון נמוך, כך אני נוהג מזה 5 שנים לאור ניסיוני הקליני, בעוד עבודות מארה"ב המליצו זאת רק בשנה אחרונה. 6. זו רעה חולה שבתי ספר עדיין נוהגים להמליץ להורים שילדם נחשד עם הפרעת קשב וריכוז, "להתחיל בתהליך אבחון ולעשות בדיקה ממוחשבת (כמו טובה, מוקסו CPT) ואבחון פסיכודידקטי." ומה קורה אז? הורים הולכים לאיבוד במסלול פתלתל ומתסכל.
שלוש הערות לי: אלף, אני טוען שנים שלאבחון הפרעת קשב אין צורך בבדיקה ממוחשבת, חד וחלק. דנתי בזה רבות באתרי. בית, בדיקה פסיכודידקטית מומלצת רק לחלק מהילדים כאלה עם לקויות למידה.
גימל, כשבי"ס חושד בילד עם הפרעת קשב, ייטיב לעשות אם יפנה אותו לרופא מתמחה בהפרעת קשב שיאבחן את הילד וימליץ להורים נתיב אבחוני וטיפולי המתאים לילדם.
לאחרונה, שמעתי כי הכינו לבתי"ס תדריך בן 70 עמודים (!?) על הפרעת קשב. האם מורים יקראו תדריך ארוך כזה, והאם יש בו הנחיות מתאימות, מסופקני. ניתן לתמצת בשניים שלושה עמודים מדריך מלא, קריא ונהיר למורה על תפקידו, התנהלותו וציפיותנו ממנו מתי לחשוד בהפרעת קשב בילד וכיצד להנחות הוריו.