סיפור על מורה ותלמיד, הפרעת קשב וריטלין – ומי זקוק לריטלין?

סיפור משעשע על מי זקוק לריטלין, תלמיד או שמא המורה?

היה פעם תלמיד שעשה הרבה בעיות בכיתה, הפריע בשיעורים, השמיע כל מיני קולות, רב עם החברים, בקיצור – המצב הפך לבלתי נסבל. המורה שלו היה אובד עצות, ואחרי שניסה בטובות וברעות ולא עזר כלום, הוא הזמין את ההורים לשיחה.
ההורים הגיעו נבוכים והמורה שטח בפניהם את כל מעלליו של הילד ואת כל מה שהוא ניסה לעשות איתו, ושאל אותם מה הם מציעים. אמר לו האב: "מה אתה רוצה שאעשה? גם אני דיברתי אתו וביקשתי ממנו והענשתי אותו, ולא עזר כלום".
ענה המורה: "אולי תקחו אותו לאבחון?" האם התערבה: "אני לא מאמינה בזה, זה לא יעזור כלום, וזה לא מעשי". המורה הגיב בזהירות: "אם אין ברירה – אולי כדאי לתת לו ריטלין?" אמר האבא: "אבל מאיפה אשיג ריטלין?" השיב המורה: "אין בעיה, אני אשיג לכם ריטלין, וכל בוקר הילד יקח כדור והכל יהיה בסדר".
אמרה האמא בדאגה: "אני בבוקר יוצאת לעבודה מוקדם ובעלי כבר עומד בפקקים . יש בלגן בבית בבוקר, מי ידאג כל יום שהוא יקח את הכדור?" המורה ניסה להרגיעה: "אני יכול לעזור לכם גם בזה, אני עצמי אדאג כל בוקר לתת לו את הכדור". אמר האבא בתקיפות: "זה לא בא בחשבון, כל התלמידים ידעו שהוא לוקח כדור, יהיה מזה פרסום ובזה אני לא מעוניין!"

teacher

חשב המורה ואמר: "יש לי רעיון. כל יום בהפסקה אחרי השיעור, אבקש ממנו ללכת לחדר המורים ולהכין לי כוס קפה. בתא שלי יהיה ריטלין והוא יקח כל יום כדור, אף אחד לא ידע מזה והכל יהיה בסדר". ההורים היססו מעט, אך לבסוף התרצו והסכימו, אבל הציבו תנאי אחד: זה חייב לבוא מהמורה והם 'לא בעסק'.
 וכך היה: המורה הניח קופסא עם ריטלין בתא שלו בחדר המורים, הסביר לילד בשקט את התוכנית, וכל יום בהפסקה הוא ביקש מהילד לגשת לחדר המורים ולהכין לו כוס קפה. הילד היה חוזר עם הקפה והכל עבר בשלום בלי שאף אחד הבחין במתרחש.
ואכן המצב בכיתה נרגע, הילד כבר כמעט לא נזרק מהכיתה, לא היה עצבני, לא רב עם חבריו והפך לתלמיד למופת. ובכלל, מאז הסידור החדש, האווירה בכיתה נהייתה יותר רגועה ונעימה.
אחרי כמה שבועות האמא שואלת את הילד: "נו, מה נשמע בכיתה?" הילד עונה: "מצויין!" היא ממשיכה: "המורה מרוצה ממך?" והילד עונה: "כן, הכל עכשיו מצויין!" אז היא אומרת בפליאה: "תסביר לי, מה קרה פתאום שהכל נהיה כל כך טוב?" עונה הילד: "פשוט מאוד, כל בוקר בהפסקה המורה שולח אותי להכין לו כוס קפה. אני נכנס לחדר המורים, מכין לו קפה, לוקח כדור מהתא שלו ושם לו בקפה. אני מביא לו והוא שותה את זה, ואחר כך הכל בכיתה מאה אחוז!"
לפעמים קשה לנו לראות מה הסיבות האמיתיות לבעיות שלנו, ורק נקודת מבט חדשה יכולה לעשות את השינוי. זה נכון לגבי הילדים שלנו ונכון גם לגבינו. אז בפעם הבאה שדברים לא מסתדרים, חשבו, אולי מקור הבעיות הוא לא כפי שהוא נראה.
הערותיי, ד"ר שלומי ענתבי:
סיפור משעשע שיש בו זיק במציאות. מי זקוק לריטלין ? הורה, תלמיד או שמא המורה.
1. עדיין קורים מקרים בלתי סבירים והזויים שבי"ס לוחץ על הורים שילדם חייב טיפול עם ריטלין, אחרת… יש בתי"ס "אינטלגנטים" העושים מעקף ואומרים להורים שילדם זקוק לעזרה בלימודים, אולם כדי לקבל אותה עליהם לגשת לרופא לאבחון הפרעת קשב, בצפייה שרופא יאבחן את הילד וימליץ על טיפול בריטלין.
2. ידוע שהפרעת קשב וריכוז (ADHD) פוגעת בכלל האוכלוסייה כולל מורים ויועצי בי"ס, רופאים ואחרים. קורה לא מעט שילד מגיע לאבחון, ונוכחים בהורה שהפרעתו קשה ואילו בנו לוקה בהפרעה קלה. על פי התנהלות ההורה מול ילדו מסתבר שמי שזקוק לטיפול דחוף זה ההורה ואילו לילד הטיפול אינו הכרחי. לפיכך, יש מצבים שטיפול בהורה עשוי למנוע טיפול בילד או דוחה אותו.
3. ייתכן ומורה עם הפרעת קשב וריכוז (שאינו מטופל) עלול לשלוח יותר ילדים לאבחון ADHD , מכיוון שהוא חסר סבלנות רגזן כעסן וקשה לו להתמודד עם תלמידים "מפריעים" (אפשר לעשות עבודת מחקר מעניינת בנושא זה). בדיוק כפי שקורה להורה עם ADHD ללא טיפול בהתנהלות לקוייה מול ילדיו.
4. בהקשר זה אירוע שקרה, חבר כנסת פנה אליי לאחרונה להתייעצות. הוא גילה בפניי שהכין הצעת חוק שיאסור על מורים לומר להורים שילדם חייב לקבל ריטלין אחרת מקומו לא בכיתה. הסברתי לח"כ נעים ההליכות שלא צריך לחוקק חוק שיאסור זאת, הרי הדבר הוא ברור ובלתי חוקי בעליל. הח"כ הנכבד כנראה לא "השתכנע" מדברי (שנמשכו עמוק לתוך הלילה), ומסר לי שהוא יזמין אותי לוועדה בראשותו כשידונו בהצעת החוק. טרם זומנתי לוועדה ולא שמעתי שדנו בחוק זה, אולם כן שמעתי שהח"כ הופיע בתקשורת לאחר שהציע הצעת חוק בנושא אחר, שעורר חילוקי דעות בציבור ובתקשורת. כנראה הוא יסתפק בזה.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s