בתגובה לא טובה של סטימולנטים ל ADHD, האם כדאי להוסיף Guanfacine ?

 הפוגה בסימפטומים בילדים ומתבגרים עם הפרעות קשב / היפראקטיביות בטיפול של Guanfacine עם פסיכוסטימולנטים 

Response/Remission with Guanfacine Extended-Release and Psychostimulant in Children and Adolescents With Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder
Andrew J. Cutler, Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry Volume 53, Issue 10 , Pages 1092-1101, October 2014

עבודת מחקר במסגרת ניסוי קליני שפורסמה באוקטובר 2014 בכתב העת של האקדמיה האמריקאית לפסיכיאטריה לילד ולמתבגר, מטרתה הייתה להשוות את הטיפול בגואנפצין (Guanfacine extended-release GXR) עם פסיכוסטימולנטים, בשיפור /הפוגה בסימפטומים של הפרעות קשב והיפראקטיביות בילדים ומתבגרים. נערך ניסיון קליני במשך 9  שבועות, כפול סמיות, שהשתתפו בו 461 ילדים בגילים 6 עד 17 שנים, עם תגובה לא טובה לטיפול עם פסיכוסטימולנטים. באקראי חולקו לשלוש קבוצות: קבוצה שקיבלה  גואנפצין + פסיכוסטימולנטים בבוקר, או בערב לפני שינה, ופסיכוסטימולנטים + פלצבו.
תוצאות: בהערכה על הטיפול הסופי, המשתתפים בשתי הקבוצות של  Psychostimulant + GXR, לעומת קבוצת הפלצבו + Psychostimulant השיגו תגובה טובה יותר כפי שהוערכה על פי שני הקריטריונים: ירידה מנקודת ההתחלה בסולם דירוג ADHD (הפרעת קשב וריכוז), בהשוואה לקבוצת פלסבו + Psychostimulant. תוצאות דומות היו למצב של הפוגה סימפטומטית  והפוגה סינדרומית (רמיסיה סימפטומטית בתוספת הערכה קלינית כללית של חומרת מחלה -syndromal remission (symptomatic remission plus Clinical Global Impressions of Severity of Illness.
תופעות לוואי השכיחות ביותר לטיפול במשתתפים שקיבלו GXR + Psychostimulant היו כאבי ראש (21.2%) וישנוניות (13.6%). אלה תופעות לוואי המוכרות של כל תרופה בנפרד.
מסקנות: טיפול Psychostimulant + GXR הביא לאחוז גדול יותר של משתתפים עם תוצאות טובות יותר בקריטריונים לשיפור התגובה והפוגה בסימפטומים בהשוואה לטיפול פלצבו עם סיכוסטימולנטים. 
הערותיי: גואנפצין זה אלפה אגוניסט שבאלגוריתם טיפול להפרעת קשב וריכוז נמצא במקום 6 ואחרון.
 (Guanfacineis a sympatholytic, it is a selective α2A receptor agonist)
מה ידוע על התרופה כיום? מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר בשנת 2010 את ה- Guanfacine לטיפול בהפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD), כמו קלונידין, כתרופה לבד או עם פסיכוסטימולנטים, למטופלים ילדים בגיל 6-18 שנים. במקרים מסוימים נותנים אותה להפרעות קשב עם טיקים, אוטיזם, וחרדה.
 סבורים כי פעילותה המועילה מיוחסת ליכולתה לחזק את הרגולציה בקליפת המוח הקדם חזיתי המיועד לקשב, תשומת לב וההתנהגות. Guanfacine משמשת כפי שמחקר זה הראה גם, בשילוב עם פסיכוסטימולנט כדי להגדיל את פעולתה הטיפולית, ולהפחית תופעות לוואי וריבאונד, וכאשר ניתנת בלילה כדי לגרום לישון.
Guanfacine פועלת דרך הקולטנים האדרנרגיים α2A פוסט סינפטי על נוירונים בקליפת המוח הקדם חזיתי, המחזק את חיבורי הרשת בקליפת המוח הקדם חזיתי, על פי מודלים של בעלי חיים. Guanfacine כנראה משפיעה על מספר גורמים קוגניטיביים, הכוללים שיפור זיכרון עבודה, הפחתת מוסחות, שיפור עיכוב תגובה, תשומת לב מוגברת, ושליטה בדחפים. 
הכול נראה טוב, אולם לילדים עם הפרעות קשב וריכוז איני ממליץ לעצמנו לתת אותה מכיוון שיש 5 שלבים לטיפול לפניה עם אפשרויות טיפול רבות. ייתכן ובמקרי ADHD קשים מלווה הפרעות נפשיות נוספות יש מקום להשתמש בגואנפצין.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s