מהי השפעת נוראפינפרין על הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) – האם דומה לדופמין?

האם לנוראפינפרין יש השפעה על הסימפטומים והתפתחות הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) בדומה לדופמין?

 Norepinephrine Transporter in Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder investigated with Positron Emission Tomography, Thomas Vanicek, JAMA Psychiatry, October 22, 2014.

מחקרי הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) התמקדו בהשפעה של מערכת דופמין להתפתחות ההפרעה (פתוגנזה),עם תוצאות חד משמעיות. עם זאת, המעורבות של מערכת נוראדרנרגית (noradrenergic) אשר מווסתת תהליכים קוגניטיביים, כגון עוררות, זיכרון עבודה, ועיכוב תגובה, שכולם מושפעים מהפרעות קשב וריכוז. יתר על כן, טרנספורטר נוראפינפרין norepinephrine transporter –  NET) נקבע לעיתים קרובות כיעד חשוב לטיפול תרופתי בהפרעות קשב וריכוז. לכן מעריכים כי NET משחק תפקיד קריטי בהפרעות קשב וריכוז.
המחקר בחן את ההבדלים ב-NET  בשימוש בטומוגרפיה של פליטת פוזיטרונים הבררנית במיוחד, בין מבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז ומתנדבים בריאים ששמשו כקבוצת ביקורת. השתתפו במחקר 22 אנשים עם הפרעת קשב וריכוז ללא תרופות, 15 אנשים ללא מחלות רקע פסיכיאטריות, וקבוצת ביקורת בריאה 22 איש, עם התאמה לגיל ולמין.NET נבדק באזורים הנבחרים הרלוונטיים להפרעות קשב וריכוז, כולל היפוקמפוס, putamen, pallidum, תלמוס, מוח תיכון ומוח קטן.
במחקר לא נמצאו הבדלים משמעותיים בזמינות NET או בחלוקה אזורית בין חולים עם הפרעות קשב וריכוז לבין קבוצת הביקורת הבריאה, בכל אזורי המוח הנחקרים. יתר על כן, לא זוהה קשר משמעותי בין חומרת תסמיני הפרעות קשב וריכוז וזמינות NET האזורית.
גם לא מין ולא עישון השפיעו על זמינות NET. נקבע קשר מובהק שלילי בין גיל וזמינות NET בתלמוס ומוח התיכון, אשר מאששים ממצאים קודמים של ירידה בזמינות NET עם ההזדקנות המוח.
תוצאות המחקר אינן מצביעות על מעורבותם בשינויים בזמינות NET במוח או לתהליך התפתחות (פתוגנזה) של הפרעת קשב וריכוז. עם זאת, מערכת noradrenergic עשויה להיות מושפעת ברמה אחרת, כגון באזורים בקליפת המוח, שלא ניתן לכמת באופן אמין עם טומוגרפיה של פליטת פוזיטרונים. לחלופין, גם חלבוני מפתח שונים של noradrenergic עשויים להשפיע.
הערותיי: מחקר מעניין, שבגדול אומר לנו שלנוראדרנלין אין השפעה על הסימפטומים ולא על התפתחותה של הפרעת קשב וריכוז. ראוי שייעשו מחקרים נוספים בעניין זה. ממסקנות המחקר אנו אמורים להבין שתרופות להשפעה נוראדרנרגית המכוונות להפרעות קשב והיפראקטיביות הן פחות יעילות. אכן על פי ניסיוני בקליניקה, וכפי שכתבתי באתרי (בנושא הבא על פוקלין) שהתרופות היעילות ביותר להפרעות קשב והיפראקטיביות הינן ממשפחת הסטימולמטים (מתילפנידאט ואמפתמין) המכוונות לדופמין, ולא תרופות נוראדרנרגיות כמו סטרטרה.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s