הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) הפרעות מצב רוח,
חרדה והתנהגות – מופיעות יותר בילדים עם טורט (TS) בגיל צעיר
Psychiatric Disorders common in Tourette patients, emerge at a young age –
Lifetime Prevalence, Age of Risk, and Genetic Relationships of Comorbid Psychiatric Disorders in Tourette Syndrome. JAMA Psychiatry, March 9, 2015
מחקר חדש על תסמונת טורט (TS) שפורסם החודש (מרס 2015) מאוניברסיטת סן פרנסיסקו ובי"ח מסצ'וסטס (MGH), מצא שכ- 86% מהחולים המבקשים טיפול לתסמונת טורט יאובחנו עם הפרעה פסיכיאטרית נוספת במהלך חייהם, וכ- 58% יאובחנו עם שתיים או יותר אבחנות של הפרעות נפשיות.
מזה זמן רב ידוע כי תסמונת טורט בילדות המאופיינת בטיקים מוטורים וקוליים, מלווה לעתים קרובות בהפרעות אחרות במיוחד הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) והפרעה טורדנית-כפייתית (OCD). בחולים רבים הפרעות נלוות אלה גורמים ליותר מצוקה ונכות לחולים מאשר הטיקים עצמם בטורט.
גודלו וקפדנותו של מחקר חדש זה, שנערך על ידי קבוצה בינלאומית של חוקרים ידועים מהאגודה לגנטיקה של תסמונת טורט (TSAICG) ופורסם החודש ב- JAMA Psychiatry, מספק תמונה מקיפה ואמינה ביותר שנערכה עד היום, על הפרעות נפשיות הנלוות לתסמונת טורט, אמר קרול א. מתיוס, פרופסור לפסיכיאטריה בסן פרנסיסקו ומחבר שותף בכיר של המחקר החדש. "זה אוסף הנתונים הגדול ביותר מסוגו שאני מכיר. ראיינו אלפי אנשים ונאסף עושר עצום של נתונים קליניים, אשר נתנו לנו הזדמנות לומר משהו משמעותי על התמונה הקלינית של תסמונת טורט." החוקרים ניתחו נתוני אבחון של יותר מ- 1,300 חולים עם טורט בראיונות עקביים ומובנים שהושלמו במהלך 16 שנים משנת 1992 עד 2008. בנוסף, כדי לקבוע אם הפרעות נפשיות נלוות לתסמונת טורט עשויים לעבור בתורשה, המחקר כלל גם מידע אבחוני מהורים, אחים ואחיות, וקרובי משפחה אחרים שאין להם תסמונת טורט.
במחקר הוכח כי הפרעות קשב וריכוז (ADHD) והפרעה טורדנית כפייתית (OCD) שכיחים בקרב ילדים עם תסמונת טורט (TS). י72% מחולי תסמונת טורט אובחנו באחת משתי אבחנות אלה, וכמעט שליש מחולי טורט אובחנו עם שתי ההפרעות האלה יחדיו ADHD + OCD. הפרעת קשב מתגלה כבר בגיל 5 שנים בילדים עם תסמונת טורט, והפרעה טורדנית כפייתית מופיעה לפני גיל 10 שנים.
בנוסף, המחקר הראה גם כי הפרעות במצב רוח, הפרעות חרדה, והפרעות התנהגות שכיחות גם הן בחולי תסמונת טורט – כ 30% מהחולים אובחנו עם אחת מאבחנות אלו. המחקר הוכיח גם כי הפרעות במצב רוח וחרדה מופיעות הרבה יותר מוקדם בחיים בחולי טורט, מאשר מאופיין באוכלוסייה הכללית. חרדה ודיכאון, שבאוכלוסייה הכללית מופיעים לעתים קרובות בגיל התבגרות ובבגרות, נוטים להופיע מוקדם יותר בחיים בחולים עם תסמונת טורט, לפעמים כבר בגיל 5 שנים. חרדה חברתית והפרעות קשב וריכוז מופיעים לעתים קרובות בחולי טורט לפני שהטיקים מתחילים, דבר המדגיש את החשיבות של סריקת חולים צעירים למצבים רפואיים אלה.
יתר על כן, החוקרים מצאו כי הסיכון להפרעות במצב רוח וחרדה קשור לאבחנות OCD ו- ADHD. לכן ההפרעות במצב הרוח וחרדה נפוצים יותר באופן משמעותי בחולי טורט עם אבחנה נלווית של OCD או שילוב של OCD והפרעות קשב. תוצאות אלה הן ככל הנראה תוצאה של יחסים גנטיים הדדיים בין מצבים רפואיים אלה. במחקר זה נמצא שבעוד שהפרעה טורדנית כפייתית והפרעות קשב וריכוז משתפות ישירות קשרים גנטיים עם תסמונת טורט, ההפרעות הפסיכיאטריות האחרות, כגון הפרעות במצב רוח וחרדה, חולקות בקשרים גנטיים עם ADHD ו/או OCD, אבל לא באופן ישיר עם תסמונת טורט. ועוד, ההיסטוריה של הורים עם ADHD (ללא טיקים או OCD) קשורה עם עלייה כמעט כפולה בסיכון שתהיה יותר מהפרעה פסיכיאטרית נלווית אחת. החוקרים מצאו שיעור נמוך יחסית של מצבים פסיכיאטריים אחרים, כמו הפרעות אכילה, פסיכוזה, ושימוש בסמים, בקרב חולי טורט.
שותף בכיר למחקר ירמיהו שרף, MD, PhD, פסיכיאטר מ MGH והיחידה לגנטיקה נוירו-התפתחות ופרופסור לנוירולוגיה בבי"ס לרפואה של אוניברסיטת הרווארד, אמר כי:
"ממצאי המחקר החדשים מהווים כלי שימושי לנוירולוגים ורופאים אחרים, שלעתים קרובות מטפלים בחולי תסמונת טורט, אבל אינם מודעים לספקטרום המלא של מחלות נפשיות אפשריות הנלוות להפרעת טורט. עבודה זו מכוונת את הרופאים למה הם צריכים לעמוד על המשמר. מקורה של תסמונת טורט הוא בחלק של המוח הנמצא בחפיפה בין נוירולוגיה ופסיכיאטריה. ידיעת מגוון אפשרויות אבחון ושלוב של צוותי נוירולוגים עם פסיכיאטרים חשוב לטפל בהצלחה בתסמונת טורט."
הערותיי: מגבלות המחקר, שחולי תסמונת טורט שהגיעו למרפאה לקבל טיפול הם החולים הקשים שיש להם סימפטומים פסיכיאטרים אחרים ולכן נזקקו לטיפול, ואילו חולים רבים אחרים עם טורט חמור פחות לא פנו למרפאה לטיפול. למרות המגבלות, מחקר חשוב שחשף קשר הדדי וחפיפה משפחתית-גנטית בין ההפרעות הנפשיות השונות. בזה אני נוכח יום יום במרפאתי, שלהפרעת קשב (ADHD) המהותית הקלסית בילדים נלוות בד"כ הפרעות נפשיות, שגם נצפות בהורים וקרובי משפחה.
כתבתי באתרי לא פעם על הקשר בין ההפרעות הנפשיות לאור ניסיוני הקליני. לדוגמא, כשאני מאבחן ילד עם הפרעת קשב (ADHD), ואם אני נוכח שלהורה/ים יש הפרעה נפשית כמו חרדה ודיכאון או הפרעה טורדנית כפייתית המטופלת בתרופות, או אח או אחיין המאובחן עם הפרעת קשב והפרעת התנהגות, אזי הצפי שהפרעת הקשב בילד שאבחנתי קרוב לודאי שלא תהיה קלה ותמשך לאורך זמן.