מחקר חדש: שכיחות הפרעות קשב בילדים קטנה יותר באזורים גבוהים. ומחקר שני מצא שאקלים שטוף שמש מפחית שיעור ADHD

  שכיחות ADHD קטנה יותר באזורים גבוהים יותר
Rates of ADHD appear to decrease at higher altitudes, Douglas G. Kondo, M.D., Perry F. Renshaw M.D. Professors of Psychiatry University of Utah Health Sciences, Journal of Attention Disorders, April 7, 2015

מחקר חדש שפורסם בימים אלה מצא כי שכיחות הפרעת קשב ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) קטן יותר באופן משמעותי, ככל שהאזור בו חיים גבוה יותר. מחקר אחר מצא קשר בין האוויר הדליל בגבהים גבוהים לעלייה בשיעור של דיכאון והתאבדות. אולם מחקר חדש זה, שנערך ע"י מדענים מאוניברסיטה למדעי בריאות ביוטה ופורסם ב-7 לאפריל 2015, מראה שיש גם חדשות טובות בצפצפות ואורנים: השכיחות של הפרעת קשב ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) פוחתת באופן משמעותי עם העלייה בגובה.
במדינת יוטה עם גובה ממוצע של 6,100 רגל, הראה ניתוח מידע מסקרי בריאות לאומיים מתואמים, כי מקרי ADHD המאובחנים הוא כ 50% פחות ממדינות הנמצאות בגובה פני הים. בסולט לייק סיטי, שגובהה 4,300 רגל, שיעור הפרעת קשב המאובחן הוא כ 38% פחות מאשר במדינות בגובה פני ים.
החוקרים מאמינים שסיבה אפשרית אחת לשיעור הירידה של ADHD, היא רמות גבוהות יותר של דופמין המופק כתגובה להיפוקסיה היפובריק (מצב שנגרם כאשר אנשים נושמים אוויר עם פחות חמצן באזורים גבוהים יותר). רמות ירודות של דופמין קשורות עם ADHD ולכן כאשר הרמות של הדופמין עולה באזור גובה, הסיכון ללקות בהפרעת ADHD פוחת. אם כי יכולות להיות סיבות אפשריות אחרות לפערים בשיעורי שכיחות ההפרעה, כגון חוסר עקביות אזורית באבחון הפרעת קשב וריכוז.
לדעת החוקרים, לממצאי המחקר יש השלכות חשובות לפוטנציאל הטיפול ב ADHD. מחקרים קודמים על הפרעות מצב רוח והתאבדות מציעים באופן עקבי שהיפוקסיה היפובריק הקשורה לגובה, עלולה לשמש כסוג של לחץ סביבתי, אולם תוצאות מחקר זה מראות שבמקרה של הפרעת קשב וריכוז, גובה עשוי להוות גורם מגן ל- ADHD.
קונדו, רנשו, הובר, ועמיתיהם שערכו את המחקר, הסתמכו על נתונים משני סקרי בריאות לאומיים ונתונים על גבהים ממוצעים בכל מדינה ומדינה שנלקחו מנאס"א. אחד, הסקר הלאומי לבריאות הילדים שסקר 91,642 משקי בית בשנת 2007 ומצא כי 73,123 ילדים בגילאי 4-17 שנים אובחנו עם הפרעת קשב וריכוז קלה, בינונית או חמורה. שני, סקר ילדים לאומי משנת 2010 לצרכי בריאות מיוחדים, שסקר 372,689 משקי בית ומצא כי 40,242 ילדים בגיל 4-17 שנים אובחנו עם הפרעת קשב וריכוז מלאה.
ממידע על מספר הילדים עם הפרעות קשב וריכוז שאובחנו בגבהים שונים ב-48 מדינות, כפי שדווח ע"י סוכנויות פדרליות, כדי לקבוע את שיעורי ADHD, נגזרו נתונים על שיעורי ADHD בגובה פני ים ומעליו . ומצאו כי כל עלייה של 1 רגל בגובה, מפחיתה ב- 0,001% את הסבירות לאבחון הפרעת קשב וריכוז ע"י ספק שירותי הבריאות. הנתונים הראו כי בצפון קרוליינה, שממוצע גובהה הוא 869 רגל מעל פני הים, יש לה את האחוז הגבוה ביותר של ילדים שאובחנו עם הפרעת קשב וריכוז 15.6%.במדינות דלאוור, לואיזיאנה ואלבמה – מדינות עם גובה ממוצע של פחות מ 1,000 רגל – נמצאו עם אחוזים גבוהים של הפרעות קשב וריכוז, ומדורגות מיד אחרי צפון קרוליינה. 
ואילו בנאבדה עם גובה ממוצע של 5,517 רגל מעל פני ים – היה האחוז הנמוך ביותר בשיעור ההפרעה 5.6%. ובמדינת יוטה נמצא אחד השיעורים הנמוכים ביותר של הפרעות קשב וריכוז 6.7%. כל מדינות ההרים במערב מדורגות הרבה מתחת לממוצע בשיעור הילדים המאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז. 
המחקר לקח בחשבון גורמים משפיעים אחרים כמו משקל לידה, מוצא אתני, ומין (בנים נוטים יותר לפתח ADHD) היכולים להשפיע על אבחון ADHD ועל שיעור ההפרעה בכל מדינה ומדינה. מחקר זה בא בעקבות מחקר של שבי רנשו ועמיתיו מאוניברסיטת יוטה שמצאו מתאם בין שיעור מוגבר של דיכאון והתאבדות לאזורים בגובה גבוה יותר. הפחתה בשכיחות ADHD בגבהים לא אומרת שאנשים צריכים להתחיל לנוע אל ההרים, על פי רנשו. אבל לדעתו תוצאות המחקר השלכות אפשריות לטיפול בהפרעה.

 האם אקלים שטוף שמש מפחית שכיחות ADHD? 
Martín Arns, Biological Psychiatry, Geographic Variation in the Prevalence of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: The Sunny Perspective

הפרעת קשב וריכוז היא ההפרעה הפסיכיאטרית הנפוצה ביותר בילדות. מדענים טרם יודעים מה גורם לה, אולם הגנטיקה משחקת תפקיד ברור. זוהו גם גורמי סיכון אחרים, הכוללים לידה מוקדמת, משקל לידה נמוך, שימוש של האם באלכוהול או טבק במהלך הריון, וחשיפות סביבתיות לרעלים כמו עופרת. המחקר מצא כי באזורים עם עוצמת אור שמש גבוהה שכיחות הפרעות קשב וריכוז (ADHD) פחותה יותר, דבר המצביע על כך שאור שמש בעוצמה גבוהה יכול להשפיע כ'מגן' להפרעות קשב וריכוז.
הפרעת קשב וריכוז מאופיין בחוסר יכולת להתמקד, תשומת לב דלה, היפראקטיביות, והתנהגות אימפולסיבית, והתהליך הרגיל של הבשלת המוח מתעכב בילדים עם הפרעות קשב וריכוז. אנשים רבים עם הפרעת קשב וריכוז סובלים מקשיים והפרעות בשינה. טיפול בהפרעות שינה שנועדו להחזיר קצבי יממה רגילים, כוללים טיפול בחשיפה לאור, שהוכחו כמשפרים את תסמיני הפרעת קשב וריכוז. הערכות מצביעות על כך שהשכיחות העולמית הממוצעת של ADHD נעה בין 5% עד 7%, אולם זה משתנה מאוד מאזור לאזור. השוואה ויזואלית פשוטה של ​​מפות נתונים שפורסמה על ידי המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן ומשרד האנרגיה של ארה"ב, מציגים שיעורי שכיחות הפרעות קשב וריכוז לפי מדינות ועוצמות השמש בכל רחבי הארץ, מגלה דפוס מעניין המעיד שיכול להיות קשר בין שכיחות הפרעת קשב וריכוז לבין רמות עוצמת אור השמש באזורים מסוימים. הצטברות מידע זה הוביל את ד"ר Martín Arns ועמיתיו לחקור באופן שיטתי ומדעי שאלה זאת.
נאספו ונותחו נתוני קבוצות מרובות מארצות הברית ו- 9 מדינות אחרות, ומצאו קשר בין עוצמת השמש לשכיחות הפרעות קשב וריכוז. גם לאחר שנלקחו בחשבון גורמים הידועים שיכולים להיות קשורים להפרעת קשב וריכוז, נמצא כי אזורים בארה"ב ומחוץ לארה"ב עם עוצמת אור שמש גבוהה, יש שכיחות נמוכה יותר של הפרעות קשב וריכוז. דבר המצביע על כך שעוצמה גבוהה של אור שמש יכולה לפעול כ"מגן" להפרעות קשב וריכוז. כדי לאמת את עבודתם יותר, הם השוו באותה מערכת גם לאוטיזם ולהפרעת דיכאון, ומצאו כי הממצאים היו ספציפיים רק ל- ADHD, ולא לשתי ההפרעות האחרות.
ד"ר ג'ון קריסטל, עורך של פסיכיאטריה הביולוגית אומר "העבודה מסקרנת, אולם מעלה שאלות רבות שאין להן תשובות, כמו אקלים שמשי מקטין חומרתה או שכיחותה של הפרעת קשב וריכוז, ואם כן, כיצד? והאם אנשים הנוטים לפתח ADHD נוטים להתרחק מאקלים שטוף שמש, ואם כן, מדוע?" 
החוקרים אומרים שכמו בכל מחקר מדעי, יש צורך בעבודות נוספות, כולל שכפול פוטנציאלי של ממצאים אלה. כמו כן, חשוב להבין כי נתונים אלה משקפים רק קשר ולא סיבתיות, בין ADHD לרמות עצמת השמש. שלא יקרה מצב שהורים מודאגים יתחילו לתכנן מעבר למגורים באזורים שטופי שמש. עם זאת, יש לממצאים אלו השלכות משמעותיות, מנקודת המבט של בריאות הציבור, היכולות להראות את הדרך למניעת תת-קבוצה של הפרעות קשב וריכוז, על ידי הגדלת החשיפה לאור טבעי בשעות היום במדינות עם עוצמת שמש נמוכה. לדוגמא, התקנת מערכות אור יום (skylight systems) בכיתות ובחדרי משחקים לתזמון אור בקנה אחד עם השעון הביולוגי.
הערותיי: שני מחקרים מסקרנים הנמצאים בחיתוליהם, מצאו כי שכיחות הפרעת קשב וריכוז שונה באזורים שונים, וקשורה בגובה האזור בו חיים, ובחוזק השמש היוקדת באזור.
מחקר חדש שנערך ע"י מדענים מאוניברסיטה למדעי בריאות ביוטה, ופורסם ב-7 לאפריל 2015, מצא כי שכיחותה של הפרעת קשב ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) פוחת באופן משמעותי עם עלייה בגובה באזור בו חיים. את תוצאות המחקר מסבירים החוקרים שבגבהים יש רמות גבוהות יותר של דופמין המופק כתגובה להיפוקסיה, ואם יש יותר דופמין יש פחות ADHD. האמנם זה מנגנון היכול להשפיע על הפחתת שכיחות ADHD? סימן שאלה גדול.
מחקר אחר מצא כי באזורים עם עוצמת אור שמש גבוהה – שכיחות הפרעות קשב וריכוז נמוכה יותר. ולדעת החוקרים משמע אור שמש בעוצמה גבוהה יכול להוות כ'מגן' להפרעות קשב וריכוז. אולם מה הסיבה/הגורם לקשר בין עוצמת השמש להפרעת הקשב? לזה אין לחוקרים הסבר מניח את הדעת.
מחקרים מסקרנים המובילים למחשבות על "השפעות סביבתיות גאוגרפיות" על שכיחות ADHD. האם שוכנעתי? לאו דווקא. אני עדיין מחזיק בדעה שהגורם הגנטי – משפחתי הוא הקובע להופעת ההפרעה (למרות שהתורשה הספציפית טרם התבררה). במרפאתי אני נוכח יום יום במשפחות ואצל הצאצאים מגוון הפרעות: ADHD, התנהגות, אוטיזם, חרדה, דיכאון, טיקים, OCD, ביפולר ועוד. זה לא קשור בגאוגרפיה של גובה ואקלים – זה משפחתי גנטי. אלה סל של סימפטומים שהחפיפה ביניהם גדולה מאד ושלמדנו לייחדן ולהגדירן כהפרעות ספציפיות שונות.
נשאלת השאלה כיצד מחקרים מוצאים הבדלים בשכיחות ADHD באזורים גאוגרפיים שונים, ייתכן וקיים שוני בזמינות רופאים מומחים באזורים השונים, בפרקטיקה שונה שלהם לאבחון ADHD וכדומה, אשר יכולים להסביר את ההבדלים. מי יודע? עדיין רב הנסתר על הגלוי בתחום בריאות הנפש.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s