מחקר חדש: ייתכן וגנים אינם מסבירים אוטיזם העובר במשפחה
Genes May Not Explain Autism That Runs in Families
Stephen Scherer, director Centre for Applied Genomics, Journal Nature Medicine
מדענים המחפשים את השורשים הגנטיים של אוטיזם מצאו ממצא מפתיע: במשפחות שבהן שני ילדים אובחנו עם הפרעה אוטיסטית, האחים לעתים קרובות אינם חולקים את אותם שינויים גנטיים. המחקר החדש שפורסם בכתב העת Nature Medicine, מאפיין מחקרים רבים אחרים שנעשו, ומצביע על כך שהגנטיקה של אוטיזם עדיין לא נחקרה מספיק. המחקר החדש מעלה את האפשרות שאוטיזם אינה עוברת בדרך כלל בתורשה, למרות שזה מופיע במשפחות. אלא יכול להיות שישנם גורמים אחרים משותפים, כמו הסביבה או מצבים שכיחים במהלך הריון, העשויים להסביר מדוע ילדים שאחיהם הבכור או אחותם עם אוטיזם, נמצאים בסיכון גבוה פי 7 יותר לחלות באוטיזם בעצמם, בהשוואה לילדים באוכלוסייה הכללית. מהו בדיוק הסיכון המשותף שיכול להיות, אפשר רק לנחש, "זה עדיין את שאלה מיליון דולרים" אומר החוקר סטיבן שרר. במחקר זה נמצאו מספר רמזים חדשים מעניינים על גורמים ביולוגיים להפרעה האוטיסטית, אשר משפיעה על 1 מתוך 68 ילדים, והנמצאת במגמת עלייה בארה"ב.
לצורך המחקר, נבדקו כל רצף הגנים של הורים וילדים של 85 משפחות שבהם שני ילדים אובחנו עם אוטיזם. נמצאו שינויים גנטיים הידועים כקשורים לאוטיזם ב- 36 מהמשפחות (מעט פחות ממחצית). אצל 36 משפחות שבו הגורם לאוטיזם יכול להיות קשור לשינויים גנטיים ספציפיים, רק 11 אחים חלקו את אותם שינויים גנטיים, ורק 10 ילדים קבלו שינויים אלה מהוריהם.
בשני שליש ממשפחות אלה, יש לפחות שינוי גנטי אחד שונה בין האחים. כלומר לכל אח יש צורה אחרת של אוטיזם. ובאחים שלא חולקים את אותם "גני הסיכון לאוטיזם" האוטיזם שלהם נראה שונה מאוד, עם בעיות ואתגרים שונים. לדוגמא, אח/אחות לא יכול/ה לדבר או לתקשר, בעוד שאח/אחות אחר/ת יש התפתחות שפה כמעט נורמלית. ואכן בקליניקה רואים את השוני במאפייני אוטיזם אפילו בין אחים. מחקרים קודמים הראו כי רק כ -10% ממקרי האוטיזם יכולים להיות מוסברים על ידי גנים שכל שינוי מסוים בהם כמעט תמיד מוביל לאותו סימפטום או מחלה. אבל נראה שרוב המקרים של אוטיזם מושרשים ב- 150 גנים, שהם חלשים מכדי לגרום כל אחד בפני עצמו לתסמינים של אוטיזם. הם הופכים לבעיה כאשר לילד יש שילוב של שינויים גנטיים שגורמים למחלה/הפרעה/מצב רפואי של אוטיזם. אפשרות נוספת היא שהגנים באחים ואחיות עשויים להיות שונים, אך הם משפיעים על תהליכים ביולוגיים זהים, למשל האופן שבו המוח מעבד צליל, ובסופו של דבר גורמים לאוטיזם. במחקר החדש נבדקו משפחות שונות כל כך וזה נראה לא סביר שזה יהיה אותו גורם לאוטיזם בכל מקרה.
המחקר מראה עד כמה אנחנו עדיין לא יודעים על המצב הרפואי של אוטיזם, ואיך ילדים מקבלים זאת. המחקר מאשר שיש דרכים רבות ושונות כדי להגיע להתנהגויות שאנו מכנים אוטיזם, אולי מה שאנחנו מכנים כאוטיזם הוא סיווג רחב וכוללני יותר. כתוצאה מהמחקר יזמו פרויקט שממפה את הגנום של 10,000 משפחות עם אוטיזם, כדי להפוך את הנתונים זמינים באופן חופשי לחוקרים מרחבי העולם.
הערותיי: מאמר חשוב פורץ דרך, שאני סבור שזה הכיוון הנכון לפענוח הגורמים להפרעות נפשיות. מעבר לשוני באוטיזם בילדי אותה משפחה שדן המחקר, ולאור ניסיוני במרפאה, אני נוכח בלא מעט משפחות שילד אחד סובל מהפרעות קשב והיפראקטיביות (ADHD), ילד אחר לוקה בהפרעה אוטיסטית (ASD), ילד נוסף אחר עם הפרעות התנהגות (CD, ODD), והורה של ילדים אלה סובל מחרדה ודיכאון או הפרעה כפייתית טורדנית (OCD), ועוד. ורייציות שונות של הפרעות נפשיות נבדלות המופיעות באותה משפחה. לאור אבחון מצבים רפואיים אלה במשפחות, טוען אני כבר שנים (וכתבתי על זה לא פעם באתרי) שלהערכתי הפרעות נפשיות שונות המופיעות במשפחות, נמצאות כנראה כמצבור אחד של גנים רבים במשפחות אלה, ואשר כל הופעה של שילוב גנים אלה או אחרים בבן משפחה זה או אחר, גורמים להופעת סימפטומים ומצבים רפואיים שונים בבני אותה משפחה, שאנו מכנים כהפרעות נפשיות נבדלות. לא פעם כתבתי באתרי, שלהערכתי – השערתי פענוח חידת מצבור גנים משפחתיים, ששילוב שונה בניהם גורם להפרעות נפשיות שונות בבני המשפחה, יזכה חוקרים להרבה פרסי נובל לרפואה.