האם הופעה ו/או החמרת טיקים קשורה לטיפול בפסיכוסטימולנטים בילדים עם הפרעות קשב?

מטה-אנליזה: סיכון להופעת טיקים קשור לשימוש בפסיכוסטימולנטים
Meta-Analysis: Risk of Tics Associated With Psychostimulant Use in Randomized, Placebo-Controlled Trials, Stephanie C. Cohen, Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, Article in Press

פרקטיקה קלינית כיום מגבילה את השימוש בתרופות פסיכוסטימולנטים בילדים עם טיקים או היסטוריה משפחתית של טיקים, בגלל פחד שטיקים עלולים להופיע מחדש או להחמיר כתופעת לוואי של טיפול עם סטימולנטים. מטרת מחקר זה לבצע מטה-אנליזה כדי לבחון את הסיכון להופעה חדשה או להחמרת טיקים כתופעת לוואי של טיפול עם סטימולנטים בילדים עם הפרעות קשב והיפראקטיביות (ADHD).
נערך חיפוש ב- PubMed לזהות את כל הניסויים כפולי סמיות אקראיים ועם מבוקרי פלצבו. נבדקה יעילות של תרופות פסיכוסטימולנט בטיפול בילדים עם הפרעות קשב והיפראקטיביות (ADHD). השתמשו במטה-אנליזה על השפעות קבועות עם יחס סיכון של התפרצות חדשה או החמרת טיקים בילדים שטופלו בחומרים מעוררים, בהשוואה לפלצבו. השתמשו בניתוח תתי-קבוצות לבחון את ההשפעות של סוג תרופת סטימולנט, מינון התרופה, משך זמן השימוש, תכנון הניסיון, וגיל ממוצע של המשתתפים לסיכון הנמדד של טיקים. זוהו 22 מחקרים שכללו 2,385 ילדים עם הפרעות קשב וריכוז שנכללו במטה-האנליזה.
הופעה חדשה של טיקים או החמרה של הטיקים דווחו כנפוצים עם פסיכוסטימולנטים  שיעור האירוע של 5.7%,  ובקבוצות פלצבו שיעור אירוע של 6.5%. הסיכון של התפרצות חדשה או החמרה של טיקים הקשורים לטיפול בפסיכוסטימולנטים היה דומה לפלצבו. לסוג תרופת הפסיכוסטימולנט, למינון התרופה, ולמשך זמן הטיפול, לא נמצאה השפעה על הסיכון להתפרצות חדשה או החמרה של טיקים.
מחקרים מוצלבים נמצאו קשורים לסיכון גדול יותר באופן משמעותי לטיקים עם שימוש בסטימולנטים לעומת קבוצות הניסוי המקבילות.
לסיכום, מטה-אנליזה של מחקרים מבוקרים אינה תומכת בקשר בין הופעה החדשה או החמרה של טיקים לבין שימוש בפסיכוסטימולנטים. רופאים יוכלו לשקול מחדש, ילדים מאתגרים שידווחו על הופעה חדשה או חמרה של טיקים עם שימוש בפסיכוסטימולנטים, אם כי התופעות הללו הן הרבה יותר סביר להיות מקריים ולא שנגרמו על ידי פסיכוסטימולטים.
הערותיי: עבודת מתה אנליזה טובה של 22 מחקרים מהספרות הרפואית הידועים לנו זה מכבר. למרות זאת, אין יום בעבודה הקלינית שאיני נתקל במקרים שהורים טוענים שהופיעו טיקים בילד לאחר לקיחת תרופת סטימולנט (ביחוד ריטלין וקונצרטה), או שחלה החמרה בסימפטומים של הטיקים.במקרים כאלה, אני מסביר ארוכות להורים שטיקים מופיעים אצל כשליש מהילדים עם הפרעות קשב והיפראקטיביות (ADHD) והטיקים הם חלק בלתי נפרד מהפרעות קשב, אשר מהווים ביטוי רגשי של הילד, הם באים ונעלמים ושוב חוזרים וחולפים ורצוי להתעלם מהם, כאשר טיפול רגשי לסוגיו עשוי לעזור. מאידך, יש מקרים של טיקים עקשניים והורים מודאגים, שאני עובר אתם לתרופות שלא בסל ובד"כ זה "מסתדר".

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s