מחקר חדש מגלה כי ילדים עם מחלת לב מולדת והפרעות קשב וריכוז (ADHD) יכולים לקחת תרופות ממריצות ללא חשש מתופעות לוואי משמעותיות בלב וכלי דם. במחקר שביצעו חוקרים מומחים בהתפתחות והתנהגות בילדים, מהמרכז הרפואי בבית חולים לילדים בסינסינטי, לא מצאו סיכון מוגבר למוות או שינויים בסימנים חיוניים של הלב, כמו לחץ דם או קצב לב, בילדים עם הפרעות קשב וריכוז חמורים ומחלות לב. הם גם מצאו כי כאשר טופלו בתרופות ממריצות, חל שיפור משמעותי בסימפטומים של ADHD כפי שנמדד על ידי סולמות דירוג אחידים.
ידוע שילדים עם מחלת לב מולדת מצויים בסיכון גבוה להפרעות קשב וריכוז, ובגלל חששות לתופעות לוואי בלב וכלי דם, כולל מוות פתאומי, מגבילים את השימוש בתרופות ממריצות. אולם מחקר זה מצביע על כך שטיפול בממריצים יעילים ובטוחים כאשר מבוצע ניטור מתאים בשיתוף עם קרדיולוג של המטופל.
המחקר הוצג בכינוס השנתי של האגודה לרפואת ילדים התפתחותית והתנהגות בלאס וגאס. החוקרים בדקו 44 ילדים בגילאי 6 עד 18 במכון הלב ובמכון לנוירו-ההתפתחות הילד וקליניקה חינוכית בסינסינטי. במחקר השוו ילדים אלה עם ילדים במחלות לב דומות אבל שלא טופלו בחומרים ממריצים. נבדקה ההשפעה של תרופות ממריצות באק"ג (EKGs).
כידוע משנת 2006, ארגון המזון והתרופות האמריקני (FDA) נדרש לכלול בתיוג של תרופות ממריצות אזהרה כי הם בד"כ לא אמורים לשמש לילדים ומתבגרים עם בעיית לב חמורה מובנית, כמו קרדיומיופתיה או הפרעות בקצב לב. עם זאת, ממריצים הם התרופה היעילה ביותר לטיפול בתסמיני הפרעת קשב וריכוז, ומשפחות חולים, קרדיולוגים, ורופאי ילדים התפתחותי חייבים יחד לשקול את הסיכונים והיתרונות של אפשרויות טיפול תרופתי לכל מטופל בודד.
הערותיי: מחקר קטן ממדים שלא הייתי ממליץ להסתמך עליו בלבד. אולם יש מחקרים רבים אחרים שבוצעו בתחום זה המאפשרים לטפל בתרופות ממריצות בילדים עם הפרעות קשב והיפראקטיביות (ADHD) ו"תופעות לב" לאחר שיקולים על יתרונות ומשמעות הטיפול, תוך ניטור ומעקב של קרדיולוג. רצ"ב לדוגמא שני מחקרים שפרסמתי באתרי. לכניסה בקישורים הרצ"ב:
תופעות לוואי קרדליות בטיפול עם סטימולנטים
בטיחות קרדיו-וסקולרית בסטימולנטים