כיצד בוגר עם הפרעת קשב וריכוז יכול להשתלט על הסימפטומים שלו?
Adult ADHD: Taking Control of Your Symptoms
יש יתרונות וחסרונות לחשיפת ADHD אצל בוגר. כל אחד צריך למצוא אסטרטגיה הטובה ביותר עבורו. הסימפטומים של הפרעות קשב וריכוז יכולים להיות מאתגרים, אבל לפעמים אותם סימפטומים יכולים להוות גם יתרונות.
היפראקטיביות: דרך נוספת לתאר היפראקטיביות היא של "אנרגיה גבוהה". זה יכול להוות יתרון, אם יש לך קריירה הדורשת הרבה מאמץ וסיבולת. האתגר הוא לרתום את האנרגיה לכיוון החיובי במקום לתת לה למשוך לכיוונים שונים.
אי שימת לב לפרטים: אנשים שיש להם בעיה לשים לב לפרטים ולדברים שהם משעממים אותם, עשויים להיות יותר ממוקדים (Hyper), בדברים שמעניינים אותם. אם זה מתאר גם אותך, אז אתה מוכשר ומסוגל להבחין בפרטים שאנשים אחרים מחמיצים אותם.
אימפולסיביות: להיות נוכח, זה בעצם לחיות את הרגע, ולא לחיות את העתיד הרחוק, ורבים יכולים להפיק ממנו תועלת. אם כי זה עלול להיות מסוכן אם זה הולך רחוק מדי, כי התנהגות אימפולסיבית יכולה ליצור הרבה בעיות. כדי לעזור לעצמנו יש להתמקד בשליטה בדחפים, כדי לא לסבך את החיים בדרכים רעות.
לטפח את היכולות: חדד את הכישורים שלך בזמן שאתה מנהל ADHD שלך. פסיכותרפיסט המתמחה בהפרעות קשב וריכוז, או מטפל ADHD ומאמן עם מומחיות בהפרעה, יכול לעזור למצוא גישה המתאימה לכל אחד. ברגע שאתה יודע מה במה אתה טוב, ומה אתה יכול עוד לשפר, מאמן יכול לעזור להגדיר מטרות, וללמד כיצד לשנות דפוסי חשיבה הגורמים בעיות.
ניצול נקודות החוזק: להבין איך אתה לומד הכי טוב. אם אתה לומד חזותי, או אם אתה לומד על ידי מגע, פעל בהתאם. חושב על עבודה או קריירה חדשה? חפש אופציות שאתה יכול להתאימן ליכולות שלך. זה יעזור להבטיח שהכישרון הטבעי שלך יוביל להצלחה.
כיצד להרגיע דיבור אימפולסיבי? כאשר יש הפרעת קשב וריכוז, עלולים להרגיש כאילו אין שליטה על מה שאתה הולך לומר. לדבר באימפולסיביות הוא סימפטום של ADHD, אבל יש דרכים לשמור על עצמך ולהימנע ממבוכה.
דיבור ומצבים חברתיים: עם הפרעות קשב וריכוז, יכול להיות קשה להבין מצבים חברתיים. אז צריך לעשות מאמץ נוסף כדי להבין מה קורה בראשך וסביבך לפני שאתה מדבר. לדוגמא, כאשר מגיעים למסיבה או נכנסים לפגישה, לעשות בדיקה מהירה של המצב הנפשי שלך כדי לראות אם אתה רגוע או טעון. או לדמיין רמזור, לתאר לעצמנו צבע המבוסס על מצב הרוח שלנו. אם רגועים, זה אור ירוק. צהוב אומר שאנו מרגישים קצת מתוחים. כאשר אורות אדומים יהבהבו, נדע שבאמת צריכים לשמור על הפה. כאשר רוצים להיכנס לשיחה: לא להתפרץ, קודם לחשוב מה רוצים לומר. לפני שנכנס שיחה, אתה צריך לצפות ולהאזין, ולהבין במה מדובר. כאשר אתה מדבר, דבר דיבור איטי ונמוך. בדוק את עצמך לפני שהתקרבת יותר מדי למרחב האישי של מישהו.
פוסט נהדר! אני שמחה שנחשפתי לבלוג שלך. ישר כוח.
לגבי הנקודה ספציפית שהעלית, "ניצול נקודות החוזק", אוסיף כי קודם לכן חשוב להבין מהן נקודות החוזק הקשביות.
אני ממליצה למטופלים שלי כשהביצוע של המטופל מצביע על כך שהמטופל מבצע הכי פחות טעויות קשב (מסוג omission) בשלבי המסיחים השמיעתיים. במקרה כזה אני ממליצה למטופל לנסות להכין את שיעורי הבית עם מוזיקה ברקע. לעתים אני מתפרצת לדלת פתוחה משום שזה בדיוק מה שהוא ממילא עושה, כלומר – הוא הבין שזה עוזר לו, אך אז השיח הוא מול ההורה שמתנגד לכך שהילד יכין שיעורים עם מוזיקה ברקע. אני מציגה להורה ומראה לו ש"רעש" עוזר לילד שלו להתרכז.
בעניין אימפולסיביות, מנסיוני בחיי האישיים וגם עם לא מעט מטופלים, מאד עוזר להצטרף לחוג ולתרגל אומנויות לחימה, שכן דיכוי האימפולסיביות הוא עניין אינהרנטי בתחום הזה וזה מחלחל גם אל ה"חיים האמיתיים". האימפולסיביות יורדת לא רק בתוך מסגרת החוג, אלא גם בכיתה, גם מול ההורים. ממליצה בחום.
תודה על המאמר החדש "מספר טיפים להפוך סימפטומים של ADHD ליתרונות"
זה מחמם את הלב לבעלי ADHD, ובפרט כשרופא כותב את זה! (ולא רק מאמנים).
אני השבוע כתבתי מאמר על המעלות של ADHD בעיתון המודיע
אני מצרף לינק למאמר זה הפרעת קשב – מתנה או הפרעה?
http://www.shvilhatalmud.com/BRPortal/br/P102.jsp?arc=1460743
תודה , בברכה,
אלכסנדר מושקוביץ מאמן ומפתח כישורים ומערכות חשיבה.