הדרכה להרגלי למידה טובים יותר לילדי ADHD
יש ילדים עם ADHD שהולכים לאיבוד עם שיעורי הבית. הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) גורמת לקשיים ביכולת לעקוב לאורך זמן ולהישאר מאורגנים. אם לילד יש הפרעת קשב וריכוז, זו אינה אשמתו שהוא מורח לשעות רבות את שיעורי הבית שלו, ולאחר זמן הולך לאיבוד איתם. הורה, יכול לעזור לו להתגבר על כך, ע"י זה שילמד אותו מיומנויות להישאר מרוכז, שישתרש בו לאורך חייו.
לוח שנתי גדול לתזכורות: שקשה להחמיץ אותו, ויעזור לילד עם הפרעות קשב וריכוז. לקבוע לוח קיר ענק ולשים אותו במקום בולט שהילד רואה אותו הרבה פעמים ביום, כמו על קיר המטבח או ליד שולחן כתיבה שלו. להשתמש בסמנים בצבעים או הערות ולהראות משימות ומטלות קרובות ואת חופשות בי"ס.
להגדיר תחנה לשיעורי בית: ילדים עם הפרעות קשב וריכוז נזקקים לשגרה צפויה להכנת שיעורי בית. להגדיר מקום מיוחד שבו הילד מכין את שיעורי הבית בכל יום. לוודא שאין הסחת דעת מחיות מחמד, אחים ואחיות, רעש מטלוויזיה או מדלת כניסה. לשמור המקום מצויד בעפרונות, נייר, וכל ציוד אחר שהילד עשוי להזדקק לו.
עבודה עם המורים: להיפגש עם מחנך הכיתה של הילד ולעשות אתו עיקרי התכנית עבור הילד. אידיאלי לעשות את זה לפני תחילת שנת הלימודים, אבל אפשרי לעשות זאת בכל עת. לבקש לוח זמנים של משימות קרובות, או בכתב או באינטרנט, ולבקש שהילד יוכל להשתמש בזמן חופשי לשיעורי בית. לשמור על קשר באמצעות דואר אלקטרוני. הידיעה שיש תמיכה של המורה תעזור מאד.
לשמור על לוח זמנים: לוח זמנים יומי הוא מפתח הצלחה לילדים עם הפרעות קשב. הם צריכים זמנים קבועים להכנת שיעורי בית, לאכילת ארוחת ערב, וזמן ללכת לישון. אם לוח זמנים בסדר היום נפרץ, להתחיל שוב למחרת. הקפדה על לוח הזמנים תסייע לילד, ויימנעו תחינות, נדנודים, וויכוחים, ומריבות.
שימוש בתגמול: אם ילד נראה מתמודד קשה ונאבק עם שיעורי הבית, להציע לו פרסים לסיום. הפרסים לא צריכים להיות גדולים, אבל הם צריכים להיות מידיים. ברגע שילד תוחב את שיעורי הבית שלו בתיקו, ולו סיפור, לתת לו מדבקה, לאפשר לו זמן בטלוויזיה או במחשב. להכניס את התגמולים לתוך לוח הזמנים של אחרי בית- ספר ולשמור על עקביות.
לפצל משימות גדולות: כשילד מתחיל לקבל משימות גדולות או פרויקטים גדולים יותר, כמו סיכומי קריאת ספר, מומלץ לפצל את המשימה הגדולה למספר משימות קטנות יותר, כשכל משימה עם תאריך יעד. בני נוער עם הפרעות קשב וריכוז זקוקים לעזרה עם תזמון משימות לפרויקטים גדולים.
שימוש בטיימרים: ילדים עם הפרעות קשב וריכוז מאבדים לעתים קרובות את תחושת הזמן. אפשר להשתמש בשעוני מטבח, או אזעקות בשעונים, או בטלפונים ניידים לציון הזמן. להגדיר לילד פרק זמן מסוים להכנת שיעורי בית. האזעקה גם תעזור להחזיר את הילד למסלול אם דעתו הוסחה.
לעזור לילד להתארגן: אם הילד שוכח מטלות בבי"ס או שיש לו ילקוט גדוש בניירות מקומטים, יש לעזור לו להתארגן. לעשות את זה ויזואלית. כמו לתת תיקיות צבעוניות לכל נושא. להכין תכנית גיבוי כאשר יש משימות שלא עושה אותן בבית, לשמור רשימה של ילדים אחרים בכיתה שיכולים לעזור או כיצד ליצור קשר ישיר עם המורה.
מתת שבח: עם הפרעת קשב וריכוז או לא, ילדים אוהבים שבחים. זה מעודד ומניע אותם. לכן לשים לב להצלחות שלהם אפילו לקטנות, ולשבח אותם על כל מאמץ ושיפור. זה מעניק הרגשה טובה לילד ולהורה. הישגים קטנים מובילים לגדולים יותר.
אסטרטגיות למשימות קשות: אם הילד זורם בשיעורי בית במקצועות מסוימים אבל מסתבך ונתקע באחרים, לאפשר לו לעבור ביניהם. להתחיל עם המשימה קלה, לעבור למשימה הקשה יותר לכמה דקות, ולאחר מכן לחזור לקלה, וחוזר חלילה. עבודה לסירוגין עשויה לעזור לילד להרגיש פחות מוצף.
להציב מטרות: גמול הוא דבר טוב, אבל אם הוא גדול מדי, שאינו מציאותי זה יכול לפעול כבומרנג. גמול לטווח ארוך עלול להיות מסובך לילדים עם הפרעות קשב וריכוז. תכנית טובה יותר היא לקבוע מטרות קטנות ליום או שבוע ולתת תגמולים קטנים אבל מידיים.
לכתוב הנחיות: לילד שצריך לעזור לו להבין כיצד לעשות את שיעורי הבית שלו, ראשית, להסביר לו את ההוראות, ולתת לו להסביר בחזרה. גם לכתוב את הוראות צעד אחר צעד בלוח התלוי על הקיר. עבור ילדים רבים, תזכורת חזותית עוזרת מאד.
עזרה במעברים: בתקופות שינוים, כמו מעבר לכיתה חדשה או לבי"ס חדש, ילד עלול להתקשה יותר בלימודים. לכן לתכנן ולהציע עזרה נוספת ולעתים קרובות יותר בתקופה זו, ולעבוד על משימות יחד.
נ.ב. לשימוש רופאים והורים: ניתן להדפיס באופן נהיר PDF, את דף הדרכה להרגלי למידה, בהקלקה לפתיחת הקישור הרצ"ב –> הדרכה להרגלי למידה
Sun, Dec 27, 2015 at 10:26 AM
לפרופ' רות שלו הנכבדה, מנהלת היחידה לנוירולוגיה של הילד, בית חולים שערי צדק,
מודה לך על פנייתך אלי בשיחה טלפונית מהבוקר, ועל התעניינותך בהנחיות שכתבתי באתרי בנושא "הדרכה להרגלי למידה" ועל "טיפים להתגבר על חוסר תיאבון" בילדים ומתבגרים עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD).
בחפץ לב אני נעתר לבקשתך ומסכים שתעבירי דפי הנחיות אלה להורים המעוניינים.
לשם הדפסה ברורה של הנחיות הנ"ל, רצופים שני קבצים, אשר ערוכים PDF שניתן בנקל להדפיסם ולמסור להורים.
נ. ב. אני אצרף קבצים אלה של ההנחיות גם לאתרי, כך שכל אחד שייכנס אליו יוכל להדפיסם גם משם.
שבוע טוב שקט ונעים, בברכה, שלומי ענתבי.
טלפון: 03-9676869