השפעת גיל יחסי על אבחון וטיפול בהפרעת קשב וריכוז בילדים
Influence of Relative Age on Diagnosis and Treatment of ADHD in Taiwanese Children- ADHD or just immature? Mu-Hong Chen, the Journal of Pediatrics, March 2016
הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) מאובחנת בדרך כלל בילדים המציגים חוסר יכולת לקיים קשב ובקרה על פעילותם ורמת שליטה בדחפים. מספר דיווחים הראו שכיחות של עד 15% במדינות מערב. למרות שהגורמים ל- ADHD עדיין אינם ידועים, מחקר חדש זה מצא כי לגיל כניסת ילד לבית הספר עלולה להיות השפעה על קביעת אבחנה של ADHD.
ד"ר מיו-הונג חן ועמיתיו מאוניברסיטת טייפה טייוואן, בחנו נתונים של 378,881 ילדים מטייוואן בגיל 4-17 שנים משנת 1997 עד 2011 והעריכו את שכיחות קביעת אבחנה של הפרעת קשב ורישום תרופות ל- ADHD. תאריך הלידה הקובע להרשמה לבית ספר לכיתה א' בטייוואן הוא עד 31 באוגוסט. במחקר השוו את הילדים הצעירים בכיתה ילידי אוגוסט, עם הילדים הבוגרים ילידי ספטמבר (הפרש של שנה בגיל), ובדקו אם גיל כניסה לכיתה א' קשור לקביעת אבחנת ADHD ו/או לקבלת תרופות ל- ADHD.
כשהסתכלו על מסד הנתונים כולם, נמצא כי ילדים שנולדו בחודש אוגוסט היו בסבירות גבוהה יותר להיות מאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז ו/או לקבל תרופות ל- ADHD יותר מאשר ילידי ספטמבר (הבוגרים יותר בשנה). בניתוח נוסף על פי גיל, נמצא שרק ילדים בגני ילדים ובבתי ספר יסודיים שנולדו באוגוסט, היו בסיכון מוגבר שיאובחנו עם ADHD ולקבל תרופות ADHD. לעומת זאת, מתבגרים (adolescents) שנולדו באוגוסט, לא היו בסיכון מוגבר יותר לקבלת אבחנת ADHD. זה עשוי לרמוז כי כשגדלים עם הגיל ומתבגרים, זה מפחית את ההשפעה של חודש הלידה על נתינת אבחנת ADHD.
מסקנת המחקר: ברחבי העולם, מספר ילדים ומתבגרים שמאובחנים עם ADHD או מקבלים מרשם לטיפול ב- ADHD גדל באופן משמעותי. עדויות מראות כי גיל יחסי, שעשוי להיות המייצג של יכולת נוירו-קוגניטיבית, עלול להגביר את הסיכוי לאבחון ADHD ותרופות. ממצאי המחקר מדגישים את החשיבות לקחת בחשבון את גיל הילד היחסי לאבחון ADHD והמלצה לטיפול בתרופות.
הערותיי: עבודה מעניינת. המציאות בקליניקה אינה שחור ולבן לפי חודש לידה, אלא ילד נבחן לעצמו.
כולנו מכירים מזה דורות שנמשך עד היום, את האמירה של גננת ש "הילד לא בשל", גם בלי קשר להיותו צעיר (אצלנו חודש הלידה הקובע הוא דצמבר) ועדיף להשאירו שנה נוספת בגן חובה, ולא לרשום אותו לכיתה א'. זה נכון, רק בחלק מהילדים כשהם אינם מוכנים לימודית לכיתה א'. אי מוכנות לימודית בילד יכולה להיגרם מסיבות רבות כמו רמת היכולת הקוגניטיבית-לימודית-אינטליגנציה שלו, ושבגן לא הכינו ולא לימדו אותו מספיק בהתאם לכישוריו. בילדים כאלה ושהם צעירים שנולדו בחודש דצמבר, השארתם שנה נוספת בגן תוכל לסייע להם ולהקל עליהם להשתלב לימודית בכיתה א', בהיותם בוגרים יותר. אולם יש מקרים אחרים שונים בתכלית, של ילדי גן עם הפרעת קשב (ADHD) ברורה שגורמת לקשיי תפקוד רגשי, תסכולי, חברתי והתנהגותי, ובשל כך, גם עליהם יכול להיאמר שאינם בשלים לכיתה א'. במקרים כאלה אני ממליץ לאבחנם ולטפל בהם, ואז ייפתרו קשייהם ויוכלו לעלות לכיתה א', מה עוד כאשר הילדים פקחים ואין להם בעיה לימודית להשתלב בכיתה א'.
Isabelle Korn-Lubetzki
On 12 , wrote to shlomi antebi במרץ 2016, at 19:05
תודה על העדכונים.
פרופ' איזבל קורן-לובצקי
מנהלת מחלקה לנוירולוגיה, בית חולים שערי צדק.
נוירולוג ילדים מנוסה ורופא התפתחות מנוסה יכול להבחין בילד שבעייתו העיקרית היא חוסר בשלות שאליה נלווית או שלא נלווית בעיית קשב. כדאי מאוד להשאיר ילדים אלה שנה נוספת בגן. אם מתלבטים אם להשאיר או לא להשאיר ילד בגן אני ממליץ להשאיר. לצערי לעתים קרובות פסיכולוגיות של הגן וגננות ממליצות להעלות את הילד ואת המחיר משלמים הילד או הילדה והוריו.