בבריטניה טיפול בתרופות ADHD קטן פי 10 מארה"ב וקטן פי 5 מגרמניה והולנד

מגמות אחרונות בדפוסי רישום תרופות ADHD בילדים בבריטניה: היקף, שכיחות והתמדה
Raphaelle Beau-Lejdstrom, Latest trends in ADHD drug prescribing patterns in children in the UK: prevalence, incidence and persistence. BMJ,June 2016

הנטייה לטיפול בהפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) בילדים עם תרופות ייתכן והגיע לרמה מסוימת בבריטניה, לאחר עלייה תלולה ברישום תרופות אלה ב- 20 שנים אחרונות, כך עולה ממחקר בריטי חדש שפורסם החודש ב- BMJ. אבל כשילדים עם הפרעת קשב מתחילים במורד מסלול תרופתי, הטיפול בהם נמשך זמן רב יותר מזה של עמיתיהם באירופה או בארה"ב.
נתינת תרופות היא אחת מאפשרויות תוכניות טיפול בילדים עם ADHD, הכוללת הכשרת הורים וטיפולים התנהגותיים. תרופות לטיפול ב- ADHD נמצאות בשימוש מאז 1960 ומצויות ברשימת ארגון הבריאות העולמי, של תרופות חיוניות להפרעות פסיכיאטריות שכיחות. החוקרים בססו מחקרם וממצאיהם על הרשומות של CPRD) Clinical Practice Research Datalink records), הנוגעות לילדים עד גיל 16, אשר קיבלו לפחות תרופה אחת לטיפול ב- ADHD בין השנים 1992 עד 2013. CPRD הוא אחד האוספים הגדולים בעולם של רשומות רפואיות לטיפול ראשוני אנונימי ארוך טווח, המייצג את כלל האוכלוסייה בבריטניה, שמכסה כ- 8% מכלל התושבים של בריטניה.
החוקרים ניתחו את הנתונים כדי להעריך את המגמות בדפוסי רישום מרשמי תרופות ל- ADHD בקרב ילדים בין השנים 1995 ו -2013, ואת משך הטיפול שקיבלו למי שאובחנו עם ADHD. במהלך תקופה זו, 14,748 ילדים מתחת לגיל 16 שנה (85% מהם בנים) קיבלו לפחות מרשם אחד של תרופת ADHD, כאשר מתילפנידאט היווה 94% מכלל המרשמים. יותר ממחצית (58%) מהילדים קיבלו מרשם ראשון שלהם בין הגילים 6 ל- 11 שנים. 4% היו בני 5 שנים, כאשר קיבלו לראשונה תרופת ADHD. השימוש בתרופות אלו להפרעת קשב בקבוצת גיל זו (פעוטות בגיל 5 שנים) זינק פי 35, מ- 1.5 לכול 10,000 ילדים בשנת 1995, ל- 50.7 לכול 10,000 בשנת 2008, ולאחר שזה התמתן (במשך חמש שנים), ל- 51.1 לכול 10,000 ילדים בשנת 2013.
שיעור המרשמים החדשים עלה פי 8 באותה מסגרת זמן, והגיע ל- 10.2 לכל 10,000 ילדים בשנת 2007, אך לאחר מכן ירד ל-9.1 לכל 10,000 בשנת 2013. החוקרים סבורים כי דפוסים אלה משקפים כנראה את ההשפעה להנחיות לבריאות ולטיפוח מצוינות של המרכז הארצי שפורסמו בשנת 2008, ו/או חששות לגבי ההשפעה הפוטנציאלית של התרופות על הלב בשימוש ארוך טווח.
שיעורי המרשמים בבריטניה עבור תרופות לטיפול ב- ADHD נמוכים משמעותית מכפי שהם במדינות רבות אחרות, מציינים החוקרים. הם פי 10 (!) פעמים נמוכים יותר מאשר בארצות הברית, ועד פי 5 (!) פעמים נמוכים יותר מאשר בגרמניה, ופי 4 (!) פעמים נמוכים יותר מאשר בהולנד, אם כי השיעורים בבריטניה הם פעמים גבוהים יותר מאשר בצרפת.
אף על פי כן, הראיות שפורסמו מצביעות, כי משך הטיפול נוטה להיות ארוך יותר בבריטניה מאשר במדינות אלה. יותר משלושה מכל ארבעה ילדים בבריטניה (סביב 77%), קבלו עדיין תרופות שנקבעו להם שנה אחת לאחר אבחונם ב- ADHD, ו- 60% היו עם טיפול שנתיים מאוחר יותר. ההסתברות של הפסקת התרופות לטיפול ב- ADHD תוך שש שנים, נראה גבוה יותר בילדים בגיל 11-15 , מכפי שהיה בגילאי 6-10, מה שעשוי להצביע שהטיפול הופסק מוקדם מדי בקרב צעירים, אומרים החוקרים.
זהו מחקר תצפיתי, והחוקרים מציינים כי הניתוח שלהם לא יכול להסביר מה הן הסיבות לדפוסי רישום המרשמים. כמו כן, הנתונים מתייחסים רק להוצאת מרשמים, ולא אם התרופות נלקחו ע"י הילדים.
החוקרים מסכמים: "למרות שהשכיחות והיארעות של שימוש בתרופות ADHD בילדים, גדלו באופן משמעותי במהלך שני העשורים האחרונים, נראה כי הגענו לרמת יציבות מסוימת  אחרונה… מחקרנו מצביע על נקודת מפנה בדפוסי רישום תרופות ADHD בילדים בבריטניה."
הערותיי: מחקר עדכני המאיר על הנעשה בבריטניה בנוגע לשכיחות הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) ולרישום מרשמים לתרופות. לפי מספר מחקרים שכיחות ADHD בארה"ב היא 16.1%-9.5%, כאשר סימפטומים של ADHD יש 16% מהילדים, ואילו פגיעה תפקודית בגלל סימפטומים יש 6.8%. כלומר, קביעת שכיחות ADHD מסתמכת רק על סימפטומים, זה משמעות של אבחון יתר. זה פורסם במאמר ידוע "?S.V. FARAONE – The worldwide prevalence of ADHD: is it an American condition".   ואילו הנתונים על שכיחות ADHD בבריטניה הגדולה (GB), לפי מחקר של ג'יני ראסל (Ginny Russell) שפורסם בשנת 2014 הם: 1.4% (גיל ממוצע של הילדים 7.2 שנה). במדינות אירופה שכיחות סימפטומים של הפרעת קשב היא 2.4%-7.5%, כאשר בשכיחות נמוכה נמצאים שבדיה, איטליה, אוסטרליה, וספרד.
שיעור המרשמים בבריטניה עבור תרופות לטיפול ב- ADHD נמוכים משמעותית מכפי שהם במדינות רבות אחרות, מציינים החוקרים. הם פי 10 (!) פעמים נמוכים יותר מאשר בארצות הברית, ועד פי 5 (!) פעמים נמוכים יותר מאשר בגרמניה, ופי 4 (!) פעמים נמוכים יותר מאשר בהולנד, אם כי השיעורים בבריטניה הם פעמים גבוהים יותר מאשר בצרפת. להערכתי, בישראל (באזורים המפותחים) שכיחות הסימפטומים של ADHD בילדים והיקף הטיפול בתרופות, דומה לזה של ארצות הברית.
מחקר זה מסכם "למרות שהשכיחות והיארעות של שימוש בתרופות ADHD בילדים, גדלו באופן משמעותי במהלך שני העשורים האחרונים, נראה כי הגענו לרמת יציבות מסוימת אחרונה… מחקרנו מצביע על נקודת מפנה בדפוסי רישום תרופות ADHD בילדים בבריטניה." הבריטים מרוצים ממצב זה. 

2 מחשבות על “בבריטניה טיפול בתרופות ADHD קטן פי 10 מארה"ב וקטן פי 5 מגרמניה והולנד

  1. האם אפשר להציע שבבריטניה האחוז הנמוך הוא לא בגלל שבכל העולם טועים. אלא בגלל השמרנות הבריטית שמקשה על הורים לתת טיפול תרופתי לילדים?

    • לסטודנט שלום,
      זה לא ההסבר הנכון. בבריטניה, השמרנות אינה משפיעה על שכיחות הפרעות קשב והיפרארטיביות ADHD , כפי ששכיחות נמוכה של ADHD בילדים במדינות סקנדינביה וחלק ממדינות אירופה שנעה בין 2% עד 5% , אינה נובעת משמרנות, אלא שבמדינות אלה מערכות הבריאות החינוך הרווחה מתפקדות היטב, וגם הטיפול הרפואי התחלתי נכון ומתאים כמו ע"י CBT. כל אלה, מונעים אבחון יתר וטיפול יתר לקשיי קשב והיפראקטיביות, ביחוד באלה שאצלם הפגיעה התפקודית מתבטאת בעיקר בתחום רגשי/חברתי וביחוד בלימודים, ואינה מתבטאת בבעית התנהגות שנלוות לה הפרעות נוספות כמו חרדה, דיכאון ועוד, שזה מהות ADHD האמיתית. שכיחות הפרעת קשב, עומד כיום בארצות הברית, על פי נתונים אחרונים בין 15% עד 20%, ולכן ארה"ב (כולל כנראה ישראל) היא החריגה מהרוב המכריע של מדינות העולם, בשכיחות ובהיקף הטיפול בהפרעת קשב.
      ד"ר שלומי ענתבי.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s