מרבית הילדים המאובחנים בארץ עם ADHD אינם לוקים בהפרעת קשב-היפראקטיביות האופיינית המהותית האמיתית

ילדים עם ADHD קשה-חמורה ללא טיפול רפואי משולב, פסיכולוגי-התנהגותי ותרופתי, הפרעתם עלולה להחמיר להתמכרויות, עבריינות, אלימות, וכליאה בבית-סוהר

השבוע פירסמו בתקשורת כי "57% מהאסירים סובלים מהפרעות קשב וריכוז", אלה ממצאי מחקר חדש של ד"ר עמלה עינת מכללת תל חי, וד"ר תומר עינת מאוניברסיטת בר-אילן המחלקה לקרימינולוגיה. (כניסה למאמר בהקלקה על הקישור הרצ"ב). עובדה זו אינה חדשה, וידועה מכבר שנים, ופורסמו בנושא זה מספר מחקרים שציטטתי אותם בזמנו באתרי. יתר על כן, עוד קודם לכן, מזה כעשור, שאני מתריע ללא הפסק, בכינוסים רפואיים, בהרצאות לסטודנטים לרפואה, בסדנאות רופאים, בהדרכה וסטאג' במרפאתי לרופאים מתמחים בתחום זה, ובפרסום מאמרים באתרי, כי:
ילדים עם הפרעת קשב והיפראקטיביות קשה, ללא טיפול רפואי משולב פסיכולוגי-התנהגותי ותרופתי, הפרעתם עלולה להחמיר להתמכרויות, עבריינות, אלימות, וכליאה בבית-סוהר.
לכן, המלצתי שוב ושוב, שעל המוסדות הממלכתיים, מערכת החינוך, הבריאות והרווחה להירתם במשותף כדי לטפל בבני נוער אלה. לאתרם ולאבחנם, ולטפל בהם במסגרות חינוך ובריאות ייעודיות להם. למען הנערים ומשפחותיהם, לטובת הציבור ועתיד המדינה, ולצמצום פערים חברתיים אקדמיים. אולם שום דבר רציני לא נעשה עד היום, ותוצאות גרועות ניכרות בכול.
מחדליהם של מוסדות המדינה, החינוך, הבריאות והרווחה, גורמים לכך שנמשכים הפערים החברתיים- כלכליים-אקדמיים בין שכבות שונות בחברה הישראלית, תוך הידרדרות בני הנוער מהשכבות החלשות. כל זה מוביל לרגשות קשות של קיפוח עדתי, ולקיטוב קיצוני בעם.
הבעיה העיקרית מצויה בבני נוער עם הפרעת קשב והיפראקטיביות קשה (ADHD), שנלוות לה הפרעה נפשית או מספר הפרעות כמו: מרדנות מתריסה, התנהגות, חרדה, דיכאון, אובססיה כפייתית, ביפולר, אוטיזם, טורט, פרדר ווילי, התמכרויות לאלכוהול עישון וסמים, אלימות ועבריינות. שכיחות ADHD חמורה כזו בדרגות חומרה G, F, E, D (ראה טבלת סיווג שלי ל- ADHD הרצ"ב) בקרב ילדים ובני נוער מוערכת ב- 4% עד 5% מקרב כלל ילדי ישראל.
ילדים ונערים 'המאובחנים' עם אותה אבחנת ADHD, אלא שהפרעתם בדרגת חומרה גבולית-קלה, אשר מאופיינת בפגיעה תפקודית בתחום רגשי, חברתי, התנהלות, וביחוד בלימודים. (בטבלה דרגות C, B, A ), שהם נבדלים לגמרי מילדים עם ADHD קשה. שכיחות הילדים המאובחנים כיום בהפרעה קלה מוערך ב- 11% עד 15% מכלל ילדים בארץ. קבוצת ילדים זו רובה נזקקת למענה חינוכי במסגרות לימודים מתאימות, ולטיפול רגשי פסיכולוגי התנהגותי, בעוד לרובם אין צורך בטיפול תרופתי.

Antebi ADHD Classification 2016.PNG

קבוצת ילדים זו נמצאת בסיכון מופחת להיגרר לאלימות ולהיכנס לבית-סוהר, מאשר ילדים עם ADHD קשה. אולם הם עוברים תהליך החמרה, מכיוון שאינם לומדים, הם לא משכילים, לא רוכשים מקצוע, אינם משיגים עבודה, מצבם הסוציו-כלכלי-אקדמי גרוע, ואזי הם נגררים, בלית ברירות אחרות, לדרך יחידה עבורם המובילה לעבריינות וכליאה בבית-סוהר.
כאמור, לרוב הילדים המאובחנים ADHD יש הפרעה גבולית-קלה (11%- 15% מתוך 20%-15% ילדי ADHD בארץ), שהטיפול בהם נחל עד כה כישלון מוחלט של מערכת החינוך. ילדים אלה בעיקרם עם קשיי/לקויות למידה ולא הפרעת קשב התנהגותית, ובמקום שמערכת החינוך תקצה ותאפשר להם מסגרות לימודיות התואמות להם, בתי-ספר שולחים אותם לאבחון ADHD (בדר"כ לבדיקה ממוחשבת, המטעה ומכשילה) בציפיה שיאובחנו עם הפרעות קשב ויקבלו טיפול תרופתי. משמעות הדבר, שבארצנו המתקדמת, המענה לכשלון מערכת החינוך לטפל בילדים עם קשיים/לקויות למידה, זה טיפול תרופתי.
כל התרעותיי ומאמציי לשנות מצב קלוקל זה העלו חרס. בעיר בה אני מנהל מרפאת קשב עם אלפי ילדים, ומכיר אותה היטב, ונחשף לכשלים נוראים של מערכת החינוך בה. דוגמא שאני נתקל בה יום יום במרפאתי, כאשר הורים טוענים כי "בית ספר לא נותן עזרה בלימודים לילדים המצויים בפער לימודי של שנה אחת, אלא רק אחרי שהם מצויים בפער לימודי של שנתיים!" לא יאומן, אבל זו המציאות המרה. בעבר נקטתי ביוזמה אישית ספציפית, ופניתי לפני 7 שנים (אוגוסט 2009) לראש העיר, שאני מכיר אותו אישית, עם תכנית אסטרטגית ומעשית,להקמה ולהפעלת מסגרות למודיות לילדים עם קשיי/לקויות למידה, כמו הארכת לימודיהם היחודיים בבית-ספר עד שעה 17:00 כולל מתן ארוחת צהריים חינם. טענתי שלעירייה אין בעיה כספית (היא בין העשירות בארץ), ויש ביכולתה הכספית להרים בנקל פרויקט ייחודי זה, והדגשתי שהצלחת הפרויקט תשמש דוגמא ומופת לערים נוספות בארץ. נשלחתי להתדיין בנושא עם פוליטיקאי במועצת העיר, ואז הבנתי שזה לא מעניין אותם. יותר מרשים, שהעיריות מוציאות מיליוני שקלים בשנה על רכישת שחקני כדור-סל, ו"חגיגות" ראוותניות של הופעות אמנים בכיכרות העיר, שבעיניהן זה מה שמרשים תושבים, ואילו חינוך הילדים שזה עיקר תפקידם, נדחק לשוליים.
ראויה דוגמת מערכות החינוך במדינות סקנדינביה, שם שכיחות ילדים המאובחנים ADHD היא רק 2%-5%, ואילו 15%-10% ילדים נוספים שמאובחנים בארץ עם ADHD, שבעייתם העיקרית היא קשיי/ לקויות למידה, מטופלים בסקנדינביה בהצלחה מרובה במסגרות חינוך מתאימות, ללא טיפול תרופתי. 
מחד, מרבית הילדים עם ADHD קשה, שלא מקבלים טיפול רפואי משולב, פסיכולוגי-התנהגותי ותרופתי, הם משכבות סוציו-כלכליות נמוכות, אשר הפרעתם מחמירה להתמכרויות, עבריינות, אלימות, וכליאה בבית-סוהר, והם למעשה רוב האסירים בבתי-סוהר. מאידך, ילדים מאובחנים ADHD גבולי-קל שעיקרם עם לקויות למידה, ואלה ממשפחות חלשות שמערכת החינוך לא מקצה ולא מאפשרת להם מסגרות לימודיות תואמות להם, ולכן אינם לומדים,ועתידם כלא משכילים ללא מקצוע וללא עבודה ומצב סוציו- כלכלי גרוע, ואז נגררים בלית ברירה,לדרך יחידה עבורם המובילה לעבריינות וכליאה בבית-סוהר. ואילו ילדים עם קשיי למידה ממשפחות מבוססות שביכולתן לתת שעורי לימוד פרטיים, מתקדמים בלימודיהם בסיוע העזרה, ואינם מדרדרים לעבריינות כמו עמיתיהם משכבות סוציו-כלכליות חלשות.
לסיכום, עלינו בארץ לשנות את גישת החינוך לילדים כאלה, אחרת פערים חברתיים-כלכליים בין שכבות אוכולסייה שונות יגדלו ויתמידו מדור לדור, והשסע החברתי בעם ורגשות הקיפוח יעמיקו ויתעצמו יותר. אם לא נשכיל לעצור תהליך זה, לא ניכלל בין מדינות הרווחה הנאורות, וגרוע מכך, העם ימשיך להיות שסוע וחלוק חברתית.
57% מהאסירים סובלים מהפרעות קשב וריכוז

נ.ב. את תגובת החוקרים מאוניברסיטת בר-אילן על מאמרי הנ"ל ניתן לראות בתגובות.                 Wed, Aug 3, 2016 at 5:34 PM

3 מחשבות על “מרבית הילדים המאובחנים בארץ עם ADHD אינם לוקים בהפרעת קשב-היפראקטיביות האופיינית המהותית האמיתית

  1. Wed, Aug 3, 2016 at 5:34 PM
    לד"ר שלומי ענתבי שלום,
    ראשית תודה על התייחסותך ויישר כוח על פעילותך בנושא המדובר.

    שנית, עיקרו של המחקר שלנו עסק בליקויי למידה ובהשפעותיהם על מהלך חייהם של הסובלים מהם ולא בהפרעות קשב וריכוז. תוכנו של המחקר כולו, על נספחיו, התפרסם בספר "כתב אישום – ליקויי למידה, נשירה ועבריינות" בהוצאת הקיבוץ המאוחד. נראה לנו שהן תיאור הדברים שם, הן ניתוחיהם והן מסקנותיהם תואמים את דעותיך והרגשותיך כפי שהן מתבטאות בתגובתך. שוב תודה. ד"ר עמלה עינת, ד"ר תומר עינת.

    תודה לכם,
    תודה על תגובתכם העניינית והמשוב שהעברתם לי.
    ד"ר שלומי ענתבי.

  2. Sun, Aug 7, 2016 at 12:33 PM
    תודה שלומי ויישר כוח!
    רק להזכיר שבכל העולם חלק מהאסירים לוקים ב FETAL ALCOHOL SPECTRUM DISORDER שמאופיין ב 70% על ידי ADHD , פעמים רבות בתוספת CONDUCT DISORDER ובעיות פסיכיאטריות קשות. זה יכול בסיס הקשר שמציין המאמר שמביא לכליאתם. בכל המקרים האלה כדאי לשלול FASD. עבודות שונות מראות אחוז גבוה של אימהות מכורות לאלכוהול וסמים אצל אסירים. ד"ר גידי קורן.
    Gideon Koren MD, FRCPC, FACMT, FACCT

    תודה ד"ר גידי קורן על תגובתך המאירה.
    נ.ב. התרופה לטיפול כנגד אלכוהוליזם, מצויה בשלבי ניסוי לטיפול באנשים עם ADHD…
    בברכה, ד"ר שלומי ענתבי.

  3. דר. אסתר סילבר:
    תודה על המאמר… כמובן זאת תופעה מוכרת שנים הקשר בין ADHD קיצוני ועבריונות… ונכון יש הרבה מחקרים בנושא.
    עבדתי ועדיין עובדת בקנדה בהפרעת קשב וריכוז, וגם בארץ. לצערי גם בקנדה בדרך כלל ילד עם ADHD עם ליקויי למידה לא יקבל התאמות בלימודים עד שיש פער של שנתיים. אפילו אם הורים עושים אבחון פסיכודידקטי פרטי בתי הספר בטורונטו לא מוכנים לקבל את האבחון כבסיס לשנות מסגרת לימודים והתאמות בכיתה אלא רק אם האבחון נעשה דרך בית הספר וההמתנה יותר משנה כיום.
    לפי נסיוני, מסכימה שיש דרגות שונות של קושי של הפרעת קשב וריכוז והתערבות כל שהיא מוקדמת עלולה למנוע התפתחות של ODD למשל וכן עוזר לילד לבנות דמוי עצמי יותר חזק שזה חלק אינטגרלי של השיפור בתפקוד יום יומי בהפרעת קשב וריכוז. דווקא בארץ כאשר יש גן שפתי – מערכת די נפלאה וזמינה – הילד עם הפרעת קשב וריכוז כן מקבל תמיכה אפילו שאין עוד אבחנה של הפרעת קשב וריכוז (רוב הילדים שאני מקבלת בארץ כבר עברו שנים של טפול בריפוי בעיסוק – דבור – גן שפה – רגשי ועדיין כמובן מתקשים).
    הדרכת הורים זה כלי קריטי למנוע החמרה לעברינות כאשר בינתיים יש מעט מאד תמיכה בנושא בארץ – בכל הקופות בהן אני עובדת לא הסכימו לאפשר לי להקים קבוצת הדרכת הורים עקב חוסר רווח לקופה!!
    ד"ר שלומי ענתבי:
    תודה לך דר. אסתר סילבר על הערותייך. כפי שאת מתארת על הנעשה בקנדה "בדרך כלל ילד עם ADHD עם ליקויי למידה לא יקבל התאמות בלימודים עד שיש פער של שנתיים" (!), אם כך , המצב גרוע, ואל לנו לקחת דוגמא ממנה. בו ניקח את דוגמת מדינות סקנדינביה, שם המצב אידאלי ולזה אנו צריכים לשאוף.
    באשר לגן שפתי בארץ, בו ילדים מטופלים טוב, הכניסה אליו היא רק לילדים עם קשיים שפתיים ותקשורתיים קשים, ורוב ילדי-גן עם ADHD אינם זכאים להיכלל למסגרת כזו של גן שפתי.
    מאידך, ילדים עם קשיים התפתחותיים לאו דוקא עם ADHD, הנזקקים לטיפול רב מקצועי של פיזיותרפיסטית, קלינאית תקשורת, מרפאה בעיסוק ועוד, מקבלים אותו ונכללים במסגרת מכונים להתפתחות הילד של קופות החולים, וזאת על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי.
    הדרכות הורים לילדי ADHD קיימות בקהילה, ונעשות בדר"כ ע"י עובדות סוציאליות ומרפאות בעיסוק המתמחות בתחום, במסגרות שונות ותחת מטריית קופות החולים בחסותן וסבסודן, כל קופה והסדריה עם נותני השרות.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s