האם טכנולוגיה מבוססת אינטרנט משפרת טיפול ADHD בילדים?

השפעת טכנולוגיה מבוססת אינטרנט במרפאות הקהילה על טיפול ב-ADHD ותוצאותיו

J. N. Epstein, professor of pediatrics in Behavioral Medicine and Clinical Psychology at Cincinnati Children's Hospital Medical Center. Impact of a Web-Portal Intervention on Community ADHD Care and Outcomes. PEDIATRICS, 2016

ככל שמקרים של ADHD ימשיכו לעלות בקרב ילדים בארה"ב, רופאי ילדים במרפאות קהילה העסוקות, יכולים לקבל סיוע מבוסס טכנולוגיית אינטרנט כדי לשפר את איכות הטיפול בילדים עם הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD). מחקר רב-מוסדי מדווח כי תוכנה מבוססת אינטרנט חדשה עוזרת להפחית סימפטומים התנהגותיים של ADHD בילדים המקבלים טיפול במרפאות ילדים בקהילה ע"י תיאום הטיפול ולהבטיח שחולים מקבלים תרופות ADHD שהן יעילות.
במחקר רב-מוסדי שהוביל ג'פרי אפשטיין, פרופ' לרפואה התנהגותית ולפסיכולוגיה קלינית, החוקר הראשי ומנהל קרן המחקר ל- ADHD במרכז הרפואי בבית-החולים לילדים בסינסינטי, אשר פורסם ב- Pediatrics, פותחה תוכנה חדשה מבוססת אינטרנט שעוזרת להפחית סימפטומים התנהגותיים של ADHD בילדים בקהילה ע"י תיאום הטיפול ולהבטיח שילדים המקבלים תרופות ADHD הן אכן יעילות. זה חשוב לילדים עם ADHD המסתמכים על טיפול במרפאות ילדים קהילתיות העסוקות מאוד, שבהן הטיפול בילדי ADHD לעתים קרובות דל במיוחד בטיפול תרופתי ובמעקב.
על פי החוקרים, נתוני המחקר מראים שהתוכנה לא רק עוזרת לשיפור איכות הטיפול בתרופות שקבלו ילדים במרפאות ילדים בקהילה, אלא גם משפרות את תוצאות הטיפול בילדים אלה. כתוצאה מכך, של שיפור באיכות הטיפול להפרעות קשב וריכוז, בילדים שטופלו ע"י רופאי ילדים באמצעות טכנולוגיה חדשה זו, היו משמעותית עם פחות סימפטומים של ADHD לעומת ילדים שטופלו ע"י רופאי ילדים שלא היתה להם נגישות לטכנולוגיה מבוססת אינטרנט.
תוכנה זו לשיפור איכות הטיפול ב- ADHD נבחרה ע"י האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים (AAP) לשימוש בפרקטיקה הפדיאטרית, בה משתתפים ללמידה חמש מדינות, כדי לשפר את הטיפול בילדים עם ADHD. באמצעות פורטל אינטרנטי זמין, התוכנה מסייעת לקהילה באיסוף, דירוג ולפרש את דיווחי הורים ומורים באשר לסימפטומים של ילדים- דבר המאפשר לרופאי ילדים לאמוד טוב יותר אם התרופות פועלות במטופליהם. מרפאות הקהילה יכולות להתאים אישית את לוח הזמנים לאיסוף של דירוגים אלו לכל מטופל. כאשר הדירוגים הושלמו, אלגוריתמים אוטומטיים מדרגים ומפרשים את הנתונים. הרופאים מקבלים דיווח בטקסט ותרשימים גרפיים על תגובת החולים לתרופות ומידע רלוונטי אחר, המאפשר להם לקבוע אם הסימפטומים משתפרים בתגובה לתרופה והמינון שנקבע.
הניסוי נערך ב-50 מרפאות ילדים קהילתיות, שמעורבים בו 199 ספקי שרותי בריאות. הספקים חולקו באקראי, לספק שטיפל ב- ADHD באמצעות התערבות הטכנולוגיה, או ללא התערבות. 373 ילדים עם ADHD שנכללו במחקר קיבלו תרופות ל-ADHD בשל מצבם (165 ילדים נכללו בהתערבות באמצעות התוכנה ו-208 כקבוצת בקורת שלא באמצעות התוכנה). בסולם הדירוג הסטנדרטי (סולם דירוג הורה ADHD של וונדרבליט), השתמשו לפני ואחרי הטיפול כדי לדרג הסימפטומים של ADHD.
ילדים מקבוצת הביקורת שטופלו בתרופות ולא השתמשו בתוכנה, חוו ירידה של 10.19 נקודות בממוצע בסולם סימפטומים של דרוג הורה. ילדים ממרפאות ילדים שהשתמשו בטכנולוגיה מבוססת התערבות חוו ירידה ממוצעת בסימפטומים של 13.19 נקודות. בהשוואה לילדים במרפאות שלא באמצעות הטכנולוגיה, הילדים שטופלו במרפאות עם הטכנולוגיה היו משמעותית יותר בקשר טיפולי עם הצוות הקליני, והיו מספר גדול יותר של דירוגי הורה ומורה כדי לפקח על האפקטיביות של תרופות. החוקרים אמרו כי יעילות הטיפול ותוצאותיו הוערכו ביתר מהירות במרפאות שעשו שימוש בתוכנה.
חוקרים מדווחים כי האופי הקהילתי של המחקר הוביל לכמה מגבלות על עקביות באיסוף נתונים, דבר המקשה להכליל את הנתונים לכל מרפאות הקהילה ולספקי שרותי בריאות. גם המחקר התמקד רק על התוצאה העיקרית של סימפטומים, ולא העריך ליקויים פונקציונליים כמו ביצועים בבית-ספר, אשר בעטיים משפחות פונות לטיפול ב- ADHD. החוקרים סבורים כי מטרות עתידיות להתערבות זו כוללות הרחבת השימוש בתוכנה כדי להקל על טיפול התנהגותי. החוקרים רוצים לחקור אסטרטגיות להרחבת השימוש בטכנולוגיה כדי לכלול את כל החולים עם ADHD (לרבות שילוב השימוש בו עם רשומות בריאות אלקטרוניות, לשלם עבור יוזמות ביצועים, וכו') וגם ילדים עם הפרעות נפשיות אחרות.
הערותיי: הבאתי מחקר זה, למרות שאני חושב שאינו תורם דבר לשיפור הטיפול בילדים עם הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD), כפי שנטען ע"י החוקרים. שום תוכנה טובה ככל שתהיה אינה יכולה להוות תחליף ואף לא להיות לעזר, לרופא מיומן ומנוסה קלינית בטיפול בילדים עם ADHD. גם התוכנה המתוארת במחקר זה, אשר מונה את מספר הסימפטומים, אין בכך שום תועלת רפואית קלינית לרופא ובשום אופן לא ניתן לקבוע לפי מספר הסימפטומים אם טיפול תרופתי מסוים מועיל או לא,כי הרי טיפול אמור להינתן ולקבוע את יעילותו לפי הפגיעה התפקודית בחיי היום יום של הילד.
לסיכום, אבחון הפרעת קשב, קביעת טיפול, ומעקב אחר תוצאות הטיפול כולל שינוי תרופה ו/או מינונה, טוב שייעשה ע"י רופא מיומן, וכול תוכנה לאבחון ומעקב אינה מסייעת אלא עלולה להכשיל את הרופא. 

מחשבה אחת על “האם טכנולוגיה מבוססת אינטרנט משפרת טיפול ADHD בילדים?

  1. מאת דר. אסתר סילבר בתאריך 22 בספטמבר 2016 בשעה 9:13:‏ עריכה
    דר. אסתר סילבר:
    תודה על המאמר… כמובן זאת תופעה מוכרת שנים הקשר בין ADHD קיצוני ועבריונות… ונכון יש הרבה מחקרים בנושא.
    עבדתי ועדיין עובדת בקנדה בהפרעת קשב וריכוז, וגם בארץ. לצערי גם בקנדה בדרך כלל ילד עם ADHD עם ליקויי למידה לא יקבל התאמות בלימודים עד שיש פער של שנתיים. אפילו אם הורים עושים אבחון פסיכודידקטי פרטי בתי הספר בטורונטו לא מוכנים לקבל את האבחון כבסיס לשנות מסגרת לימודים והתאמות בכיתה אלא רק אם האבחון נעשה דרך בית הספר וההמתנה יותר משנה כיום.
    לפי נסיוני, מסכימה שיש דרגות שונות של קושי של הפרעת קשב וריכוז והתערבות כל שהיא מוקדמת עלולה למנוע התפתחות של ODD למשל וכן עוזר לילד לבנות דמוי עצמי יותר חזק שזה חלק אינטגרלי של השיפור בתפקוד יום יומי בהפרעת קשב וריכוז. דווקא בארץ כאשר יש גן שפתי – מערכת די נפלאה וזמינה – הילד עם הפרעת קשב וריכוז כן מקבל תמיכה אפילו שאין עוד אבחנה של הפרעת קשב וריכוז (רוב הילדים שאני מקבלת בארץ כבר עברו שנים של טפול בריפוי בעיסוק – דבור – גן שפה – רגשי ועדיין כמובן מתקשים).
    הדרכת הורים זה כלי קריטי למנוע החמרה לעברינות כאשר בינתיים יש מעט מאד תמיכה בנושא בארץ – בכל הקופות בהן אני עובדת לא הסכימו לאפשר לי להקים קבוצת הדרכת הורים עקב חוסר רווח לקופה!!
    ד"ר שלומי ענתבי:
    תודה לך דר. אסתר סילבר על הערותייך. כפי שאת מתארת על הנעשה בקנדה "בדרך כלל ילד עם ADHD עם ליקויי למידה לא יקבל התאמות בלימודים עד שיש פער של שנתיים" (!), אם כך , המצב גרוע, ואל לנו לקחת דוגמא ממנה. בו ניקח את דוגמת מדינות סקנדינביה, שם המצב אידאלי ולזה אנו צריכים לשאוף.
    באשר לגן שפתי בארץ, בו ילדים מטופלים טוב, הכניסה אליו היא רק לילדים עם קשיים שפתיים ותקשורתיים קשים, ורוב ילדי-גן עם ADHD אינם זכאים להיכלל למסגרת כזו של גן שפתי.
    מאידך, ילדים עם קשיים התפתחותיים לאו דוקא עם ADHD, הנזקקים לטיפול רב מקצועי של פיזיותרפיסטית, קלינאית תקשורת, מרפאה בעיסוק ועוד, מקבלים אותו ונכללים במסגרת מכונים להתפתחות הילד של קופות החולים, וזאת על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי.
    הדרכות הורים לילדי ADHD קיימות בקהילה, ונעשות בדר"כ ע"י עובדות סוציאליות ומרפאות בעיסוק המתמחות בתחום, במסגרות שונות ותחת מטריית קופות החולים בחסותן וסבסודן, כל קופה והסדריה עם נותני השרות.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s