בעיות שפה אצל ילדים עם הפרעת קשב והיפראקטיביות- סקירה מטה-אנליטית שיטתית
Research Review: Language problems in children with ADHD, a systematic meta-analytic review
ילדים עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD) סובלים מסיכון גבוה יותר לבעיות שפה בהשוואה לילדים עם התפתחות רגילה, אם כי סוגי הבעיות בשפה שחווים הילדים פחות ברורות.
הסקירה נועדה לקבוע את סוגי בעיות השפה שחוו ילדים עם ADHD על פי ספרות שנבדקה באופן שיטתי ולקבוע ראיות אמפיריות לבעיות שפה בילדים עם ADHD בהשוואה לבקרות שאינן ADHD.
זוהו מחקרים עם קריטריוני הכללה הבאים: (א) אישור למצב ADHD בזמן המחקר (ב) הכללת קבוצת ביקורת ללא ADHD (ג) שימוש במדד שפה תקפים (ד) גיל ≤ 18. נבחנו 20 מחקרים בודדים אשר מצאו הבדלים משמעותיים בין ADHD לבין קבוצת הביקורת על מדדי השפה (p <.05).
מסקנות מחקר זה מראה כי לילדים עם ADHD יש ביצועים ירודים יותר של מדדי שפה כוללת, אקספרסיבית (קושי בהבעת שפה), רצפטיבית (קשיים בקליטת שפה ובהבנה שמיעתית של שפה, ופרגמטית (הקשר משמעות הבנת שפה שכולל את הידיעה מתי, עם מי, לאיזו מטרה וכיצד לדבר) [expressive, receptive, and pragmatic language], בהשוואה לקבוצת בקרה. סינון של תפקוד השפה עשוי להיות תוספת חשובה להערכת ADHD.
הערותיי: ממחקרים רבים ומעבודתי הקלינית, אני נוכח שבילדות קשיי שפה על צורותיהן, מנבאים יותר את התפתחותה של הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD). ובמרבית המקרים של ילדים עם הפרעת קשב, לאחר טיפולים מתאימים ע"י קלינאית תקשורת, חל שיפור ניכר בקשיי שפה עד העלמותן לגמרי.