הקשר בין עישון אימהי במהלך הריון ומחלות נפש קשות אצל הצאצאים
Association Between Maternal Smoking During Pregnancy and Severe Mental Illness in Offspring, JAMA Psychiatry, 2017
האם חשיפה לעישון אימהי במהלך ההריון מעלה את הסיכון למחלות נפש קשות אצל הצאצאים? ממצאי מחקר שנערך בקרב אוכלוסייה של 1.7 מיליון צאצאים שוודים, נמצא כי עישון אימהי במהלך הריון היה קשור לסיכון מוגבר למחלת נפש קשה אצל הצאצאים (כמו הפרעה דו קוטבית, סכיזופרניה). עם זאת, השוואות בין אחים, אשר מוציא מהחשבון את כל ההשפעות הגנטיות והסביבתיות, חשפו אסוציאציות חלשות יותר ובלתי מובהקות סטטיסטית. משמעות המחקר מראה כי מרבית הקשר בין עישון במהלך הריון לבין מחלת נפש חמורה בצאצאים מוסבר ע"י סיפור משפחתי ולא על ידי סיבות של תופעות טרטוגניות (כלומר עם פוטנציאל לגרימת מומים ובעיות התפתחותיות בעובר).
במחקר זה ניתחו נתוני מרשם אוכלוסין עד 31 בדצמבר 2013, לאנשים שנולדו בשוודיה מ-1 בינואר 1983 ועד 31 בדצמבר 2001. הקשר בין עישון במהלך הריון לבין מחלת נפש קשה בצאצאים נאמדו בהתאמה למשתנים מדודים. דיווח חשיפה אימהית על עישון במהלך ההריון, התקבל מביקורים טרום לידתיים. תוצאות עיקריות ומדידות מחלת נפש חמורה, עם אבחנה קלינית שהתקבלו מביקורים ואשפוז, על פי סיווג בינלאומי של הקודים להפרעה דו קוטבית והפרעות בספקטרום סכיזופרניה.
לצאצאים שנחשפו לרמות בינוניות וגבוהות של עישון במהלך היריון, היו שיעורי מחלה קשים יותר מאשר ילדים שלא נחשפו. קשר זה פחת עם פיקוח סטטיסטי ומתודולוגי וספור משפחתי.
מסקנות: במחקר מבוסס אוכלוסייה ומשפחות, לא נמצאה תמיכה להשפעה סביבתית של עישון בהריון על סיכון למחלות נפש בצאצאים. תוצאות אלו מצביעות על כך שחלק ניכר מהקשר שנצפה ברמת האוכלוסייה ניתן להסבירו ע"י גורמים נמדדים ולא נמדדים המשותפים לאחים.
הערותיי: מחקר גדול המאשר את הידוע עד כה. למרות תוצאות המחקר, עדיין הייתי ממליץ לאימהות לא לעשן במהלך הריונן, לא בתקופת ההנקה, ובכלל גם לא לעשן במשך חייהן.
לד"ר ענתבי שלום רב, ראשית אני רוצה להודות לך על המידע העדכני המעשיר והמעניין שאתה שולח ומעלה לאתר.
יש לי שאלה בהמשך למידע על הקשר בין הפרעות שינה וטיפול תרופתי בהפרעות קשב: האם ידוע על הפרעות בשינה אצל ילדים לאחר הפסקה של טיפול בריטלין ? תודה מראש על התייחסותך, ריקי.
ד"ר ריקי יוגב, בתחום חקר עיבוד מידע חברתי בקרב ילדים ומתבגרים לקויי למידה מאוניברסיטת בר אילן.
חקרה ופיתחה תכניות טיפול בתחום החברתי והלימודי לקידום הישגים של ילדים ומתבגרים עם ליקויי למידה.
מלמדת בקורסים העוסקים בליקויי למידה וקשב בלימודי תואר שני בייעוץ חינוכי, ותואר שני בחינוך מיוחד.
ראש היחידה להכוונה וקידום סטודנטים עם ליקויי למידה. בעלת ניסיון של -30 שנה במערכת החינוך, כולל ניהול מתי"א חולון – מרכז תמיכה ליישום חוק החינוך במיוחד.
בוגרת תכנית הכשרה להנחיית קבוצות בביה"ס לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב. עוסקת בייעוץ והדרכת הורים.
לד"ר ריקי יוגב שלום רב,
מודה לך מאד על תגובתך,
לשאלתך, האם ידוע על הפרעות בשינה אצל ילדים לאחר הפסקה של טיפול בריטלין ? אין מחקרים שהראו שקיימת תופעה כזו. גם לאור ניסיוני לא נוכחתי בתופעה כזו.
אם נתקלת בתופעה כזו, אפשר להסבירה שלילד עם הפרעת קשב (ADHD), נלוות יחד עם הפרעות שינה (שכיח מאד בילדי ADHD) ולכן הפרעות שינה קיימות אצלו בבסיס ללא קשר להפסקת הטיפול. אם כי מניסיוני נתקלתי גם במקרים בודדים של ילדים שטיפול תרופתי להפרעת קשב "העלים" להם את הפרעות השינה שהיו להם קודם הטיפול, אולם אלה מתי מעט לעומת הרוב שטיפול תרופתי ב- ADHD מחמיר ו/או גורם להפרעות שינה. כפי שתוכלי להיווכח באתרי, בקישור הרצ"ב בנושא "הפרעות שינה עם ADHD" בו ניתן לקרוא את המאמרים העיקריים שפורסמו עד כה על הקשר בין הפרעות שינה וטיפול תרופתי בילדי ADHD : גורם להפרעות שינה? מחמיר נדודי שינה? קשור לדכאון חרדה ומרדנות? ועוד.
בברכה, שלומי ענתבי.
הפרעות שינה בילדים
שלום רב.
כבר הרבה זמן אין מאמרים חדשים.
אנו עוקבים ומחכים!
תודה
אלכסנדר