מהי מהות הפרעת קשב והיפראקטיביות וכיצד לאבחנה ולטפל בה בדרך הנכונה?
דיון על סקירת מחקרים וניסיון קליני של ד"ר שלומי ענתבי
האם הפרעת קשב היא מגפה תרבותית או עלייה דרמטית בשכיחות תסמונת רפואית?
"אי אפשר להידבק מהפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD), עם זאת אבחון וטיפול במצב התנהגותי זה מתפשטים כמו מגיפה גואה כל כך, פי 10 בחלק מהמדינות. קרא לזה מגפה כלכלית ותרבותית, אך לא בהכרח כמשהו רפואי" אומר פיטר קונרד פרופ' מאוניברסיטת ברנדייס, מחבר ראשי של מאמר שפורסם ב 18 נובמבר 2014 בכתב העת למדעי חברה ורפואה, יחד עם מרדית ברגיי, בחנו את הגידול של הפרעת קשב בחמש מדינות: בריטניה, גרמניה, צרפת, איטליה וברזיל.
פרופ' פיטר קונרד מציין במאמרו: "בארה"ב, הפרעת הקשב וריכוז ממשיכה בהיסטוריה ארוכה של נטילת תרופות להתנהגויות. לפני מאה שנה, האוננות נחשבה מחלה. גברים ונשים אובחנו עם אי שפיות בגלל אוננות, והיו מאשפזים אותם במוסדות או עוברים טיפול ניתוחי. אני חושב שבעוד 50 שנים אנחנו נסתכל אחורה על תקופה זו, ונשאל מה עשינו לילדים אלה?" לאור דברים אלה של פרופ' קונרד, ראש המחלקה לבריאות, מדע, חברה, ומדיניות סוציולוגית באוניברסיטה ברנדייס היוקרתית, ראוי שנעשה סקירה מקיפה על היסטוריית הפרעת קשב ועל השפעתה כיום.
המאמר מייחס את הגידול הגלובלי של הפרעות קשב וריכוז לחמש מגמות:
א. הרחבת מאמצי השיווק והשתדלנות בחו"ל ע"י חברות תרופות. חברות התרופות הן לוביסטים יעילים, ודרבנו חלק מהמדינות להגמיש את ההגבלות לשיווק תרופות ממריצות.
ב. טיפול פסיכואנליטי קוגניטיבי התנהגותי, פתח כר נרחב לפסיכיאטריה הביולוגית לטיפול בבעיות פסיכולוגיות עם תרופות, והביא לצמיחה של פסיכיאטריה ביולוגית.
ג. קבלת הסטנדרטים האמריקאים המבססים את האבחון על סטטיסטיקה, שהם נרחבים מאד עם סף נמוך לאבחון הפרעות קשב וריכוז.
ד. קידום הטיפול בתרופות ע"י קבוצות תמיכה (עמותות) להפרעת קשב, שעובדים בשיתוף פעולה הדוק עם חברות התרופות, כדי לקדם את הטיפול בתרופות.
ה. זמינות גבוהה של מידע על הפרעות קשב ואבחון עצמי באמצעות האינטרנט, מעצימה את הצרכנים לבקש טיפול תרופתי.
בסקירה על תולדות והשתלשלות הפרעת קשב והיפראקטיביות לאורך 100 שנים האחרונות היה
תיאור ראשון של הפרעת קשב שנעשה לפני 113 שנים ע"י ד"ר ג'ורג' פרדריק סטיל (1868-1941), שנחשב באותה עת לאבי הפדיאטריה הבריטי. הוא תיאר ב 1902 בכתב העת הנחשב 'לנצט': "מצב בלתי נורמאלי אצל 43 ילדים עם בעיה רצינית לשמור על קשב ומשמעת עצמית, אגרסיביים, מרדניים חסרי משמעת, רגשיים, עם אינטליגנציה נורמאלית." תיאור זה של הפרעת קשב שנעשה לפני למעלה ממאה שנים, הוא תיאור קלסי שהייתי מאמץ אותו גם היום.
מאז, הפרעת קשב וריכוז עברה גלגולים רבים, שונים ומגוונים, משנת 1930 כונתה לראשונה "נזק מוחי קל"; ב 1950 כונתה "סינדרום הילד ההיפראקטיבי"; ב 1960 כונתה "נזק מוחי פונקציונלי"; מ- 1970 מחקרים ראשונים על פגיעתה במבוגרים; ב 1980 ,תוארה ADD עם או ללא היפראקטיביות (DSM2); ב 1987 הוגדרה ADHD כהפרעת קשב והיפראקטיביות (DSM3); ב 1994 עדכון ADHD לפי DSM5. ב 2013 עדכון ADHD לפי DSM5. בעבר ADHD הוגדרה "הפרעה נוירו-התפתחותית", ואילו בעשור האחרון מוגדרת גם כ"הפרעת התנהגות נפשית" שנלוות לה לרוב הפרעות נפשיות נוספות.
מזה 50 שנה שהפרעת קשב עוברת אפיונים שונים ואינה מתייצבת כמחלה מוגדרת, לכן אין פלא שתופעת ADHD ממשיכה לעורר מחלוקות רבות בקרב רופאים, פסיכולוגים, אנשי מקצוע בתחום, הציבור, והתקשורת. מאפייני הפרעת קשב (ADHD) הוגדרו לאחרונה מחדש בשנת 2013 ע"י DSM-5, לאחר עשרים שנה (!) מאז 1994 בה נקבעו הקריטריונים הקודמים DSM-4, עובדה המעידה על התלבטויות רבות להגדיר נכונה את ההפרעה. עם זאת, ההפרעה טרם פוענחה דייה ואינה נהירה מספיק עד כה, ורב הנסתר על הגלוי בה. ייתכן ודווקא בגלל זה התרחשה עלייה מסחררת בעשור האחרון במספר ילדים המאובחנים ומטופלים בהפרעת קשב , ושכיחותה עלתה מ 3% לשכיחות של 15%- 20% בתלמידים לפי דיווחים אחרונים מארה"ב וגם בארץ.
עמדה מקובלת של מרבית רופאים פסיכיאטרים בארה"ב המובילים בתחום זה שהפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) זו אבחנה פסיכיאטרית מבוססת בילדים ומבוגרים.
לדעתם זו אחת האבחנות הפסיכיאטריות הבודדות המוצקות, מוכחות ומבוססות. לפיכך, ונחשבת כהפרעה פסיכיאטרית על סמך אמות מידה אלה: זו הפרעה עם מקור גנטי, בסיס נוירו-אנטומי, נוירו-כימי, פגיעה במערכת עצבים המרכזית (CNS), מתוארת במושגים פסיכו-פתולוגיים טיפוסיים, עם מהלך ופרוגנוזה אופייניים, ותגובה טובה וספציפית לטיפול תרופתי. לדעתם, אלה הקריטריונים שמאפיינים אבחנה פסיכיאטרית, והם מצויים בהפרעת קשב ולכן ADHD ראויה להיחשב אבחנה נפשית מבוססת, מה שלא קורה במרבית ההפרעות הנפשיות, בהעדר גבולות ברורים ביניהן.
בסיס נוירו-ביולוגי של הפרעת קשב וריכוז: ישנה פגיעה מוחית במרכזי התרעה, בהתמצאות, בפקוד קוגניטיבי בקשב, בתכנון, בזיכרון, ברגש, ובמעצורים. בסיס נוירו-כימי: פגיעה בתהליך העברתו של הדופמין דרך טרנספורטר – קולטנים – לתא קולט. טיפול תרופתי עם סטימולנטים (מתילפנידאט ואמפטמין) מונע את הפגיעה בתהליך העברת הדופמין, ומאפשר קליטת דופמין בתא הקולט. שינויים מבניים במוח נצפים בהדמיה מוחית: ממצאי אנומליה עיקריים בדימות המוח המאפיינים ADHD. נפח קטן יותר של מוח כללי ומוח קטן. נפח המוח ביחס ישיר לחומרת ADHD. אסימטריה בנוקלאוס קאודט. שינוי בגודל וצורה של קורפוס קלוזום. אבנורמליות מוחית ברשת סוב-קורטיקלית קדמית. הממצאים מצויים גם במבוגרים. לא ברור אם יש שוני במינים. הדמיה מוחית אינה ספציפית לאבחון, ולא ברור אם ההדמיה רגישה בכל מקרי ADHD. עדיין לא פוענחה בהדמיה מהי השפעת התרופות על פעילות המוח. הבסיס הגנטי: גנים רבים מעורבים באתיולוגיה של ADHD. נמצאו גנים המשפיעים על פעילות דופמין. וריאנטים רבים ושכיחים של DNA גורמים ל- ADHD ולכן ההשפעה האינדיבידואלית שלהם מועטה. נמצאו וריאנטים נדירים של DNA הקשורים עם ADHD וגם עם אוטיזם, טורט, ולקויות למידה. שאלות רבות מחכות להבהרה, לשם כך מבוצעים מחקרים באפי-גנטיקה כדי להבין איך גורמי סיכון סביבתיים משפיעים על גנים מסוימים ללא שינוי DNA שלהם. והשאלה המאתגרת, האם תימצא בעתיד בדיקה גנטית לאבחון ADHD, ולקביעת מידת השפעת הטיפול.
למרות עמדה פסיכיאטרית מקובלת זו, עדיין נותרו ספקות שנויות במחלוקת בקרב רופאים רבים ונשאלת השאלה, האם יש ספקטרום רחב לסימפטומים של קשיי קשב גם באוכלוסייה הכללית? הסימפטומים של קשב וריכוז ואבחונם כהפרעת קשב (ADHD) אינם מבוססים על ראיות רפואית (based evidence), אלא נשענים על מדריך דיאגנוסטי וסטטיסטי להפרעות נפשיות (DSM), הקובע את התוויות לאבחון ולטיפול בהפרעת קשב. רופאים רבים טוענים שמדריך אבחנות רחוק מלהיות מושלם ומלא חורים. בנוסף תוקפים את התוויות והקריטריונים המקלים שנקבעו להפרעת קשב והיפראקטיביות במהדורה האחרונה של DSM-5. מחקר שנעשה בבדיקת סקר בריאות לאומית (NHANES) עם קבוצת חוקרים בראשות ד"ר קטלין מריקנגז מהמכון הלאומי לבריאות שפורסם בגיליון יולי 2014 בכתב העת של האקדמיה האמריקאית לפסיכיאטריה לילד והמתבגר (JAACAP), הוכיח כי מהדורת DSM-5 החדשה שפורסמה ב 2013 לעומת DSM-4, גרמה לעלייה בארה"ב של 7.38% במספר מתבגרים (בגיל 15-12 ) המאובחנים עם הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD).
הפרעת קשב (ADHD) או ספקטרום רחב של קשיי קשב גם באוכלוסייה הכללית?
הנימוקים על תקפות אבחנת ADHD המבוססים על סימפטומים וקריטריונים של DSM-5 אינם משכנעים את הרופאים המתנגדים, שלדעתם אינם סותרים את טענותיהם שהסימפטומים של קשב וריכוז יכולים להיגרם במצבים נורמליים באנשים עם הסחת דעת (או בעטיים של מצבים רפואיים אחרים). לדוגמא, מחקר שפורסם ב-10/2014 בכתב העת Biological Psychiatry ע"י חוקרים מבי"ס לרפואה של אוניברסיטת בריסטול ואוניברסיטת קארדיף, ניסה לענות על השאלה, האם לקויים בתשומת לב וקשב מצויים רק באלה עם הפרעות קשב והיפראקטיביות, או שמא יש ספקטרום רחב של קשיי קשב גם באוכלוסייה הכללית? מענה חיובי לקושיה זו, משליך על אי תקיפותה של אבחנת הפרעת קשב. תוצאות המחקר הצביעו על כך שיש ספקטרום רחב בקשת של תשומת לב, ריכוז, היפראקטיביות, אימפולסיביות ותפקוד שפתי בחברה בכללותה, בדרגות ליקוי שונות, הקשורים במקבצים של גנים. ונכון לראות בפונקציות אלה כספקטרום באוכלוסייה הכללית, בניגוד להשקפה המסורתית של הפרעת קשב כקטגוריית מחלה. מחקר חדש זה מהווה פריצת דרך, המוכיח (גם גנטית) שיש ספקטרום רחב של תכונות תשומת לב, היפראקטיביות, אימפולסיביות באוכלוסייה הכללית, שאינם הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) כפי שטוענת ג'ואנה מרטין חוקרת ראשית במחקר.
האם האתיולוגיה הגנטית מעידה על מחלת הפרעת קשב או שמא לא?
יש רופאים כמו ד"ר סולנטו, הטוענים כי "הפרעת קשב וריכוז שרירה וקיימת כמחלה, כהוכחה לכך שהסימפטומים שלה הם משפחתיים גנטיים". ד"ר Solanto חברה בוועדה המייעצת של כתב העת לפסיכולוגיה של הילד והפסיכיאטריה, ואחראית על מאמרי המערכת של כתב העת על הפרעות קשב וריכוז. מכהנת בוועדות מייעצות מקצועיות של ילדים ומבוגרים עם הפרעות קשב וריכוז (CHADD) והאגודה האמריקנית המקצועית של הפרעת קשב והפרעות נלוות (PSARD). כל "התארים" צוינו ע"י החוקרת שאינם מעידים על אובייקטיביות. מאידך, יש רופאים הטוענים שדווקא הגנטיקה של הפרעת קשב אינה מעידה ולא תומכת על קיום אבחנת הפרעת קשב,מכיוון שבניגוד למחלה גנטית שנגרמת ע"י גורם גנטי אחד, נמצא שלהפרעת קשב שותפים גנים רבים, וחלקם משותף עם לקות למידה, אוטיזם, טיקים, הפרעות שינה, הפרעות אכילה,בעיות התנהגות, הפרעה אובססיבית כפייתית ועוד.
בהקשר זה ראוי לציין מאמר מערכת 'בכתב העת של האקדמיה האמריקאית לפסיכיאטריה לילד ולמתבגר' בו נכתב: "גנים הם הסיבה העיקרית למחלות נפש. ידע זה משפיע עלינו כקלינאים כיצד אנו מפרשים את ממצאי המחקרים שלנו. אמנם הגנטיקה לא עשתה מהפיכה בפסיכיאטריה כפי שעשתה בתחומים רפואיים אחרים, כמו בגידולים מסוימים הנגרמים ע"י כרומוזום יחיד (כמו לויקמיה כרונית) בהם כבר תוכנן טיפול תרופתי גנטי ספציפי. ואילו הפרעות פסיכיאטריות הן יותר מורכבות מולטי גנטיות, הנגרמות ע"י מספר גנים שלכל אחד מהם יש השפעה קטנה. ולגלות את הגנים האלה זה אתגר קשה במיוחד. המחקר מראה שמבנה הגנטיקה של מחלות הפסיכיאטריות אינו תואם לסיווג המחלות (נומולוגיה) הפסיכיאטריות של היום. החוקרים טוענים שעל פי ממצאי מחקרם אפשר לדלג מעבר לסינדרומים המתוארים בפסיכיאטריה, לעבר קלסיפיקציה המבוססת על אתיולוגיה ופתו-פיזיולוגיה. עלינו להפיק לקחים מממצאים גנטיים ולהיות מוכנים לעדן (refine) את תיאור הקליני, ולקבל את השינויים לקלסיפיקציה מבוססת גנים, שתהיה נכונה ומועילה יותר, ופחות להתבסס על הסימפטומים הקליניים כפי שפסיכיאטרים מאבחנים. ולכן לא לסווג הפרעות נפשיות על פי סימפטומים קליניים המופיעים בהם." מאמר אמיץ פורץ דרך, שלהערכתי זה הכיוון העתידי הנכון של הפסיכיאטריה.
האם הפרעות בקשב והיפראקטיביות (ADHD) נגרמות גם ממצבים רפואיים אחרים?
רופאים רבים טוענים בצדק שסימפטומים של הפרעת קשב נגרמים ממצבים רפואיים אחרים. לדוגמא מצבים בילדים עם סימפטומים של קשיי קשב הנגרמים בגלל הפרעה מרדנית (ODD) או הפרעת התנהגות (CD). הפרעות נפשיות אחרות גורמות גם לקשיים בקשב וריכוז, וטיפול לפי הצורך בחרדה, דיכאון, אובססיה כפייתית, והפרעה דו-קוטבית, לתקופה מסוימת ישפר גם את הסימפטומים של קשב אף לאחר סיום הטיפול הספציפי, ללא צורך בטיפול בתרופות ממריצות (סטימולנטים).
האם הדמיה מוחית פונקציונלית מהווה הוכחה למחלת הפרעת קשב?
רופאים המצדדים בקיומה של הפרעת קשב, טוענים שבהדמיה מוחית בילדים עם הפרעת קשב נצפו שינויים מבניים מסוימים במוח. מחקר שבוצע ע"י צוות מחלקה הפסיכיאטרית של בית הספר לרפואה של אוניברסיטת מישיגן בראשותו של ד"ר דניאל קסלר,שפורסם בספטמבר 2014, בחן סריקות מוח fMRI של יותר מ 750 ילדים ובני נוער עם הפרעת קשב וריכוז וגם אלו שאין להם. במחקר התגלה הבדל עיקרי באדריכלות המוח בין אלו הסובלים מהפרעת קשב וריכוז ואלו שאין להם הפרעת קשב. בעשור האחרון, הדמיה רפואית פונקציונלית גילתה כי המוח האנושי מאורגן מבחינה תפקודית ברשתות קישוריות בקנה מידה גדול. רשתות אלה והקשרים ביניהם, מבשילים לאורך ילדות וכל הדרך לבגרות צעירה. קשרים פחות בוגרים נראו בין רשתות מוח השולטות במחשבה פנימית מכוונת (כגון חלימה בהקיץ) ורשתות המאפשרות לאדם להתמקד במשימות חיצוניות מכוונות. עיכוב בפיתוח הקשרים קשור מאוד בהתנהגויות שהן הסימפטומים של הפרעת קשב, ועשוי לעזור להסביר מדוע אנשים עם הפרעת קשב מוסחים בקלות או מתקשים להישאר ממוקדים. ילדים ובני נוער עם הפרעות קשב וריכוז, מפגרים אחרי ילדים אחרים בני אותו הגיל באיזה מהירות המוח שלהם מייצר קשרים בתוך ובין רשתות המוח. הממצאים החדשים משתלבים היטב עם מה שחוקרים אחרים מצאו על ידי בחינת המבנה הפיזי של מוחם של אנשים עם ובלי ADHD בדרכים אחרות. מסקנות החוקרים: "אנחנו מתעניינים בהבנת המנגנונים העצביים של ADHD בתקווה שנוכל לתרום לאבחנה וטיפול טובים יותר, אולם טרם הגענו לנקודה זו". מאידך, יש רופאים הטוענים שמחקרים אלה עדיין בתחילתם ואינם ברורים דיים. העובדה, שאינם מהווים כלי אבחוני להפרעת קשב, לכן גם אינם יכולים לתת תוקף לאבחנת ADHD.
מחקר שנעשה באוניברסיטת בן-גוריון בבאר-שבע, שבוצע בשיתוף חוקרים מאוניברסיטת קרנגי-מלון בפיטסבורג, ניתח באופן מעמיק סריקות MRI של המוח, והעלה כי בניגוד לתפיסה הקיימת, לא נמצאו הבדלים משמעותיים במבנה המוח אצל מי שסובלים מאוטיזם. המחקר מצא, שאנטומיה של המוח אצל ילדים (מעל גיל 6) ומבוגרים (עד 65) הסובלים מהפרעה בספקטרום אוטיסטי, אינה שונה מהותית מאלו שאינם סובלים מאוטיזם. לדעת החוקרים "המחקר סותר השערות קודמות הטוענות שאוטיזם קשור להבדלים במבנה המוח, כמו נפח המוח, עובי קליפת המוח, או גודלם של אזורים ספציפיים בו. התוצאות שהושגו במחקר מרמזות באופן ברור כי אוטיזם אינה תסמונת הנובעת מפתולוגיה אנטומית ספציפית, ולכן מדענים לא יוכלו להסתמך על אנטומיה בלבד כדי להסביר או לזהות את המנגנונים העומדים מאחורי תסמונת אוטיזם (ASD). הסברים מורכבים יותר, הכוללים שילוב של מדדים אנטומיים עם מדדים תפקודיים וגנטיים הם כנראה הכיוון".
מחקר יוצא דופן, היות שתוצאותיו סותרות ההנחות הרווחות ממחקרים רבים של השנים האחרונות בתחום זה. אני נוטה לקבל את תוצאותיו. להערכתי אתיולוגיה הגנטית היא הגורם העיקרי והמדדים האנטומיים אינם משמעותיים מכדי שנוכל כיום לקחת אותם בחשבון. היום עדיין אינו קרוב (כפי שטוענים חוקרים אופטימיסטים) שבו נוכל לאבחן באמצעות fMRI את האוטיזם (ASD), הפרעת קשב (ADHD), והפרעות נפשיות אחרות. מכיוון שגם כיום שתי התסמונות עדיין אינן ברורות לחלוטין, וגם הן משיקות וחופפות בסימפטומים ובקשיי תפקוד אחת ברעותה.
מאז שהועמדו לרשות החוקרים בדיקות הדמיית מוח פונקציונלית (fMRI), ביצעו מדענים רבים בשנים האחרונות מחקרים ועוד יבוצעו רבים נוספים, על אלפי ילדים עם אוטיזם, הפרעת קשב, והפרעות נפשיות אחרות. במחקרים אלה מנסים לבחון, למדוד ולהעריך בטכנולוגיות שונות (בעזרת fMRI ומחשוב מתקדם), את רשתות המוח וקישוריות שלהן, על מנת להבין את תפקודיי המוח, בציפיה שיבהירו אם ניתן לאפיין תסמונות כמו ASD, ADHD ואחרות, בעזרת אבחון ליקוי, עיכוב, ופגיעה בהתפתחות רשתות מסוימות במוח. ישנה התקדמות איטית בתוצאות מחקרים, אולם סמן ביולוגי-נוירולוגי שמייחד תסמונות כמו ASD, ADHD טרם נמצא, ולהערכתי לא יימצא בקרוב. מכיוון, שתסמונות והפרעות נפשיות שונות, עדיין אינן ייחודיות באפיוניהן, והסימפטומים שלהן משותפים וחופפים בין ההפרעות, ללא הבדלים משמעותיים. אם נצליח לפענח סמן ביולוגי, נוירולוגי ייחודי לכל הפרעה, אז תיקבע חלוקה שונה של ההפרעות הנפשיות וצמצום מספרן, אשר תהיה שונה מזו שנהוגה כיום לפי DSM-5 . להערכתי ימים אלה אינם קרובים.
הוויכוח אם הפרעת קשב קיימת, או לא, יימשך ללא יכולת לפענח זאת בשנים הבאות. בשלב זה עלינו להתעלם מהוויכוח ולעשות את הדברים החשובים לילדים, לבחון ולכלכל צעדינו במיומנות רפואית ראויה, ולהתמקד במשימה העיקרית, ולהותיר את ההפרעה בשכיחות הגיונית וסבירה של 3% עד 5% מתלמידי בי"ס, ולא להיגרר למתווה אמריקאי עם שכיחות הפרעה וטיפול בה ב- 15%- 20% מתלמידים וסטודנטים. בישראל אנו נוסקים באחוזי אבחון וטיפול בהפרעה, בעקבות האמריקאים, בניגוד מוחלט למדינות אירופה, אצלם שכיחות ההפרעה נעה בין 2%-4% מילדי ביה"ס. יש מומחים הטוענים שטיפול יתר שלא לצורך, עלול לגרום לנזקים גופניים ונפשיים עתידיים, שעדיין איננו יכולים לחזותם.
מחקרים מדנמרק מציינים ש- 67% מילדי ADHD בדנמרק, יש הפרעה נפשית נלווית לפחות אחת או שתיים, וזו מהות הפרעת הקשב (ADHD) הקלסית, כפי שהוגדרה עד לפני 15 שנים. ברור מדוע בכל מדינות סקנדינביה, וגם בחלק ממדינות מערב אירופה המתקדמות במערכות חינוך מתאימות, ברווחה ושוויון, רק 2% – 4% מילדים עד גיל 18 מאובחנים ומטופלים עם הפרעת קשב, ואילו היתר עם לקויות/קשיים בלמידה מטפלים בהצלחה במערכות חינוך מצויינות. אצלנו בארץ זה לא קורה, לכן שכיחות ADHD מוערכת בין 15%- 20%. מצב גרוע ומדאיג בהיבט בריאות הציבור, שאף עלול להחמיר, ולהגיע למצב שאחד מכל 4 תלמידים יאובחנו עם הפרעת קשב (ADHD) ויקבלו טיפול תרופתי שלא לצורך. בארץ, חייבים למנוע זאת בנקיטת צעדים מתאימים, ע"י הפעלת תכנית שתרכז תארגן ותפקח על תהליכי אבחון ADHD בילדים, ובכך יימנעו אבחוני יתר לא נכונים ולא נחוצים, כדי להפחית אבחוני ADHD ו"שכיחותה" בארץ עד למקסימום 5% מתלמידים. זה יכול להתבצע ע"י עבודה קלינית משותפת במרפאות קהילה של רופאי ילדים ופסיכיאטרים לילד, לאבחון וטיפול ב ADHD.
מחקרים מראים עלייה מדאיגה בשימוש בתרופות לטיפול ב ADHD כמו סטימולנטים: מתילפנידאט ואמפטמין, בקרב תיכוניסטים וסטודנטים מארה"ב וקנדה, והסיכונים הכרוכים בזה. "סטודנטים רבים מאוניברסיטאות יוקרתיות בקנדה לא רואים שימוש בממריצים לרעה וכרמאות – 18% משתמשים בממריצים כדי לסייע להם בלימודים". "שימוש לרעה בתרופות מרשם בקרב סטודנטים בארה"ב – סטודנטים אומרים שקל למצוא בקמפוס תרופות ממריצות". "נערים בארה"ב מתחילים להשתמש לרעה בתרופות ממריצות מוקדם יותר ממה שחושבים". "זו העת להתמודד עם שימוש פסול בסטימולנטים (ממריצים) בקרב סטודנטים בקנדה". "שימוש בתרופות אלו עלול לגרום לתופעות לוואי מסוכנות, כולל סיכונים: להתמכרות ולהיות תלותיים לתרופות שהושגו שלא כדין, הזיות, התאבדות או מוות פתאומי."
המלצותיי למניעת הסחף בגידול אחוז המאובחנים ומטופלים בקרב התלמידים בארץ
–> תכנית ארצית שתרכז תארגן ותפקח על תהליכי אבחון ADHD בילדים. במסגרות קופות חולים, הפעלת מרפאות קהילה של רופאי ילדים עם פסיכיאטרים לילד, לאבחון וטיפול בהפרעת קשב ונלוותיה.
–> בי"ס יימנע מלשלוח ילד עם לקויות למידה ברורה (ניתן לקבוע זאת גם ללא אבחון דידקטי, אם ילד בכיתה א'-ג' בבי"ס יסודי מתקשה באחד או יותר ממקצועות בסיס אלה: כתיבה, קריאה, הבנת הנקרא, וחשבון), כדי שיאובחן עם הפרעת קשב ושיטופל עם ריטלין, מה שקורה כיום לצערנו לעיתים קרובות. תפקידו וחובתו של בי"ס המכיר היטב את קשיי הילד בלימודים, לתת לו עזרה בלימודים בהתאם לצרכיו (הוראה מתקנת, מורת שילוב, פרטני) ו/או להתאים לו מסגרת לימודית מתאימה כמו כיתה קטנה.
–> למנוע שילד עם לקויות/קשיים בלמידה וקשיי קשב רגילים (נורמליים), "יוסב" ע"י מחנכים, פסיכולוגים ורופאים לאבחנת הפרעת קשב, שלצידה טיפול תרופתי עם פסיכוסטימולנטים.
–> אין שום צורך בבדיקה ממוחשבת (טובה, מוקסו ועוד) כדי לאבחן הפרעת קשב – נוהג שהשתרש רק בארצנו. בדיקות אלה אינן מתאימות, מיותרות ומטעות את הרופאים. לכן לא נכון שרופא ימליץ לבצע בדיקה כזו ויסתמך עליה. גם בדיקות אלה גורמות לאבחון יתר ולטיפול יתר.
–> למנוע מחברות תרופות שיווק אגרסיבי במדיה והשפעה בלתי אובייקטיבית בכינוסים רפואיים. להקפיד על אתיקה רפואית, בקשרי רופא עם חברות תרופות (עבודה, ייעוץ וכדומה), ולהצהיר בגילוי נאות בהרצאות לרופאיםבכינוסים רפואיים, על קשרים עם חברות תרופות.
Sun, Sep 10, 2017 at 11:22 AM ד"ר עודד וגנר:
תודה לד"ר ענתבי על התייחסותו הקולעת כתמיד. אבחון היתר הוא ממש מכת מדינה.
קשה להתמודד עם זה, ועפ"י התרשמותי זה פוגע לא רק במאובחני השווא אלא גם בחולים האמיתיים, כאשר על כל ילד עם ADHD יש עוד 3 מאובחני שווא, המערכות כבר לא יודעות איך לתפקד עם ה ADHD האמיתיים, איך לסייע וכו'. ולכן כל ההתייחסות נעשית שטחית יותר. יחסי ציבור סופר מעולים של מבחני קשב ממוחשבים, בעיקר MOXO, נותנים boost רציני לתופעת אבחון היתר.
הרבה ילדים נשלחים מביה"ס ל MOXO, לדעתי יש להגביל את ההפניה ל MOXO/TOVA וכו' לרופאים מורשים (אותה הרשאה כמו לטיפול: נוירולוגים, פסיכיאטרים, רופאים התפתחותיים, רופאי ילדים מורשים), ורק לאחר בדיקת רופא. אפשר לעשות זאת בקלות אם השתתפות הביטוחים המשלימים תהיה מותנית בהפניה מהנ"ל.
ד"ר עודד וגנר, מומחה ברפואת ילדים.
Friday, September 08, 2017 3:15 PM ד"ר שלומי ענתבי:
לאחרונה הועלו ע"י חברים מספר סוגיות בנושא הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD), וראוי להעיר תגובתי עליהן:
א. באשר לכתבה בעיתון ידיעות אחרונות – ככלל, אין לצפות לשום דבר מועיל רפואית מכתבות "רפואיות בעיתונים", וודאי שאין להסיק מהן דבר. באשר למהות העניין בשאלת אבחון וטיפול יתר בהפרעת קשב (רק בישראל וארה"ב שכיחותה 15% – 20% בתלמידים עד גיל 18 שנים, בעוד במדינות כמו צרפת בריטניה וסקנדינביה 3% – 4%), דבר הנובע מזילות בהגדרת הפרעת קשב וממערכת חינוכית שאינה מפותחת ומתקדמת, בלתי ראויה וכושלת, שלא כמו בארצות הנ"ל. דנתי רבות בסוגיה זו באתרי .
ב. איני ממליץ להמשיך ולהיסחף ולטפל במבוגרים מעל גיל 75 שנה שפרשו כבר מעבודתם, בטיפול תרופתי עם סטימולנטים (מתילפנידאט ואמפתמין) למניעת נפילות. לא ממליץ להסתמך על מחקרים בודדים שנעשו עד כה. מה עוד, שקשישים נוטלים מספיק תרופות הנחוצות להם ולא צריך להכביד עליהם עוד.
ג. לא ממליץ לרופאים המטפלים בהפרעת קשב להשתמש באפליקציה לחישוב מינוני תרופות במעבר בין תרופות. ככלל, גם כשעוברים לתרופה אחרת, רצוי להתחיל במינון נמוך הדרגתי ולא לתת מינון שווה ערך למינון התרופה האחרונה שנלקחה. ויש להעלות את המינון בהדרגה תוך מעקב רפואי אחר שיפור הסימפטומים. וכידוע לכל ילד יש להתאים מינון התואם לו אישית.
איחולי שנה טובה בריאה ומבורכת לכולם. ד"ר שלומי ענתבי.
Thu, Sep 14, 2017 at 3:33 PM רופא ילדים מומחה ד"ר גיא טל :
שלומי היקר, אין ספק שאתה צודק ב 1000 אחוזים.
נכנס אלי למרפאה בחור עם עשרות מרשמי ריטלין. מה זה שאלתי בתמימות? ענה שאלה מרשמים של בחורים בישיבה. כמה מהם עם בעית קשב שאלתי? ענה 80-90% איך שאלתי? פשוט מאוד ענה. הפסיכיאטרית מגיעה כל 3 חודשים לבדיקה באופן פרטי. הרב רוצה שהתלמידים יקבלו ריטלין. אני מניח שאתם מספיק נבונים להשלים. כמובן שלא נתתי לו כלום. מה גם שהסתבר שכבר לקח ריטלין על אותם מרשמים פרטיים מרופאים אחרים. תמשיך באמירת האמת שלומי. כולנו בשטח יודעים בדיוק מה קורה. כלומר אלה מאיתנו שרוצים. ד"ר גיא טל.
2017-09-14 14:16 ד"ר שלומי ענתבי:
מי שמתכחש לקיומו של אבחון יתר בארץ של הפרעת קשב והיפראקטיביות (15% עד 20% בתלמידים וסטודנטים בשכבות סוציואקונומיות ממוצעות ומעלה), או שאינו מכיר דיו ולא מעורה בתחום זה, או שמא עוצם עיניו ואוטם אוזניו לקורה ומתרחש סביבנו, בעוד הדבר ברור וידוע ומוכר לכולם. מצער שבעל תפקיד ציבורי ברפואת ילדים שתפקידו (בין היתר) לבקר ולפקח, לשפר ולהסדיר בעיית אבחון יתר של הפרעת קשב בילדים וטיפול עם פסיכוסטימולנטים כשהדבר אינו הכרחי – מתכחש וטוען "שהבעיה לא ברורה" וממליץ לחכות…
באשר לבדיקות הממוחשבות הבעתי לא פעם בפרוט את עמדתי. גם באשר להנחיות שהתפרסמו בדבר בדיקות ממוחשבות הבעתי את דעתי באתרי, כי שימוש בבדיקות ממוחשבות מרבה אבחונים מיותרים, מטעה רופאים ומטפלים, ומכשילם במתן טיפולים תרופתיים שאינם נחוצים.
כיום במציאות, רבים מדי הם אלה השולחים לבדיקות ממוחשבות. יום יום ילדים רבים מגיעים אלי להתייעצות שהטיפול בהם לא הצליח, לאחר שנשלחו דווקא ע"י רופאים מומחים לביצוע בדיקה ממוחשבת, שרק על סמך תוצאותיה קבעו את האבחנה והחלו בטיפול תרופתי ללא אבחון קליני. אגב, אני מאבחן ומטפל באלפי ילדים נערים ובוגרים בהצלחה רבה ואף פעם לא הפנתי לבדיקה ממוחשבת, וגם אם באו אלי עם הבדיקה לא התייחסתי אליה.
שנה טובה ובריאה, שלומי ענתבי.
Sunday, September 10, 2017 2:51 PM רופא ילדים מומחה:
לא ברורה הבעיה: קיימים נהלים ברורים לאבחון הפרעת קשב בקרב ילדים, כולל הגדרה מי רשאי לאבחן הפרעת קשב בקרב ילדים. (הנהלים צורפו במייל הקודם ). הרופאים אמורים להכיר את ההנחיות , כנ"ל הצוותים בבתי הספר. אני מניח שכמו בתחומים אחרים הביצוע אינו מושלם, ולא תמיד מתבצע לפי הספר. בכללית עוסקים בכך ומשתדלים לחדד הנחיות ולבקר את הביצוע. לגבי הערות על אבחון יתר: אני מציע לכל הכותבים צניעות- הנושא קשה לבדיקה, ועד שלא תתבצע בדיקה כנדרש- לא נתן לקבוע האם יש אבחון יתר. רופא ילדים מומחה.