האם הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) עלולה להיגרם ע"י הפרעות שינה שנובעות מאי איזון בקצב השעון הביולוגי? לאור הגילויים של זוכי פרס נובל לרפואה 2017

האמנם ADHD זו באמת בעיה שינה?

?Is ADHD really a sleep problem

 Sandra Kooij, Associate Professor of Psychiatry at Amsterdam University, Conference of European College of Neuro-psychopharmacology in Paris, September 4, 2017

כ-75% מילדים ומבוגרים עם הפרעות קשב והיפראקטיביות (ADHD) סובלים גם מבעיות שינה, אך עד כה נחשבו כנושאים נפרדים. כעת במחקר עדכני, מדענים מציעים תאוריה חדשה שאומרת כי הרבה מסימפטומים של ADHD נובעים למעשה מחוסר שינה בגלל אי איזון בשעון הביולוגי.
מחקרים מקיפים רבים מראים כי אנשים עם ADHD נוטים להפגין גם בעיות שינה. במחקר זה לקחו קשר זה לצעד הגיוני הבא שנמצא בסקירת כל העבודות, שהוביל את החוקרים לומר כי על סמך הראיות הקיימות, זה נראה מאוד כמו הפרעות קשב וריכוז ובעיות שינה במהלך היממה שמשולבות ברוב החולים. מאמינים שבגלל הפרעות שינה, בקצב מחזוריות היום והלילה, העיתוי של תהליכים פיזיים מופרע, לא רק של שינה, אלא גם של טמפרטורה, דפוסי תנועה, עיתוי של ארוחות, ועוד. אם בודקים את הראיות, זה נראה יותר כזה ש-ADHD וחוסר שינה הם שני צדדים של אותו מטבע פיזיולוגי ומנטאלי.
75% מחולי ADHD, בשלב שינה פיזיולוגית שבו אנשים מציגים סימנים פיזיולוגיים הקשורים לשינה, כמו שינויים ברמת הורמון שינה מלטונין, ושינויים בשינה הקשורים בתנועה, מתעכבים ב-1.5 שעות. שינויים בטמפרטורות הליבה של הגוף הקשורים בשינה מתעכבים גם (משקף שינויים ברמת מלטונין). הפרעות שינה קשורות לADHD כולל תסמונת חסר מנוחה של הרגל (restless-leg syndrome), דום נשימה בשינה, הפרעות בקצב מחזור היממה, ותסמונת שלב השינה המאוחרת (the delayed sleep phase syndrome). אנשים עם הפרעות קשב וריכוז מראים לעתים קרובות יותר ערנות בערב, וזה ההיפך ממה שנמצא באוכלוסייה הכללית. לסובלים רבים כאלה מועיל לקחת מלטונין בערב או טיפול אור בהיר בבוקר, שיכול לעזור לאפס את קצב היממה.
מחקרים שנעשו לאחרונה הראו כי כ-70% מחולי ADHD הבוגרים מראים רגישות יתר של העיניים לאור, מה שמוביל רבים ללבוש משקפי שמש במשך תקופות ארוכות במהלך היום, דבר שעשוי לחזק את הבעיות הקשורות לקצב היממה. שינה מאוחרת כרונית מובילה לחסר שינה כרוניים, הקשורים להשמנת יתר, סוכרת, מחלות לב וכלי דם, וסרטן. מפל זה של השלכות בריאותיות שליליות עשוי להיות בחלקו ניתן למניעה על ידי איפוס קצב השינה.
המחקר יימשך כדי לאשר את הקשר הפיזי-נפשי הזה ע"י מציאת סמנים ביולוגיים, כגון: רמות ויטמין D, רמת סוכר בדם, רמות קורטיזול, לחץ דם לאורך 24 שעות, השתנות קצב הלב וכן הלאה. אם החיבור יאושר, תעלה שאלה מסקרנת: האם ADHD גורם להפרעות שינה? או שמא חוסר שינה גורם להפרעות קשב וריכוז, אם כן, ייתכן שנוכל לטפל בהפרעות קשב וריכוז מסוימים על ידי שיטות לא תרופתיות, כגון שינוי דפוסי אור או שינה, ולמנוע את ההשפעה השלילית של חסר שינה כרונית על הבריאות. אין טענה שכל הבעיות של ADHD קשורות לדפוסים היומיים האלה, אבל נראה יותר ויותר שזה מרכיב חשוב.
ביקורת על המחקר מפרופ' אנדרס רייף, מבית החולים האוניברסיטאי פרנקפורט, שלא היה מעורב במחקר, אמר כי הפרעת קשב (ADHD) זו קבוצה של סימפטומים התנהגותיים עם רקע נוירוביולוגי, הכוללים חוסר תשומת לב, היפראקטיביות, תנודות במצב רוח ואימפולסיביות. ADHD הוא תורשתי מאוד, ומספר הבדלים בנפח המוח ובפונקציות שלו, הוצגו לעומת קבוצות ביקורת. הסימפטומים של ADHD נוטים להופיע בגיל צעיר, ועשויים לבלוט יותר כאשר נסיבות הילד משתנות, כמו כאשר הם מתחילים ללמוד. רוב המקרים מאובחנים כאשר הילדים בגיל 6-12 שנים, אך ADHD מזוהה יותר ויותר בקרב מבוגרים ואנשים מבוגרים, מאחר והפרעת קשב וריכוז יכולה להימשך לאורך החיים. לאנשים עם ADHD יש לעיתים קרובות בעיות נוספות,כמו הפרעות שינה, מצבי רוח וחרדה. 2% עד 5% מהילדים, בוגרים ומבוגרים סובלים מ- ADHD.
הפרעה לקצב היממה, עשויה בהחלט להיות מנגנון ליבה ב-ADHD, ולקשר בין ADHD למחלות נפש אחרות כמו דיכאון, הפרעה דו קוטבית. אך גם מעבר לשיקולים פתו- פיזיולוגיים אלה, בעיות שינה וחריגות במקצב היממה הן בעיה קשה במטופלים רבים, המשפיעים רבות על חיי החברה שלהם. נדרש מחקר נוסף על קשרי הגומלין בין ADHD לבין "השעון הפנימי" שזה רלוונטי מאוד לשיפור חייהם של חולים ולשפוך אור על מנגנון המחלה של ADHD.
הערותיי :    
מחקר המשתדל להאיר היבט נוסף על הקשר בין הפרעת קשב והיפראקטיביות להפרעות שינה, אולם מסקנותיו עדיין אינן מבוססות דיין. דנתי רבות באתרי בקשר הזה –> הפרעות שינה והפרעות קשב
אמנם יש קשר הדוק ויחסי גומלין הדדיים בין הפרעות שינה והפרעות קשב, אולם קשה מאד להעריך שהפרעות שינה גורמות להתפתחות הפרעת קשב ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) האמיתית הקלסית, אשר במהותה זו בעיית התנהגות המלווה בשני שליש מהמקרים בהפרעות נפשיות שונות כמו חרדה, דיכאון ושינויי מצב רוח. מאידך הפרעות שינה בקצב השעון הביולוגי ביממה – עלולות בהחלט לגרום לסימפטומים של קשיים בקשב ריכוז תשומת לב וקשיי למידה ופחות הצלחה בהישגים באקדמיה – שוודאי לא ניתן להגדירם וגם לא נכון רפואית לאבחנם כהפרעת קשב (ADHD). אולם בפועל כשני שליש מהמאובחנים בישראל עם ADHD/ADD הם כאלה, וזו אחת הסיבות שבישראל שכיחות האבחנה היא גבוהה של 10%-15% (פי שניים- שלוש מהמקובל בעולם פרט לארה"ב), מה שגורם לאבחון יתר ומתן טיפול תרופתי מיותר.
הקשר בין סטייה מתמשכת בקצב השעון הביולוגי שלנו – להפרעות שינה – להפרעות קשב וריכוז (ADHDׂׂ) – ולפרס נובל לרפואה לשנת 2017 :
בימים אלה הוכרזו 3 חוקרים אמריקאים fזוכים בפרס נובל לרפואה: ג'פרי הול (72) מאוניברסיטת מיין, ומייקל רוזבש (73) מאוניברסיטת ברנדיס, ומייקל יאנג (68) מאוניברסיטת רוקפלר בניו-יורק – בזכות תגליתם פורצת הדרך שהביאה לפתרון להבנת השעון הביולוגי של צמחים, בעלי חיים ובני אדם, שמתאימים את קצב השעון הביולוגי שלהם כך שהוא מסונכרן עם תנועתו של כדור הארץ לשעות היום והלילה.  השעון הביולוגי פועל בדייקנות יוצאת דופן ומסדיר תפקודים קריטיים כמו התנהגות, רמות הורמונים, שינה, טמפרטורה, חילוף החומרים בגוף, ומצב הרוח שלנו.  אנו מרגישים טוב כאשר יש התאמה בין הסביבה החיצונית לבין השעון הביולוגי הפנימי, וכאשר יש חוסר איזון – אי התאמה בין אורח החיים שלנו לבין קצב השעון הביולוגי הפנימי – אנחנו מרגישים שלא בנוח. כאשר יש אי התאמה מתמשך, הדבר עלול לגרום להתפרצות של מחלות כמו דיכאון, בולמיה, בעיות שינה, הפרעת קשב וריכוז, אלצהיימר, הפרעה בקצב הלב שגורמת להתקף לב.
האם בזכות תגליות חוקרי פרס נובל לרפואה 2017 – נוכל להוכיח בעתיד שהפרעת קשב (ADHD) עלולה להיגרם ע"י הפרעות שינה מחוסר איזון בקצב השעון הביולוגי? ימים יגידו. כיום עדיין אני מחזיק בהערכתי שהגורם גנטי משפחתי הוא המכריע להתפתחות ADHD. 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s