ציוצים בטוויטר מגלים הרבה כיצד החיים של חולי ADHD נראים
אנשים עם הפרעת קשב ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) נוטים לצייץ בטוויטר באמצעות מילים כמו "שונא" או "מאוכזב", הודעות קשורות לחוסר מיקוד, חוסר ברגולציה עצמית, אי הכוונה וכישלון, וביטויים של תשישות נפשית, פיזית ורגשית. זה מביא להבנה טובה יותר של הפרעת קשב וריכוז שיכולה לעזור לרופאים לטפל ביעילות רבה יותר בחולי ADHD. ויסייע לענות על השאלה מה יכול טוויטר לחשוף על אנשים עם הפרעת קשב – ADHD.
זאת על פי מחקר שפורסם לאחרונה ב- Journal of Attention Disorders (נובמבר 2017) ע"י אוניברסיטת פנסילבניה ארה"ב בראשות החוקר Sharath Chandrag Guntuku .
ציוצים בטוויטר מראים הרבה כיצד החיים של חולי ADHD נראים. נתוני טוויטר עשויים לספק רמזים כדי לסייע בטיפולים יעילים יותר. במדיה חברתית, בה אדם מפרסם את מצבו הנפשי באופן חופשי ואז מקבלים תובנות רבות מה אנשים אלה עוברים,שנדיר נתקלים בהם במרפאה. בפגישות קצרות של 30 או 60 דקות עם מטופלים, רופאים אינם יכולים לקבל כל הביטויים של מצבי ADHD, לעומת זאת במדיה חברתית מקבלים את הספקטרום המלא.
החוקרים פנו ל Twitter כדי לנסות להבין כיצד אנשים עם ADHD מקדישים זמנם לדבר על הכול. הם אספו 1.3 מיליון ציוצים זמינים לציבור שפורסמו ע"י 1,400 שדיווחו על אבחנה עצמית של ADHD, בהשוואה לקבוצת בקרה מקבילה שתאמה הקבוצה המקורית בגיל, מין ומשך פעילות חברתית הכוללת במדיה. לאחר מכן הריצו מודלים הבוחנים גורמים כמו אישיות, ותדירות פרסום.
חלק מהממצאים עולים בקנה אחד עם מה שכבר ידוע בספרות על ADHD, כמו, בציוצים במדיה חברתית בקבוצת הניסוי דיברו לעתים קרובות על שימוש במריחואנה למטרות רפואיות, שזה משהו שרואים גם בקליניקה בשיחות עם חולי ADHD. החוקרים מצאו גם כי אנשים עם ADHD נטו לכתוב הודעות הקשורות עם חוסר במיקוד, חוסר ברגולציה עצמית, אי הכוונה וכישלון, כמו גם ביטויים של תשישות נפשית, פיזית ורגשית. לעתים קרובות הם השתמשו במלים כמו "שנאה", "אכזבה", "זעקה" ו"עצבות "בתדירות גבוהה יותר מקבוצת הביקורת ולעתים קרובות מתפרסמת בשעות היום שבהן רוב האנשים ישנים, מחצות עד 6 בבוקר. אנשים עם ADHD חווים יותר תנודתיות במצב רוח ושליליות יותר, ונוטים להיות עם בעיות בויסות עצמי. זה יכול להסביר באופן חלקי מדוע הם נהנים לכתוב משוב מהיר במדיה חברתית. ציוץ מתוזמן היטב או מסקרן יכול להניב תגובה חיובית בתוך דקות, דבר המניע את המשך השימוש המקוון לפורקן.
באמצעות מידע שנאסף ממחקר זה ואחרים, החוקרים מתכננים לבנות אפליקציות ספציפיות המציעות תובנה למספר מצבים, כולל ADHD, מתח, חרדה, דיכאון והתמכרות לאופיואידים. הם שואפים לגרום להבנת היבטים של אנשים, את האישיות שלהם או עד כמה קשה ADHD שלהם, כמו גם מה מעורר סימפטומים מסוימים. האפליקציות (היישומים) יכללו גם מיני התערבויות. המלצה למי שמתקשה לישון היא לכבות את הטלפון שעה לפני השינה. אם חרדה או מתח הוא הגורם העיקרי, היישום עשוי להציע תרגיל קל כמו לקיחת נשימה עמוקה, ולאחר מכן לספור עד 10 ובחזרה לאפס.
אלה שנוטים לבעיות ומצבים רפואיים, מעשים ודברים מסוימים יכולים לאפיין אותם, והרעיון, לעזור להם לחזור למסלול. להבנה טובה יותר של ADHD יש פוטנציאל לעזור לרופאים לטפל בחולים אלו בהצלחה רבה יותר, אבל למידע זה גם יש גם צד שלילי: זה יכול לחשוף היבטים של אישיותו של אדם שלא במתכוון, פשוט על ידי ניתוח דבריו שפורסמו בטוויטר.
החוקרים מודעים למגבלת המחקר, שחלוקת 50-50 של משתתפי המחקר לאלה עם ADHD ולאלה שאינם עם ADHD אינו האמת בחיים; כ-8% מהמבוגרים בארה"ב סובלים מהפרעה, על פי המכון הלאומי לבריאות הנפש, ואנשים שהשתתפו במחקר זה דיווחו על אבחנה של ADHD, ולא תמיד קביעה כזו, באה על סמך אינטראקציה עם רופא או רשומה רפואית.
למרות מגבלות אלה, החוקרים טוענים שלמחקר יש פוטנציאל חזק לסייע לרופאים להבין ביטויים שונים של ADHD, וניתן להשתמש בו ככלי משוב משלים כדי לתת לחולי ADHD תובנות אישיות.
הערותיי: או קיי, דברים ברורים וניכרים היטב בניסיון עבודה הקלינית, גם ללא מחקרים כאלה המוכיחים זאת. התנהלויות והתנהגויות שונות ואף הקלות ביותר שביניהן חושפות לעיניים מנוסות את קיומה של הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD). גם תמונת פנים וביחוד מראה העיניים חושף בפני לא רק הפרעת קשב אלא גם חרדה ודיכאון וגם מאפיינים של אמינות אינטליציה ויצירתיות מחד, וערמומיות שקר רמאות והתמכרויות לחומרים ממכרים, מאידך. להערכתי, הדרך סלולה לסטרט-אפ בתחום זה.
נ.ב. אכן לאחרונה נחשפנו לאנשים "ידוענים" מהארץ ומהעולם הנוהגים לצייץ לעיתים תכופות בטוויטר ומגלים בפנינו (גם בהתנהלותם ללא ציוצים) את מאפייניהם עם הפרעות נפשיות כמו ADHD חמור מלווה בהפרעות נפשיות נלוות, וקרוב לוודאי זקוקים לטיפול רפואי, שכנראה אינם מקבלים.