מה קורה במוח אנשים בריאים הצורכים פסיכוסטימולנט, ומדוע הם אוהבים התרופה?

תרופות להפרעות קשב והיפראקטיביות (ADHD) מגבירות גלוטמט במוח, וגורמות לרגשות חיובים אצל אנשים בריאים

ADHD drugs increase brain glutamate, predict positive emotion in healthy people. Psychostimulant drug effects on glutamate, Glx, and creatine in the anterior cingulate cortex and subjective response in healthy humans, Tara L. White, Chicago Brown University Neuropsychopharmacology, 14 March 2018

ממצאי מחקר חדש מראים רמזים על השפעה של שימוש לרעה בפסיכוסטימולנטים על מוח בריא, ורמז לקשר לא ידוע בין גלוטמט למצב הרוח. במחקר החדש השתמשו ב-MRI כדי להראות כיצד תרופות להפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) משפיעות על מוחם של אנשים בריאים. המחקר מצא כי תרופות פסיכוסטימולנטים היו קשורות עם עליית מתח של נוירוטרנסמיטר גלוטמט באזורי מפתח של המוח. עלייה של נוירוטרנסמיטר גלוטמט היתה קשורה לדיווחים על רגשות חיובים.
ממצאי המחקר שפורסמו בכתב עת Neuropsychopharmacology, לא רק מספקים רמזים על האופן שבו תרופות אלו משפיעות על מוח בריא, אלא גם מרמזים על קשר שטרם התגלה בין גלוטמט למצב רוח. זו פעם ראשונה שהוכחה עליית גלוטמט במוח כתגובה לתרופות פסיכוסטימולנטיות ל- ADHD. הממצא חשוב כי גלוטמט הוא נוירוטרנסמיטר ראשי האחראי לעורר רגשות במוח, ומשפיע גם על למידה וזיכרון. ומעניין, שהעלייה בגלוטמט חזתה את גודל ומשך התגובה הרגשית החיובית לתרופה. בהתחשב בעיתוי השפעות אלה- השפעת גלוטמט מגיעה קודם, ורגש חיובי מגיע לאחר מכן-זה יכול להצביע על קשר סיבתי בין גלוטמט לרגש חיובי, ולא רק אפקט סמים אלא איך רגש חיובי עובד בבני אדם. 
השפעות פסיכוסטימולנטים על המוח: מיליוני ילדים ברחבי ארה"ב לוקחים תרופות מרשם לטיפול ב-ADHD. אולם בנוסף לשימוש שנקבע, קיים שוק שחור משגשג בתרופות אלה, כשאנשים צעירים משתמשים בהם כדי לשפר תפקודים בתשומת הלב, במצב הרוח, והביצועים בעבודה ובבית ספר ואקדמיה. עם זאת, מעט ידוע על ההשפעות של תרופות אלו על מוחות בריאים.
במחקר חדש זה, אנשים נבדקו לראשונה על הבריאות הנפשית והפיזית ולאחר מכן עברו סריקות ספקטרוסקופיות ב-MRI שנועדו לגלות את הריכוז של תרכובות עצביות באזורים ספציפיים במוחם. מהספרות הרפואית על פסיכוסטימולנטים, החוקרים הסתכלו בקורטקס סינגולארי הקדמי, שהוא אזור מוקד הפעילות במוח המחבר בין רשתות מוח מרובות המעורבות ברגשות, בקבלת החלטות, ובהתנהגות. גלוטמט הוא נוירוטרנסמיטר שופע ביותר במוח,ותפקידו בלמידה וזיכרון מבוסס היטב. קשר פוטנציאלי בין גלוטמט למצב הרוח יהיה ממצא חדש.
החוקרים מצאו כי שתי תרופות לטיפול בהפרעות קשב:  D-amphetamine, ו-Desoxyn Methamphetamine Hydrochloride הגדילו באופן משמעותי את כמות הגלוטמט הכוללת בקורטקס הימני אחורי של סינגולת קדמי, גם לאחר בקרה על גורמים מבלבלים אפשריים, כגון נפח החומר האפור באזור. העלייה בגלוטמט במוח ניבאה הן את משך הזמן והן את עוצמת הרגשות החיובים, שנמדדו ע"י דירוגי המשתתפים, אם  "אהבו" התרופה או הרגישו מרוממים (high) לאחר צריכתה.
החוקרים מזהירים כי בעוד שמדובר במחקר מבוקר פלסבו, המחקר מראה רק קשר בין גלוטמט למצב רוח חיובי, ולאו דווקא קשר סיבתי. עם זאת, העובדה כי שינויים במצב הרוח עקביים לאור השינויים בגלוטמט הוא רמז לסיבתיות, אם כי יש צורך במחקר נוסף.
גלוטמט זה נוירוטרנסמיטר שופע ביותר במוח, ואשר תפקידו בלמידה ובזיכרון מבוסס היטב. קשר פוטנציאלי בין גלוטמט למצב רוח יהיה ממצא חדש. זו הפעם הראשונה במחקר, שנראה קשר בין עלייה בגלוטמט במוח לבין עלייה ברגשות החיוביים אצל אנשים בריאים, כאשר שינויים אלה מתרחשים בזמן אמת. זה עשוי לפתוח דרך חדשה לגמרי לחשיבה על רגשות בבני אדם.
במחקר נמצא גם עדות להבדלים בין המינים בהשפעות פסיכוסטימולנטים. נשים במדגם הראו עלייה גדולה יותר בגלוטמט בהשוואה לגברים במדגם. נשים גם הגיבו חזק יותר לתרופת Desoxyn, לעומת d-אמפטמין. הבדל מגדרי עולה בקנה אחד עם מחקרים קודמים בבעלי חיים, אשר מראים יותר תופעות לוואי של תרופות ממריצות בקרב נשים לעומת גברים. ההבדלים בין שתי התרופות מצביעים גם על כך שלתרופות ADHD יכולות להיות השפעות שונות על גלוטמט ותרכובות אחרות במוח. החוקרים ראו שגלוטמט מיוצר חדש, ולא reuptake. הנתונים החדשים יכולים לסייע למדענים להבין טוב יותר כיצד אנשים מגיבים שונה לתרופות, מצויים ברגש חיובי לאורך זמן.
החוקרים מסכמים כי הממצאים הנוכחיים מספקים את הראיות הראשונות בבני אדם ששינויים הגורמים תרופות פסיכוסטימולנטים, בגלוטמט תואמים חוויות סובייקטיביות של חיבת התרופה ואת צריכת הסם הגבוהה בעקבותיה. 

 

 

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s