צריכת קפה ובריאות: סקירת מטה-אנליזות על השלכות בריאותיות מרובות
Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes, Robin Poole, BMJ, 20
כדי להבין טוב יותר את ההשפעות של צריכת קפה על בריאות, צוות בראשות ד"ר רובין פול, מבריאות הציבור באוניברסיטת סאות'המפטון, בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת אדינבורו, ביצעו סקירה של 201 מחקרים עם נתונים מצטברים ממחקרים תצפיתיים, ו-17 מחקרים שאספו נתונים ממחקרים קליניים בכל הארצות וכל המסגרות.
החוקרים אומרים ב- BMJ, כי מהוכחות של מעל 200 מחקרים עולה כי שתיית 3-4 כוסות קפה ביום קשורה לסיכון נמוך יותר למות מוקדם ולחלות במחלת לב מאשר אי שתיית קפה בכלל. שתיית קפה נוטה להועיל לבריאות יותר מאשר לפגוע בו במגוון השלכות בריאותיות, כמו סיכון נמוך יותר לגידולים מסוימים, לסוכרת, למחלות כבד ולדמנציה. עם זאת, הם טוענים כי שתיית קפה בהריון עשויה להיות קשורה בפגיעה, ולהיות קשורה לסיכון מוגבר קטן לשבר אצל נשים.
המחקרים הכלולים בסקירה השתמשו בעיקר בנתונים תצפיתיים, המספקים ראיות איכותיות נמוכות יותר, ולכן לא ניתן להסיק מסקנות מוצקות לגבי הסיבה והתוצאה, אך ממצאי המחקר תומכים ומגבים סקירות אחרות ומחקרים על צריכת קפה. לפיכך החוקרים אומרים, כי למעט תקופת הריון ונשים בסיכון לשברים, שתיית הקפה נראית בטוחה בדפוסי הצריכה הרגילים.
לקפה שהוא אחד המשקאות הנצרכים ביותר ברחבי העולם יכולה להיות תועלת בריאות חיובית. אולם הראיות הקיימות הן באיכות נמוכה יותר במחקר תצפיתי, ולכן יש צורך בבדיקות אקראיות מבוקרות לחיזוק הראיות באשר לתועלת.
שתיית קפה נמצאה קשורה באופן עקבי עם סיכון נמוך יותר למוות מכל סיבות וממחלת לב. עם הירידה הגדולה ביותר בסיכון היחסי למוות בשתיית שלוש כוסות ביום,בהשוואה לאלה שאינם שותים קפה. הגדלת הצריכה ליותר משלוש כוסות ביום לא הייתה קשורה לנזק, אך השפעת התועלת הייתה פחות מובהקת. קפה היה קשור גם עם סיכון נמוך יותר למספר סוגי סרטן, כולל סרטן הערמונית, רירית הרחם, סרטן העור, כמו גם סוכרת סוג 2, אבני מרה, וגאוט (Gout). התועלת הגדולה ביותר נראתה במצב הכבד, כמו שחמת כבד. נראה שיש קשר מועיל בין צריכת קפה ומחלת פרקינסון, דיכאון ומחלת אלצהיימר. היו פחות ראיות באשר להשפעות של שתיית קפה נטול קפאין, אך היו לו יתרונות דומים במספר תוצאות.
רבים המחקרים הכלולים בסקירה מותאמים לגורמים שעשויים להיות קשורים הן לתוצאות בריאות והן לשתיית קפה, כגון עישון. זה לא היה מקיף וכוללני אלא שונה ממחקר למחקר. לכן המחברים אינם יכולים לשלול את ההשפעה של גורמים כאלה על קשר לכאורה של נזק או תועלת.
החוקרים מסכמים כי שתיית קפה "נראית בטוחה בדפוסי הצריכה הרגילים, למעט במהלך הריון ובנשים לסיכון מוגבר לשבר". והם קוראים לבצע ניסויים מבוקרים אקראיים חזקים "כדי להבין אם מפתח האסוציאציות שנצפו הן סיבתיות".
מאמר מערכת של אליסאו גולאר מבי"ס לבריאות ציבור באוניברסיטת ג'ונס הופקינס טוען שלמרות שאנו יכולים להיות בטוחים כי צריכת קפה היא בטוחה בדרך כלל, רופאים לא צריכים להמליץ על שתיית קפה כדי למנוע מחלות, ואנשים לא צריכים להתחיל לשתות קפה מסיבות בריאות. כפי שמראה מחקר זה, אנשים מסוימים נמצאים בסיכון גבוה יותר לתופעות לוואי, ויש "חוסר ודאות משמעותי" באשר להשפעות של כמות גדולה של צריכה. לבסוף, קפה נצרך לעיתים קרובות עם מוצרים עשירים בסוכרים מזוקקים ושומנים לא בריאים "ואלה עלולים לתרום באופן עצמאי לתוצאות בריאותיות שליליות". עם זאת הוא מסכם, שלמרות אזהרות אלה, "צריכת קפה מתונה נראית בטוחה להפליא, וניתן להכליל אותה כחלק מתזונה בריאה של רוב האוכלוסייה הבוגרת".