האם חשיפה לזיהום אוויר במהלך הריון גורמת לסימפטומים של הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) בילדים באירופה?
Air pollution exposure during pregnancy and symptoms of ADHD in children in Europe, Joan Forns, Barcelona Institute for Global Health, Epidemiology, June 25, 2018
הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) עם שכיחות עולמית של 5%, היא הפרעה השכיחה ביותר בילדות. ADHD מאופיינת בסימפטומים של חוסר תשומת לב, היפראקטיביות ואימפולסיביות, שאינם טיפוסיים לגיל הילדות. סימפטומים אלה יכולים להפריע להתפתחות, וקשורים בבעיות אקדמיות בקרב ילדים בגיל בית ספר, כמו גם לסיכון מוגבר לבעיות של התמכרות והתנהגויות מסוכנות.
מחקרים שנעשו לאחרונה הגיעו למסקנה כי חשיפה טרום לידה לזיהום אוויר עלולה להשפיע על התפתחות המוח אצל ילדים, אך הראיות על ההשפעות של זיהום האוויר על תסמינים של ADHD הן מוגבלות. המחקר החדש הנוכחי בדק האם חשיפה לזיהום אוויר במהלך הריון קשורה לסיכון מוגבר לסימפטומים של חסר קשב והיפראקטיביות (ADHD) בילדים בגילאי 3 עד 10 שנים.
מחקר חדש זה כלל נתונים על קרוב ל-30,000 ילדים מ-7 מדינות אירופאיות, שפורסם בכתב העת אפידמיולוגיה, מהווה חלק ממחקרים אירופאים על זיהום אוויר (European Study of Cohorts for Air Pollution Effects). הילדים במחקר נולדו בגרמניה, דנמרק, צרפת, איטליה, הולנד, שבדיה וספרד. במחקר נמדדו החשיפות של זיהום אויר (NOx , PM10 ו- PM2.5) במהלך ההיריון בכתובת הבית של כל משתתף. סימפטומים של ADHD הוערכו באמצעות שאלונים אשר הושלמו ע"י הורים ומורים.
ממצאי המחקר של 30,000 ילדים מ-7 מדינות אירופה, לא נמצא קשר בין חשיפה לזיהום אוויר טרום לידתי,לבין סיכון מוגבר לסימפטומים של ADHD. לאור המסקנות של המחקר והממצאים הבלתי עקביים של מחקרים קודמים, החוקרים מניחים שחשיפה לזיהום אוויר לא מגדילה הסיכון ל-ADHD בקרב ילדים באוכלוסייה כללית.עם זאת, החוקרים מאמינים כי לחשיפה לזיהום אוויר עלולה להיות השפעה מזיקה על התפתחות נוירופסיכולוגית, במיוחד אצל ילדים הרגישים מבחינה גנטית.
מסקנות: עד כה, הוכח כי ADHD הוא תוצאה של אינטראקציות מורכבות בין רקע גנטי (הגורמים הגנטיים מהווים כ- 75%), לגורמים סביבתיים, וגורמים קובעים חברתיים. יש להמשיך במחקרים כדי ללמוד על התפקיד של זיהום אוויר על מנת לשלול את הקשר שלו עם ADHD בילדות, ולשפר את ההבנה מה הגורם להפרעה קשב והיפראקטיביות (ADHD).
מספר נקודות הסבו את תשומת ליבי במחקר זה:
בראש וראשונה, בניגוד למחקרים רבים בעבר, המחקר נוכחי העדכני לא מצא קשר בין חשיפה לזהום אוויר במהלך הריון לסיכון מוגבר להתפתחות הפרעת ADHD בצאצאים. כפי שאני טוען חזור ושוב, ADHD מופיעה על רקע גנטי משפחתי 100%, ואילו גורמים סביבתיים, כמו תקופות משבר במשפחה בגרושין, עלולים להחמיר סימפטומים לזמן מה. מאידך, גורמים סביבתיים כמו התנהלות נבונה ונכונה של הורים ומשפחה עם ילד ADHD, עשויים לשפר מאד סימפטומים ADHD בילד.
שנית, האירופאים מאמצים ההערכה כי ADHD נגרמת 75% ע"י גורמים גנטיים, זו כבר התקדמות לעומת הערכותיהם הקודמות לאור מחקרים רבים מהעבר שלגורמים סביבתיים שונים יש השפעה משמעותית להתפתחות ADHD. ולדעתי, מאז ותמיד, לא כך הדבר.
שלישית, החוקרים מאירופה מציינים שלהערכתם שכיחות עולמית של ADHD היא 5%. כוונתם לאבחון הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD), שנכללים בה גם "בעיות אקדמיות בקרב ילדים בגיל בית ספר". ואילו אצלנו השכיחות לפחות כפולה ונעה בין 10% – 15%…
בשורה תחתונה, טוב תעשנה ארבעת קופות החולים שתיתן דעתן על כך, תבדוקנה זאת ביסודיות ותגבשנה הנחיות והוראות ברורות ותפקחנה על הביצוע – זה ניתן לביצוע בקלות – לפני שתהיה פגיעה רפואית במטופלים. קופת חולים הראשונה שתעשה זאת תזכה להאדרה. כמובן שזה לא פותר את משרד הבריאות מחובתו לתכנון ארגון ופיקוח רפואי בתחום פרוץ זה.