שימוש בניקוטין של אב עלול לגרום לבעיות קוגניטיביות אצל ילדים, נכדים וצאצאים – מחקר עכבר קשור עם שינויים אפיגנטים בדנ"א של זרע אבהי
Nicotine exposure of male mice produces behavioral impairment in multiple generations of descendants. D M. McCarthy, Florida State University J. PLOS Biology, October 2018
חשיפה של האב לניקוטין עלולה לגרום לליקויים קוגניטיביים אצל ילדיו ואפילו לנכדיו, כך עולה ממחקר עכברים חדש. ההשפעה, לא נגרמה על ידי חשיפה ישירה אלא משנית, עשויה לנבוע משינויים אפיגנטים בגנים מרכזיים בזרע של האב.
חשיפה של אימהות לניקוטין ולרכיבים אחרים של עשן סיגריות מוכרת כגורם סיכון משמעותי להפרעות התנהגותיות, כולל הפרעות קשב והיפראקטיביות ADHD, לדורות רבים של צאצאים. אולם לגבי אבות היה ברור פחות, בין השאר משום שבמחקרים אנושיים היה קשה להפריד בין גורמים גנטיים (כגון נטייה גנטית ל- ADHD) מגורמים סביבתיים, כמו חשיפה ישירה לעשן סיגריות. כדי להתגבר על הקושי הזה, מקארתי ועמיתיו חשפו עכברים זכריים לניקוטין במינון נמוך במי השתייה שלהם במהלך שלב החיים שבו העכברים מייצרים זרע. לאחר מכן הם גידלו את העכברים עם נקבות שמעולם לא נחשפו לניקוטין. בעוד האבות היו נורמליים מבחינה התנהגותית, שני המינים של הצאצאים הראו היפראקטיביות, קשיי קשב וריכוז וקשיחות קוגניטיבית. כאשר נקבות עכברים (אך לא זכרים) של בני הדור הזה זכו לגדול עם בן זוג ללא חשיפה לניקוטין, הצאצאים הזכרים הראו פחות חסרונות, אך עדיין משמעותיים בחסר גמישות קוגניטיבית.
ניתוח של תאי זרע של הזכרים שנחשפו לניקוטין הצביע על כך שאזור המקדם של מספר גנים שונו באופן אפיגנטי, כולל גן דופמין D2, שהוא קריטי לפיתוח המוח וללמידה, דבר המצביע על כך ששינויים אלו תרמו כנראה לחסרים הקוגניטיביים אצל הצאצאים.
ניקוטין ועשן סיגריות הוכחו בעבר כי הם גורמים לשינויים אפיגנטים נרחבים, העובדה שגברים מעשנים יותר מנשים עושה את ההשפעות בזכרים חשובים במיוחד מהיבט בריאות הציבור. הממצאים במחקר מדגישים את הצורך במחקר נוסף על השפעות העישון של האב, ולא רק של האם, על בריאותם ילדים.
הערותיי: מחקר מעניין מאד על נזקים נוספים בחשיפה לעישון. אם אכן תוכח פגיעה בתאי זרע של הזכרים שנחשפו לניקוטין, יהיו לזה השלכות בריאות ציבוריות מרחיקות לכת. לביטחון בריאות עדיף שבני זוג בתקופת פוריות יימנעו מהפרזה בשתיית אלכוהול, בעישון, ומגורמים סביבתיים נוספים העלולים להשפיע על הצאצאים.
זה אומר שאמהות שעשנו לפני הריון זה לא משפיע?
לא עישון של אבות אלא אבות שמעשנים