קשר בין ASD לחשיפה לתרופות טרום לידה?

האם יש קשר בין הפרעה בספקטרום אוטיזם (ASD) לבין חשיפה טרום לידה לתרופות המשפיעות על מערכות הנוירוטרנסמיטר?

Association of Autism Spectrum Disorder with Prenatal Exposure to Medication Affecting Neurotransmitter Systems, Magdalena Janecka, Dep Psychiatry, School of Medicine at Mount Sinai; Kodesh A, Depof Community Mental Health, Uni Haifa, Haifa, Israel. Meuhedet Health Services, Tel Aviv, Israel. JAMA Psychiatry December 2018

נקודות מפתח, האם חשיפות טרום לידה לתרופות המשפיעות על מערכות נוירוטרנסמיטר מגבירות את הסיכון להפרעות בספקטרום האוטיזם? ממצאי מחקר זה, המבוסס על אוכלוסייה של 95,978 אנשים מאוכלוסיית קופת חולים מאוחדת בישראל, העריכו את השפעת החשיפה הטרום-לידתית לתרופות הקשורות למערכות נוירוטרנסמיטריות מרכזיות. נמצא שהערכות גבוהות יותר של הסיכון להפרעות ספקטרום האוטיזם בקרב צאצאיהן של אימהות הנוטלות תרופות מסוימות במהלך ההריון הן ככל הנראה לא בגלל השפעות פרמקולוגיות של תרופות אלו.
חשיבות החשיפה הטרום לידתית לתרופות מסוימות הועלתה על מנת להעריך את הסיכון להפרעות בספקטרום האוטיזם (ASD). עם זאת, ההשפעות הבסיסיות על מערכות נוירוטרנסמיטר לא הוערכו באופן מקיף.מטרת המחקר היתה לבדוק את הקשר בין הפרעות מוקדמות עם מערכות נוירוטרנסמיטר שונות על ידי חשיפה לתרופות טרום לידה על הסיכון של ASD בצאצאים. במחקר נכללו ילדים שנולדו מ-1 בינואר 1997 עד 31 בדצמבר 2007, ועקבו אחר ASD עד לתאריך 26 בינואר 2015, במסגרת קופת חולים מאוחדת בישראל. באמצעות נתונים זמינים לציבור, זוהו 55 קבוצות של תרופות המשפיעות על מערכות נוירוטרנסמיטר ושנרשמו לנשים בהריון במדגם זו. הושוו ילדים שנחשפו בטרום לידה לתרופות,עם ילדים שלא נחשפו. הנתונים נותחו החל מ-1 במרץ 2017, עד 20 ביוני 2018. תוצאת הסיכון ל-ASD הקשור בחשיפה לקבוצות תרופות באמצעות רגרסיית הסיכון היחסי של Cox, הותאמו למשתנים רלוונטיים כמו, שנת לידה, גיל האם, היסטוריה אימהית של הפרעות פסיכיאטריות ונוירולוגיות, וכל אבחונים הרפואיים שנה לפני ההריון. תוצאות המדגם האנליטי כלל 96,249 אנשים (1,405 מקרי ASD עם 94,844 בקרות). מתוך 34 קבוצות של תרופות, 5 הראו קשר סטטיסטי מובהק עם ASD במודלים מותאמים באופן מלא.
נמצאו עדויות להשפעות מעורבות של מספר אבחונים אימהיים על הקשר בין חשיפה של צאצאים לתרופות לבין ASD. עם זאת, רוב התרופות המשפיעות על מערכות נוירוטרנסמיטר במדגם זה לא היו קשורות לאומדני הסיכון ב-ASD. נדרש אימות באמצעות טכניקות ניסיוניות. 
אם כך, נתוני המחקר מצביעים על זה שבמדגם הנוכחי, רוב התרופות הידועות המשפיעות על הנוירוטרנסמיטרים ומשמשות נשים במהלך ההריון, אינן עלולות להשפיע על אומדני הסיכון של צאצא ל-ASD ע"י השפעות של היעדים הפרמקולוגיים הידועים שלהם. עם זאת, מספר אבחנות באימהות יכולות לבלבל בין חשיפות טרום לידתי לבין ASD ולזה יש להתייחס במחקרים עתידיים. תוצאות אלה תלויות ועומדות לבדיקה במערכי נתונים עצמאיים וגם באמצעות תכנונים חלופיים.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s