תופעות לוואי של הפרעות שינה נגרמות בטיפול עם מתילפנידאט ל-ADHD

מתילפנידאט לטיפול בהפרעת קשב והיפראקטיביות קשור למספר סוגים של נדודי שינה

Methylphenidate treatment for ADHD tied to several types of insomnia Faraone SV et al. J Clin Psychiatry May, 2019

שימוש במתילפנידאט (ריטלין לסוגיו, קונצרטה, פוקלין ואחרים) קשור משמעותית לבעיות שינה ולכמה סוגים שונים של נדודי שינה, לפי מטה-אנליזה שפורסמה ב- Journal of Clinical Psychiatry.
למרות שתוויות FDA לתרופות מתילפנידאט כוללות את הקשר שלה עם תופעות לוואי להפרעות שינה, מידת ההשפעה הזו, כמו גם אילו סוגי בעיות שינה קשורות ספציפית לשימוש במתילפנידאט, הוא פחות ברור. כך טוענים סטיבן V. Faraone, ועמיתיו החוקרים ממחלקה לפסיכיאטריה ולמדעי המוח ופיזיולוגיה, של  SUNY Upstate Medical University, Syracuse.
לדעת החוקרים, גודל השפעה וסוג בעיות שינה הם שני מרכיבים חשובים שיש לקחת בחשבון בפרקטיקה קלינית יומיומית והשוואת יתרונות לעומת סיכונים הקשורים בטיפול עם מתילפנידאט.
כדי להבין טוב יותר את בעיות השינה הקשורות למתילפנידאט ולגורמים מבלבלים הקשורים לתכנון המחקר, אשר משפיעים על הסיכון לבעיות אלה, החוקרים ערכו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים מוסווים מבוקרי פלצבו, אשר בדקו את בני הנוער עם ADHD. תופעות לוואי הקשורות לשינה כללו נדודי שינה (כלליים), נדודי שינה ראשוניים, נדודי שינה באמצע, ונדודי שינה בסוף, נדודי שינה משולבים, התעוררות בשעות הבוקר המוקדמות והפרעת שינה. במחקר נכללו 35 מחקרים שהניבו 75 תצפיות של תופעות לוואי הקשורות לשינה, שכללו 3,079 שנחשפו לטיפול עם תרופות מתילפנידאט ו-2,606 חולים שטופלו בפלסבו.
החוקרים מדווחים כי הנתונים שנאספו הראו גידול באופן משמעותי של הסיכון לתופעות לוואי הקשורות לשינה בטיפול עם מתילפנידאט: בנדודי שינה כלליים (RR = 1.61, P <0.001), בנדודי שינה ראשוניים (R = 2.78, P <.001), בנדודי שינה באמצע (RR = 2.97; P <0.001), בנדודי שינה משולבים (RR = 2.97, P <0.001) ובהפרעות שינה (RR = 1.99, P <0.001).
החוקרים גילו גם כי גורמים מבלבלים פוטנציאליים שנלקחו בחשבון היו: גיל ממוצע, אחוז זכרים ואחוז התגובות לממריצים במדגם; שנת פרסום המחקר; מספר אתרי המחקר; שימוש בייצוב/אופטימיזציה במהלך תקופת מינון התרופות; דרוג של תופעות לוואי ושימוש בסולם דירוג כדי להשיג תופעות לוואי. על פי התוצאות החוקרים מצאו כי קיימים הבדלים משמעותיים בין התרופות לנדודי שינה ראשוניים, נדודי שינה כלליים והפרעות שינה.
למחקר יש השלכות על תכנון ניסויים קליניים לעתיד. לאור העובדה כי נדודי שינה מתרחשות עם כל תרופות מתילפנידאט. המחקרים יהיו אינפורמטיביים יותר אם הם ידווחו על התוצאות לסוגים שונים של נדודי שינה ולא שכל סוגי נדודי שינה תחת מונח אחד ספציפי. יש לדווח באופן שגרתי על נדודי שינה ועל ת. לוואי שינה אחרות, ועל דוחות המחקר לספק נתונים מספיקים להכללתם במטה-אנליזות עתידיות.
הערותיי:  להלן שני מאמרים אשר מרכזים מספר מחקרים ומסכמים את נושא הפרעות שינה ו-ADHD והטיפול עם סטימולנטים, ותגובותיי למחקרים אלה לאור ניסיוני בעבודה הקלינית.
לכניסה למאמרים בהקלקה על הקישורים הרצ"ב ->

 יעילות ובטיחות מלטונין בילדים עם ASD ו/או ADHD הסובלים מהפרעות שינה 

 

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s