ילדים שנולדו להורים מבוגרים יותר בגיל סובלים פחות מבעיות התנהגות
Kids born to older parents less likely to have behavior problems, Zondervan-Zwijnenburg MAJ, researcher methodology statistics Utrecht University, Dorret Boomsma, prof of biological psychology and behavior genetics Vrije Uni, Amsterdam, Child Dev. August 13, 2019
ילדים שנולדו להורים מבוגרים בגיל, נוטים פחות לסבול מבעיות התנהגות, על פי מחקר קבוצתי מבוסס אוכלוסייה שכלל יותר מ 32,000 ילדים הולנדים. החוקרים מצאו כי גיל ההורים אינו משפיע על internalizing problems (בעיות ההפנמה של ילד, מכונס, עצבות, בודדות, לא מדבר, חרדה, דיכאון).
מתקרים מצביעים על קשר בין גיל האבות, להפרעות בספקטרום האוטיזם וסכיזופרניה, ולכן החוקרים בקשו לדעת אם יש קשר באוכלוסייה הכללית בין גיל ההורים לבין בעיות התנהגות נפוצות בילדים מעבר לאבחנות הקליניות. ביחס לבעיות התנהגות נפוצות, לא נמצאו סיבות להורים לעתיד לדאוג להשפעה מזיקה של לידת ילד בגיל בוגר.
החוקרים ניתחו את התנהגויות הפנמה והחצנה (אגרסיביות ותוקפנות פיזית) שדווחו בקרב למעלה מ- 32,000 ילדים בגילאי 10 עד 12 שנים בארבע קבוצות הולנדיות. הגילאים הצעירים והמבוגרים ביותר של אימהות בקבוצות היו 16 שנים ו 48 שנים, וגיל האבהות נע בין 17 שנים ל 68 שנים. אמהות, אבות, מורים וילדים דיווחו על כל התנהגויות מופנמות ומוחצנות (internalizing and externalizing behaviors ) בעיות בהפנמה כללו הסתגרות, התנהגות חרדתית ודיכאונית, בעיות החצנה כללו התנהגויות אגרסיביות שוברות כללים.
על פי החוקרים, גיל ההורים הבוגר קשור לשיעור נמוך יותר של בעיות החצנה שדווחו על ידי הורים. ובהתבסס על דיווחי מורים, המצב החברתי-כלכלי של הורים עשוי להסביר קשר זה. למרות שדווח על קשר בין גיל ההורים לבין פחות התנהגויות החצנה המדווחות, החוקרים לא הבחינו בהבדל בהתנהגויות המופנמות בין ילדים שנולדו להורים צעירים יותר, לילדים שנולדו להורים בוגרים יותר.
יתכן שחלק מהסיבות לכך שלהורים מבוגרים יש ילדים עם פחות בעיות כמו תוקפנות היא שלהורים מבוגרים יש יותר משאבים ורמת השכלה גבוהה יותר, אך חשוב לציין כי רמת השכלה גבוהה יותר של הורים מבוגרים אינה מסבירה לחלוטין את הירידה ברמות בעיות החצנה אצל ילדיהם.
הערותיי: מחקר מעניין מתווסף למחקרים דומים שפורסמו, מעודד זוגות בגיל מבוגר שצאצאיהם לא ייפגעו לפחות מבעיות הפנמה והחצנה. גם משהו…
אולם, עם כל הכבוד למחקר, אני מדגיש שוב שכל ההפרעות הנפשיות לסוגיהם השונים ואבחנות השונות, הן עוברות מהורים (אם ואב) לילדיהם ע"י גנטיקה משפחתית. השפעות סביבתיות כלשהן אינן גורמות להתפתחות הפרעות נפשיות, אלא רק עשויות לשפר סימפטומים או עלולות להחמירן.