הפרעה בספקטרום אוטיזם (ASD) בילדים קשורה לעלייה מוגזמת במשקל
Autism associated with excessive weight gain among children Kahathuduwa CN, et al. Prof. Dep psychiatry Texas Tech Uni Health Sciences, Pediat Obesity. Nov 2019
ילדים עם הפרעה בספקטרום האוטיזם (ASD) הם בעלי סבירות גבוהה יותר של 41% לפתח השמנת יתר בהשוואה לילדים ללא אוטיזם המתפתחים כרגיל הגרים באותם אזורים גיאוגרפיים, זאת על פי ממצאי שנערכו בסקירה סיסטמתית ובמטה-אנליזה שפורסמה בכתב העת Pediatric Obesity. נראה כי ילדים עם אוטיזם נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח עודף משקל והשמנת יתר, במיוחד כאשר הם גרים בארצות הברית. בקרב ילדים עם אוטיזם נראה שנערות, ילדים לא לבנים, וילדים בוגרים יותר נמצאים בסיכון גבוה יותר לעלייה במשקל יתר.
Kahathuduwa ועמיתיו ניתחו נתונים מתוך 35 מחקרים שפורסמו בין 1999 ל 2018 (חציון 2014) שבדקו את השכיחות של עודף משקל ו/או השמנת יתר בקרב ילדים שאובחנו בספקטרום האוטיזם (ASD). הגיל הממוצע של ילדים נע בין 3 ל 14 שנים, כאשר שיעור הבנות על פני המחקרים נע בין אפס ל 38.23% (21 המחקרים נערכו בארה"ב). החוקרים השתמשו במטה-אנליזות של השפעות אקראיות כדי להעריך את השכיחות של BMI גדולה או שווה לאחוזון 85 ו-95 לפי גיל ומין בקרב ילדים עם אוטיזם. הערכות השכיחות הושוו עם אומדני השכיחות של אוכלוסיית ה- BMI הגדולות או שוות לאחוזונים 85 ו-95 לפי גיל ומין בקרב ילדים בארצות הברית.
מבין 35 המחקרים שנחשבו למטה-אנליזות ראשוניות, 31 מחקרים ו-30 מחקרים, בהתאמה, נבדקו לצורך המטה-אנליזה שבדקה את שכיחות ה- BMI שגבוהה יותר או שווה לאחוזון 85 ו-95 לפי גיל ומין בילדים עם אוטיזם (ASD).
החוקרים מצאו שילדים עם אוטיזם היו בסיכון גדול יותר של 41.1% (P = .018) להתפתחות השמנת יתר מאשר בדרך כלל ילדים מתפתחים. החוקרים מצאו כי גזע לא לבן, בוגר בגיל, המין הנשי, והמגורים בארה"ב היו גורמים חיוביים לקשר בין אוטיזם (ASD) לבין שכיחות עודף משקל או השמנת יתר.
בקרב ילדים עם אוטיזם, שכיחות ההשמנה הייתה 22.2%. הממצאים רק מעידים כי אוטיזם קשור לעלייה מוגזמת במשקל. למרות שניתן לחשוב על גורמים רבים כמו גנים מסוימים, מבנה מוחי ותגובתיות תפקודית, סלקטיביות למזון, פעילות גופנית מוגבלת ותרופות פסיכוטרופיות כתורמים לאסוציאציה זו, אין לחוקרים הוכחות משכנעות 'לתייג' את כל אלה כסיבתיים. בעזרת נתוני הדמיית תפקודית, הראו בעבר דפוסי פעילות מוחיים ייחודיים בילדים עם אוטיזם אשר סובלים מעודף משקל או השמנת יתר. עם זאת, יש לבחון את הקשר בין אוטיזם להשמנת יתר גם במחקרים קליניים.
החלטות שרופאים מקבלים כהורים וכקלינאים בטיפול בילדים עם אוטיזם עשויות לתרום, לפחות באופן חלקי, לעלייה מוגזמת במשקל. הקלינאים, כמו גם ההורים, צריכים להיות מודעים לסיכון הגדול יותר הזה כדי למנוע מהילדים עם אוטיזם להיות קורבנות להשמנה ולסיבוכים ההרסניים הקשורים להשמנה.
הערותיי: מחקר מסקרן לתשומת ליבנו, שבחן את הקשר בין אוטיזם בילדים לעלייה מוגזמת במשקל. נדרשים מחקרים נוספים קליניים לאשר זאת, ולמצוא את הסיבתיות.