מבחן קצר למנת משכל (IQ) יותר לילדים עם צרכים מיוחדים
Examination of five- and four-subtest short form IQ estimations for the Wechsler Intelligence Scale for Children-Fifth edition (WISC-V) in a mixed clinical sample. John W. Lace, Uni Missouri Columbia, Applied Neuropsychology: Child, June 24, 2020
במשך עשרות שנים השתמשו הנוירופסיכולוגים במבחן סקר האינטליגנציה של וקסלר לילדים כמבחן מידע סטנדרט הזהב למנת המשכל (IQ) בכדי לקבוע את היכולות האינטלקטואליות של ילדים עם צרכים מיוחדים. עם זאת, בדיקה מקיפה כזו יכולה להימשך עד שעתיים להשלמה, וילדים רבים עם צרכים מיוחדים מתקשים להשתתף במבחנים כה ארוכים. כדי לפתור בעיה זו, חוקרים במרכז תומפסון מאוניברסיטת מיסורי לאוטיזם והפרעות נוירו-התפתחותיות, זיהו אמצעים במבחן שנראו כחוזרים על עצמם והצליחו לקצר את המבחן עד 20 דקות תוך שמירה על דיוקו בקביעת מנת המשכל (IQ) של הילד.
נוירופסיכולוגים מבלים זמן לא מבוטל – בדרך כלל יום שלם או אחר הצהרים שלם לפחות – עם מטופלים כדי להכיר אותם באמת, וזה יכול להיות יותר מידי עבור ילד עם הפרעה נוירולוגית כמו אוטיזם (ASD) או הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD). אם נוכל למקסם ביעילות את המידע שמקבלים ממטופלים במהלך בדיקה זו מבלי להעמיס עליהם יתר על המידה, יכולים לחסוך זמן וכסף לקלינאים ולמטופלים, מה שיפחית את הנטל הכולל של שירותי הבריאות על משפחות עם נכויות נוירו-התפתחותיות.
נוירופסיכולוגים משתמשים במבחן סקר האינטליגנציה של וקסלר לילדים לא רק כדי לסייע באבחון אנשים הסובלים מהפרעות נוירו-התפתחותיות, אלא גם כדי לסייע בקבלת החלטות לגבי טיפול ותוכניות חינוכיות. המטרה הכללית בעבודה זו לעזור לאנשים להבין את ההבדלים הקוגניטיביים או הלמידה שיש להם, מה שיכול להוביל לאפשרויות טיפול כמו טיפול התנהגותי או התערבויות בבית הספר. לנוירופסיכולוגים, המקצוע עומד בקושי עיקרי בהתמודדות עם אתגרים אלה הן מבחינה אקדמית והן מבחינה מעשית כדי לעזור לקלינאים להתייעל במה שהם עושים ולהשפיע לטובה על הטיפול בחולים.
הערותיי: המידע על מנת משכל (IQ) של ילד שאנו כרופאים בודקים אותו אם הוא לוקה בהפרעה בספקטרום האוטיזם (ASD), או הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) או כל הפרעה נוירו-התפתחותית-נפשית אחרת, הוא חשוב מאד וגורם משפיע מכריע לקביעת תוכנית טיפולית מתאימה עבורו. חשוב גם כן שבו בעת על הרופא לבחון ולהעריך את קשייו הקוגנטיביים, וכן אם יש קשיים לימודיים 'מולדים' (לקויות למידה), שבלעדי התייחסות אליהם קביעת תוכנית הטיפול לא תהיה שלמה ואף שגויה.
לפיכך, אנו כקלינאים ייטב לאבחוננו אם נוכל להשתמש באבחון ילד הלוקה בהפרעה בספקטרום האוטיזם (ASD), או הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) או כל הפרעה נוירו-התפתחותית אחרת, במבחן מנת משכל קצר יותר כאשר אין בידינו אבחון פסיכולוגי מלא שקבע את מנת המשכל של הילד.
לסיכום, מבחן מנת משכל (IQ) קצר יכול להיות שימושי ומועיל לרופאים המאבחנים ADHD , ASD.