Childhood cognitive problems could lead to mental health issues in later Life
קשרים בין ליקויים קוגניטיביים בילדות, לבין פסיכופתולוגיה בגיל ההתבגרות ובגרות צעירה
Longitudinal Associations between Cognitive deficits in childhood and psychopathology in adolescence and young adulthood; ADHD symptoms indicating that ADHD could represent a risk factor for BPD I. Morales-Muñoz, S. Marwaha ,M. Broome Uni Birmingham, April 2021
ילדים הסובלים מבעיות קוגניטיביות כמו תשומת לב נמוכה, זיכרון ירוד או חוסר עכבות ומעצורים עלולים לסבול מאוחר יותר מבעיות נפשיות כנערים ומבוגרים צעירים, כך עולה ממחקר חדש. מכוונים לכך שטיפול רפואי מוקדם בילדים עשוי לצמצם למינימום בעיות פסיכופתולוגיות מסוימות בגיל ההתבגרות ובחיים הבוגרים, כמו הפרעת אישיות גבולית, דיכאון ופסיכוזה.
גירעונות קוגניטיביים הם מאפייני הליבה של הפרעות נפשיות וחשובים בחיזוי הפרוגנוזה לטווח הארוך, החוקרים מציינים כי דפוסים של גירעונות כאלה מקדימים להפרעות נפשיות ספציפיות. ניתוח נתונים מקבוצת בריטניה ראשונית של 13,988 אנשים שנולדו בין אפריל 1991 לדצמבר 1992, גילו חוקרים מספר קשרים מרכזיים וספציפיים בין בעיות קוגניטיביות בילדות לבין בעיות נפשיות בשלב מאוחר יותר, כלומר: ליקויים בתשומת לב מתמשכת אצל ילדים בני 8 שנים קודמים להתפתחות תסמינים של הפרעת אישיות גבולית (BPD) בגיל 11-12 שנים ודיכאון בגיל 17-18.
קשיים בעיכוב אצל ילדים בני 8 שנים נקשרו לחוויות פסיכוטיות בגילאי שנה17-18; וגירעונות בזיכרון העבודה בקרב ילדים בני 10 שנים היו קשורים להיפומאניה בגיל 22-23 שנה. צוות החוקרים הבינלאומי מבריטניה ופינלנד, בראשות מומחים מאוניברסיטת ברמינגהם, פרסם את ממצאיו ב- JAMA Network.
המחקר מדגיש את ההשפעה הפוטנציאלית של גירעונות קוגניטיביים בילדות על בריאות הנפש של צעירים. דבר שמצביע על קשרים ספציפיים עם תנאים מסוימים. אסטרטגיות מניעה שהתמקדו בהקלת נושאים קוגניטיביים ספציפיים אלו, עשויות לסייע בהפחתת הסבירות שילדים כאלה יפתחו בעיות נפשיות בגיל ההתבגרות ובבגרות המוקדמת.
מחקר זה היה הניתוח הראשון בעקבות נבדקים לאורך תקופת זמן משמעותית לחקר קשרים ספציפיים בין גירעונות קוגניטיביים בילדות לבין מספר סוגיות פסיכופתולוגיות בקרב צעירים. המחקר תומך גם בתיאוריה לפיה חוסר עכבות ואי שליטה בילדות, קודם לחוויות פסיכוטיות מאוחרות יותר, עם חוסר שליטה ועכבה השכיח בהפרעות פסיכוטיות כמו סכיזופרניה.
ליקויים בתשומת לב מתמשכת בשמונה שנים הקשורים לתסמיני BPD בגיל 11-12 שנים עולה בקנה אחד עם גירעונות דומים בקרב חולי BPD בוגרים הקשורים לקשיים לדבוק בתוכניות טיפול רפואי. עדויות קודמות מצביעות גם על קשר מובהק בין תסמונת BPD במבוגרים לבין תסמיני הפרעת קשב וריכוז (ADHD) – המצביעים על כך ש- ADHD יכול להוות גורם סיכון ל- BPD.
הפרעות נפשיות גורמות לנטל מחלות משמעותי בעולם ולפחות 10% מהילדים והמתבגרים ברחבי העולם סובלים מהפרעה נפשית. 75% מההפרעות הנפשיות המאובחנות אצל מבוגרים מתחילות בילדות ובגיל ההתבגרות. הפרעה דו קוטבית, דיכאון ופסיכוזה מופיעים בדרך כלל בגיל ההתבגרות וממשיכים בבגרות הצעירה, קשורים פוטנציאלית לחריגות באופן ההתבגרות של מתבגרים הנגרמים על ידי גורמים פסיכו-סוציאליים, ביולוגיים או סביבתיים.
חשוב ללמוד את הופעתן של הפרעות נפשיות בשלבים המוקדמים הללו ולהעריך אילו גורמי סיכון קודמים למצבים אלה ובאיזה אופן. גורמים אלה הם מאפייני הליבה של הפרעות נפשיות כגון פסיכוזה והפרעות במצב הרוח. ליקויים בתפקוד הקוגניטיבי, החל מירידה בתשומת לב ובזיכרון העבודה וכלה בהפרעה בקוגניציה החברתית ובשפה, שכיחים בהפרעות פסיכיאטריות. הם פוגעים מאוד באיכות החיים ועלולים להקדים בכמה שנים מספר מצבים של בריאות הנפש.
לסיכום, מחקר חדש מגלה כי ילדים הסובלים מבעיות קוגניטיביות כמו תשומת לב נמוכה, זיכרון ירוד או חוסר עכבה עלולים לסבול מאוחר יותר מבעיות נפשיות כנערים ומבוגרים צעירים. מיקוד לסמנים ספציפיים בילדות לטיפול מוקדם עשוי לעזור למזער את הסיכון.
מחקר זה מחזק את הערכתי שהפרעות נפשיות הגורם העיקרי שלהן הוא גנטיקה משפחתית, וכך ההפרעות הנפשיות מתחילות בילדות ובצעירים וממשיכות לבוגרים.