ניסויים וקשיים בפיתוח התערבויות טיפוליות להפרעת קשב והיפראקטיביות, התעמקות כדי להישאר עם מוטיבציה

Editorial: Trials and Tribulations of Developing Adolescent ADHD Interventions: Digging Deep to Stay Motivated, Regina Bussing MD, Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 2021-06-01

להפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) יש רלוונטיות רבה לבריאות הציבור בשל שכיחותה הגבוהה; השפעות אקדמיות, חברתיות, כלכליות ובריאותיות שליליות על מאובחנים ובני משפחותיהם; ואפשרויות טיפול פסיכו-סוציאליות ופרמקולוגיות מבוססות היטב.
בדרך כלל, ADHD הפרעת קשב והיפראקטיביות, הופעתה בילדות, ונותרת הפרעה פוגעת בגיל ההתבגרות ועד לבגרות עבור רוב הנפגעים. ידוע היטב כי אנשים הסובלים ממצב בריאותי כרוני כלשהו קיימים קשיים לניהול מחלות ממושכות, כאשר ההערכה היא כי 50% -80% נאבקים באי התמדה (אי-דבקות) על טיפול, מה שגרם למאמצים משמעותיים לזהות התערבויות לקידום דבקות בטיפול. בני נוער מתבגרים עם הפרעות קשב והיפראקטיביות אינם יוצאים מן הכלל, במיוחד כאשר מדובר בטיפול תרופתי. אכן, התפתחות התערבות של ADHD למתבגרים מהווה עדיפות גבוהה בבריאות הציבור, כפי שמאותתים בהזדמנויות רבות למתן מענק שמציע ה- NIMH לפרויקטים פיילוט לבחינת ולשיפור התערבויות כדי לשמור על השפעות הטיפול ב- ADHD על פני מעברים התפתחותיים.
מפתחי התערבות לבעיות קשב והיפראקטיביות צריכים להתחשב ברצון של מתבגרים להגדרה עצמית ולעצמאות פסיכולוגית, מאשר העדפות ההורים לשקול את הבולטות ולהבין את תפיסות הסטיגמה הקשורות להפרעת קשב והיפראקטיביות ואופן הטיפול בה. פסיכותרפיה הורה-נוער להפרעות קשב והיפראקטיביות שפותחה על ידי סיבלי וחב' מדגיש עקרונות אלה, כפי שמוגברים גם בשם ההתערבות, ותומך באוטונומיה של בני נוער ביום יום. Supporting Teens' Autonomy Daily (STAND) שהוקמה על פי העקרונות הטובים ביותר לפיתוח התערבות, כולל ביסוס בעקרונות היישום וההפצה, אשר משלבת שיפור מוטיבציה, והראתה הבטחה להגברת הדבקות במצבים בריאותיים כרוניים אחרים.
מחקרים שבוצעו באוניברסיטאות, כולל עבודות פיילוט וניסויים מבוקרים אקראיים שלאחר מכן, הראו תוצאות מבטיחות לטיפול זה בן עשרה מפגשים עבור מתבגרים והוריהם / מטפליהם, והתמקדו בשיתוף פעולה בין הורים לבני נוער, בניית מיומנויות מבוססות והנחיית מבוגר לקראת קבלת תפקידים תומכים המשפרים אוטונומיה. אסטרטגיות לשיפור המוטיבציה ממלאות תפקיד מרכזי בהתערבות במטרה להגביר את המעורבות המושכלת בטיפולים, בין אם הם פסיכולוגיים או פסיכופרמקולוגיים.
כפי שסיכמו סיבלי וחב', ניסוי אקראי מבוקר (RCT- randomized controlled trial) קבע כי ניתן היה להעביר STAND בנאמנות גבוהה, היה מקובל על משפחות והשיג שיפורים משמעותיים במדידות הסימפטומים, באינדקסים אקדמיים ובסכסוכים בין הורים לבני נוער. RCTs ניסויים מבוקרים גדולים בהמשך הראו שמירה על השפעות הטיפול במעקב, והשפעות עדיפות של STAND במשפחות עם צורך גבוה יותר, המאופיינות בסכסוך גבוה יותר בין הורים-נוער או הורים עם תסמיני דיכאון גבוהים או ADHD. תוצאות ראשוניות אלו היו מבטיחות מאוד וסיפקו את הראיות הדרושות להעברת STAND לניסוי מבוסס קהילה.
עם זאת, התוצאות האחרונות ממחקר קהילתי זה שדווחו על ידי סיבלי וחב', העידו על הניסויים והקשיים שיכולים להתעורר במהלך פיתוח התערבות, והראו את הצורך בחוסן של מפתחים מול אכזבות. בקצרה, המחקר מבוסס הקהילה שהועבר בארבע מרפאות לא הצליח לשחזר את התוצאות המבטיחות של המחקרים מהאוניברסיטה. כאשר משווים את עשרת המפגשים.

הערותיי: הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) במהותה זו הפרעה הטרוגנית מורכבת, ופנים רבות להופעתה כאשר הפרעות רבות נלוות לה, כמו הפרעות: התנהגותיות, שינה, אכילה, טיקים, חרדה, דיכאון והפרעות נפשיות אחרות. לפיכך הטיפול צריך להיות טיפול רפואי משולב ומותאם אישית לכל ילד/ה, נער/ה, מתבגר/ת ומבוגר/ת. ואם כך נעשה, תוצאות הטיפול הן טובות ומבטיחות.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s