סיכון מוגבר להפרעות בספקטרום האוטיזם (ASD) במרווחי זמן קצר או ארוך בין-הריונות (פינלנד)
Increased Risk of ASDs at Short and Long Inter pregnancy Intervals in Finland
Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 04 August 2014
מרווחי הזמנים בין-הריונות, הן הקצר והן הארוך (IPI Inter-pregnancy interval), עלולים לגרום למצבים שליליים אפשריים להתפתחות העובר. לאחרונה נמצא במחקרים כי IPI קצר קשור לעלייה בסיכון לאוטיזם, אולם טרם נחקר ביסודיות אם IPI ארוך, מעלה גם את הסיכון להפרעות בספקטרום האוטיסטי (ASD).
במחקר המבוסס על אוכלוסייה פינית נבדק הקשר בין IPI הקצר לזה הארוך. ילדים שנולדו בפינלנד ב1987-2005 ואובחנו עם ASD בשנת 2007, זוהו באמצעות מכתבי שחרור מבתי החולים בפינלנד. נמצאו 2,208 פציינטים שאינם בכורים עם ,ASD ו- 5,163 פציינטים בקורת מתאימים, שנכללו בניתוח הראשוני. הקשר בין IPI ו- ASD נקבע באמצעות רגרסיה לוגיסטית.
יחסית ללידות עם IPI של 24-59 חודשים, אלה עם IPI הקצר ביותר (פחות מ- 12 חודשים) היה בסיכון מוגבר ל- ASD. בעוד לידות עם IPI ארוך (60-119 חודשים) היו גם בסיכון גבוה ל- ASD.
מסקנת המחקר: נמצאה עדות לכך שהסיכון של ASD הוא גדול ב- IPI ארוך, כמו גם בקצר.
הערותיי: עבודה מעניינת ומלמדת שניתן להפיק ממנה מסקנות לעתיד לשם מניעה ו/או הפחתה של פתולוגיה עוברית. כמובן שקודם לכן ראוי שייעשו מחקרים נוספים כדי לאשר את הממצאים. גם בארץ ניתן לעשות מחקר, ולהשוות את הפתולוגיה העוברית של הספקטרום האוטיסטי (ASD) בין מרווחי הריונות קצרים לארוכים. לאור המצב בארץ בהן ישנה אוכלוסייה המתאפיינת עם מרווחים קצרים מאד בין-הריונות, ואוכלוסייה המתאפיינת במרווחים ארוכים בין הריונות. ברור שצריך יהיה לקחת בחשבון גורמים ומשתנים בין שתי אוכלוסיות אלה העלולים להשפיע על הפתולוגיה העוברית. להערכתי, אפשר יהיה להיווכח לסיכון יתר בפתולוגיה העוברית גם בהפרעות קשב וריכוז (ADHD) במצבים של מרווח קצר ו/או ארוך בין הריונות.