האם הנקה מהווה גורם מגן למניעת התפתחות הפרעות קשב וריכוז

האם הנקה מהווה גורם מגן למניעת התפתחות הפרעות קשב וריכוז
Breastfeeding, protective factor for the development of ADHD

חלב הוא המזון המומלץ ביותר לתינוק לפחות בששת החודשים הראשונים של חיים (אל פרז-רואיז וחבריו 2014). מחקרים שנעשו לאחרונה ניסו לייחס להנקה כגורם להתפתחות טובה יותר קוגניטיבית וסיכון נמוך יותר לבעיות התנהגות בילדות. ותקופות קצרות של הנקה נקשרו עם הפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות – ADHD (ואן דייק וחבריו 2014). מטרת מחקר זה (הוצג בכינוס ADHD האירופאי) כוונה ללמוד את שכיחות ההנקה ומשכה בקבוצת חולים עם אבחנת ADHD.
המשתתפים שהיוו מדגם המחקר, הופנו ברצף למחלקה הפסיכיאטרית לילדים ומתבגרים, בין יוני 2014 לפברואר 2015, ונמצאו עם קריטריונים לאבחנת ADHD. נתונים על ההנקה נאספו כחלק מהביקור באמצעות שאלון. הנתונים על ההנקה חולקו לקבוצות אלה: יותר מ- 6 חודשים; בין 3 ל- 6  חודשים; פחות מ- 3 חודשים; והאכלה מבקבוק. נתוני ההנקה הושוו בין חולים עם הפרעת קשב וריכוז.
תוצאות: 38 ילדים (גיל ממוצע 11 שנ', בנים 84.2%, 15.8% בנות) עם אבחנת ADHD נכללו במחקר. במדגם נמצא כי השכיחות של חולים שקיבלו הנקה מעל 6 חודשים היא 7.89%  (3); בין 3 ל- 6  חודשים 10.54% (n = 4); פחות מ- 3 חודשים 26.31% (n = 10); ובקבוק האכלה 23.68% (n = 9).
משמע, נמצאו הבדלים משמעותיים באבחנת הפרעת קשב וריכוז בין ילדים שקיבלו האכלה או הנקה מלאכותיות לתקופה קצרה של זמן (פחות מ -6 חודשים), לבין חולים שינקו במשך יותר מ- 6 חודשים (60.53% לעומת 7.89%). 31.57% (n = 12) של מקרים במדגם לא נאספו נתונים הנקה.
מסקנות: יש שכיחות גבוהה של הזנה מלאכותית והנקה קצרה במדגם של ילדים שאובחנו עם הפרעת קשב וריכוז. ממצא זה תומך בהנקה כגורם מגן אפשרי להתפתחות הפרעת קשב וריכוז. מחקרים עתידיים צריכים לחקור את המשמעות של משך ההנקה בפתוגנזה של ADHD
הערותיי: מחקר מבוסס על מספרים קטנים מאד במתדולוגיה בלתי משכנעת. ייתכן ומנסים לחפש בחלב סגולות רפואיות למניעה שאין לו אותן, או שמא כן? אני סבור שלא, וודאי לא על סמך מחקר חלקי זה. אגב, אמהות שאינן מניקות או שמסתפקות בהנקה קצרה מאד (שאין להן סיבה רפואית לזה) ייתכן ויש לחלק מהן סימפטומים של חוסר סבלנות ואימפולסיביות (ADHD?) שגורם להן להפסיק להניק או בכלל לא לרצות להניק. ואז יש כאן יותר השפעה גנטית משפחתית להתפתחות הפרעת קשב וריכוז בילדיהן.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s