תגובת רופא: על מחקר "הקשר בין רמת ברזל במוח להפרעות קשב וריכוז" ועל אתרי להפרעות קשב ADHD

האם רמת ברזל נמוכה במוח – גורמת לסימפטומים של ADHD, או נגרמת ע"י הפרעת קשב?
תגובת רופא על המחקר ועל אתר הפרעות קשב וריכוז (ADHD)

"במחקר חדש מבי"ס לרפואה בדרום קרולינה נמצא כי בילדים עם הפרעת קשב וריכוז נמדדה רמת ברזל נמוכה במוח, אשר עולה לנורמה לאחר טיפול עם פסיכוסטימולנטים. התוצאות הראו כי אצל 12 הילדים עם ADHD ללא טיפול היו רמות ברזל נמוכות במוח, משמעותי יותר מאשר ב 10 הילדים עם ADHD שקבלו תרופותי ב- Psychostimulant, וב- 27 ילדים בקבוצת הביקורת. מטופלי ADHD עם היסטוריה של טיפול תרופתי  ב- Psychostimulant היו רמות ברזל במוח דומות לקבוצת ילדי הביקורת (ללא ADHD), מצביעים על כך שרמת הברזל במוח עולה לרמות נורמליות עם טיפול ב- Psychostimulant.
המחקר הצביע על כך שספיגת ברזל במוח עשויה להיות חריגה בהפרעת קשב וריכוז, בהתחשב בכך שרמות ברזל במוח לא טיפוסיות נמצאות גם כאשר רמות ברזל בדם בגוף הן נורמליות. לא נמצאו הבדלים ברמת ברזל בדם, בין קבוצת ביקורת לחולי ADHD ללא תרופות או חולי ADHD עם פסיכוטימולנטים. לעומת זאת,הדמית מתאם שדה מגנטית יכולה לזהות רמת ברזל נמוכה במוח, העשויה לשפר אבחון הפרעת קשב וריכוז, ולסייע למתן טיפול אופטימלי.
המחקר מוביל להתקדמות בזיהוי סמנים ביולוגיים בהפרעות קשב וריכוז העשויים לסייע למנוע אבחנה מוטעה. החוקרים בודקים כעת את הממצאים שלהם במדגם גדול יותר כדי לוודא שמדידת רמות ברזל במוח בהפרעת קשב וריכוז היא אכן סמן ביולוגי אמין ואפשרי קליני".
ד"ר עודד וגנר, רופא ילדים,
"שאלה מתבקשת: ייתכן שבאותם 12 ילדים עם רמת ברזל נמוכה במוח זו הסיבה להפרעת קשב וריכוז משנית, ולא תוצאה של הפרעת הקשב? קשה להבין איך הפרעת קשב וריכוז גורמת לירידה ברמת הברזל במוח. אינטואיטיבית, ההיפך יותר מובן. עם זאת, כמובן שהבנתנו את מבנה ותפקוד המוח היא כה דלה, שלמעשה הכל אפשרי…
בהזדמנות זו אני מבקש להודות לך שלומי פעם נוספת, על האתר ועל העדכונים השוטפים. עבורי, ואני בטוח שעבור רופאי ילדים רבים אחרים העוסקים בתחום, החומר שאתה מגיש הוא מקור חשוב מאוד לעדכון הידע וגם מעורר לחשיבה. גם הערותיך למאמרים, מחשבותיך והידע שאתה חולק מנסיונך האישי תורמים מאוד. נעימה ומסייעת (לי) גם העובדה שהשפה שאתה מדבר היא שפת רופא ילדים, ששונה משפת פסיכיאטר או נוירולוג. יישר כח! עודד וגנר".
תשובתי לד"ר עודד וגנר,
תודה על הערתך הנכונה ובמקום. כוונת החוקרים שסמן ביולוגי של רמת ברזל נמוכה במוח יכולה להוות סמן ביולוגי קליני אמין, לאבחון הפרעות קשה וריכוז בילדים. הם לא נכנסו לשאלה אם רמת ברזל נמוכה במוח בילדים, נגרמת ע"י הפרעת קשב וריכוז, או שמא היא גורמת משנית (כדבריך) לסימפטומים של הפרעות קשב. אני מסכים לדעתך שהאפשרות השנייה סבירה יותר, אולם עדיין נותרנו ללא הסבר מדוע רמת הברזל בדם זהה בכל הקבוצות? למוח החכם מכל אדם פתרונות, לנו אין.
חן חן לך, על משובך על אתרי. אכן זו מטרתי באתר, להעשיר רופאים בידע עדכני וזמין על הפרעות קשב וריכוז בילדים, לאור היותה הפרעה הטרוגנית ומורכבת מאד, ולחלוק עם הרופאים מניסיוני האישי הקליני. נתינתי לרופאים מסבה לי אישית סיפוק רב, לא פחות מאשר תורמת לרופאים עצמם. ד"ר שלומי ענתבי.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s