פעוט בן 3.10 שנים עם הפרעות קשב והתנהגויות – האם טיפול עם סטימולנטים עוזר לו?
בן 3.10 שנים, בגן עם סייעת. משפחה בת מאובחנת עם הפרעות קשב ומטופלת. היה במעקב ובטיפול בהתפתחות הילד. עיכוב התפתחותי רב תחומי: לא היה בולט, לא בשפה ותקשורת, לא מוטוריקה עדינה, לא בגרפו מוטוריקה, אחיזת עיפרון טובה, אין קשיי הבעה והבנת השפה, אין קשיי היגוי.
סימנים מנבאים ללקויות למידה: איחור קל בדיבור, קשוב להבדלים דקים במילים, זוכר מילים שלומד. קשיים בלימוד שמות צבעים, אין קושי בהבעת מחשבות באופן מסודר, אין קושי בהקשבה לסיפורים, ולא בהבנה, ואין יכולת לקחת חלק בדיונים קבוצתיים.
סימפטומים להפרעת קשב והיפראקטיביות: קשיי קשב וריכוז, קושי להתרכז במפגשים ובעבודות, נראה כמנותק, טווח קשב קצר, קושי בעיבוד הוראות. היפראקטיביות: רץ, תזזיתי, אינו זהיר נופל ונפצע, תובעני, לא ממלא הוראות, מגיב מהר, לא תמיד משלים משימות. פעיל מאד, חסר מנוחה, מטפס על קירות, מסתכן בפעילות ונפצע, חסר סבלנות, מדבר ללא הפסק, מתפרץ לדברי אחרים, עובר במהירות מפעילות אחת לשנייה, לא יכול לשבת בשקט חצי שעה, ולהישאר ישוב במפגש לאורך זמן.
אימפולסיביות ובעיית התנהגות (ODD): תובעני, מתקשה להתפשר, אימפולסיבי, אגרסיבי, בעיות ביחסים עם ילדי הגן, מציק לילדים, ילדים מתרחקים ממנו, לא מקבל מרות, מתנגד להשתתף בפעילות הגן, סרבני, ערמומי, התפרצויות כעס וזורק חפצים, ניזרק מגן רגיל בגלל התנהגות אגרסיבית.
רגישות ותסכול: לא בשל, זקוק לתשומת לב מיוחדת, תיווך של הגננת במשחקים דידקטיים וסוציו-דרמטיים עם חברים, דורש סיפוק מידי, רגיש ונפגע בנקל, אין קשיי הירדמות.
דו"ח גננת: אינו מתמיד במשימות, חסר סבלנות, אין יכולת איפוק כלפי החברים בגן והסייעת, מרבה לחטוף צעצועים, אימפולסיבי, מסתובב בגן, ילדים נמנעים מלשחק אתו, אלימות פיזית. צמודה לו סייעת.
באבחון קליני לילד יש קשיי קשב וריכוז (ADHD) מלווה מרדנות מתנגדת (ODD) עם הפרעת התנהגות, ופגיעה תפקודית בתחום הרגשי, תסכול, חברתי, התנהלות, וביחוד התנהגות.
נתתי הסבר מפורט להורים על קשיי הילד ועל האפשרויות הטיפוליות.
המלצתי על טיפול רפואי משולב, טיפול תרופתי בשילוב טיפול פסיכולוגי:
1. טיפול רגשי פרטני התנהגותי פסיכולוגי.
2. טיפול תרופתי הדרגתי לניסיון עם ריטלין רגיל (IR) מ"ג 2.5 עד 5 מ"ג פעמיים ביום, בבוקר לאחר ארוחת בוקר, ובגן בשעה 12:00 לאחר אכילת כריך; ואם יסתדר טוב עם מינון זה אפשר בעתיד לעבור לטיפול פעם אחת ביום בבוקר עם ריטלין 7.5 מג' LA וניתן לעלות למינון של 10 מג' LA. שוקל 17 ק"ג.
3. טיפול רגשי בהבעה ויצירה (טיפול במוזיקה, טיפול בדרמה, טיפול בתנועה, טיפול באומנות), טיפול באמצעות בעלי חיים. טיפול מוטורי: שחיה טיפולית ורכיבה טיפולית.
4. הדרכת הורים.
5. מעקב ובקורת רפואית על תוצאות הטיפול ועל התאמת התרופה עבורו וקביעת מינונה.
03.11.2015 שלושה חודשים לאחר האבחון והמלצותיי, האם מוסרת כי בנה מקבל כבר כחודש וחצי ריטלין 10 מג' LA עם השפעה טובה. נמשיך בטיפול זה. מילאתי טופס 29ג' לקבלת טיפול זה.
18.11.2015 לדברי האם הטיפול התרופתי משפיע עליו מצוין ויש שיפור משמעותי בהתנהגותו.
הפקת לקחים: זה פעוט עם הפרעות התנהגותיות שבדרך כלל תרופת הבחירה במצב זה היא ריספרדל, אולם יש מקרים רבים כמוהו בגיל הרך עם בעיית התנהגות שאני מתחיל לטפל בהם בטיפול עם ריטלין בהצלחה.לאור נסיוני, להערכתי כמחצית ממקרים דומים כאלה בפעוטות, ניתן להצליח בטיפול עם ריטלין ולהימנע מטיפול עם תרופה אנטיפסיכוטית. אבחון וטיפול בפעוטות בגיל 3 עד 5 שנים זה דבר מורכב ומסובך, הדורש מיומנות רבה הנרכשת תוך ניסיון רב. איני ממליץ לרופאים העוסקים בתחום הפרעת קשב, שטרם רכשו ניסיון עשיר באבחון וטיפול בגיל הרך שיעסקו בזה.